Modificări legislative preconizate pentru cadrele didactice

0
562

 Sunt prevăzute alte modificări ale Legii Educaţiei, proiectul nou fiind pus în dezbatere publică până pe  17 august. Una dintre prevederile noi se referă la cadrele didactice. Astfel, profesorii ar putea rămâne titulari în școlile din România până la 70 de ani, dacă nu a fost emisă decizia de pensionare.

FOTO: Mediafax arhivă

Conform proiectului,  aceste cadre didactice vor face o cerere anuală pentru a fi menținute în funcția didactică, iar cererea va fi soluționată în 30 de zile de la data înregistrării la secretariatul școlii, după cum se arată în proiectul de lege. Decizia poate fi contestată.

Iată ce prevede art. 198 alin. (11) din proiectul noii legi a învățământului preuniversitar: „Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani.  Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii.” Art. 53 din Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 stabilește că „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare (…)”.

Potrivit unor date ale Ministerului Educației pentru anul 2021, consultate de Edupedu.ro, erau peste 6.700 de cadre didactice cu vârste cuprinse între 65 și 70 de ani.

Regula este valabilă şi pentru cei din învăţământul superior

Regula ca profesorii să poată fi titulari până la 70 ani este valabilă și pentru cei din învățământul superior.

Noutăţi şi pentru ocuparea funcţiilor de conducere

O altă noutate din proiectul de lege a învățământului preuniversitar se referă la funcțiile vacante de conducere. Astfel, profesorii sunt menținuți ca titulari până la 5 ani peste vârsta standard de pensionare pot fi numiți prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere, neocupate prin concurs. „Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, menţinut ca titular în funcţia didactică până la 5 ani peste vârsta standard de pensionare, prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, în condiţiile alin. (11) sau reîncadrat în funcţia de personal didactic, în condiţiile alin. (12), poate fi numit prin detaşare în interesul învăţământului, în funcţii vacante de conducere sau de îndrumare şi control, neocupate prin concurs, în condiţiile legii”, conform proiectului de lege la art. 198 alin. (13)

 

Ce prevede Legea Educației Naționale 1/2011 în legătură cu vârsta de pensionare

Art. 284:

„(1^1) În termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept.

(2) Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat și anticipat parțial, la data încheierii anului școlar în care împlinește vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situația pensiei anticipate și anticipate parțială, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani.

(4) Cadrele didactice pensionate pot desfășura activități didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.

(6) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care dovedește competență profesională deosebită, poate fi menținut ca titular în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta standard de pensionare, anual, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării.

(8) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar menținut ca titular în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta standard de pensionare, prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii, în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”

Conform metodologiei privind mobilitatea personalului didactic,  în anul școlar 2022—2023, „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2022 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 (cinci) ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii”.

În metodologie se mai arată că în anul școlar 2022-2023 pot fi reîncadrate în funcţia de personal didactic, cu avizul consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării:

  1. „cadrele didactice pensionate, bărbaţi, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care au avut calitatea de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 68 de ani până la data de 1 septembrie 2022;
  2. cadrele didactice pensionate, femei, care au avut calitatea de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2022.”

Dacă rămân locuri după parcurgerea tuturor etapelor de mobilitate, atunci cadrele didactice peste vârsta de 68 de ani (bărbați) și 65 de ani (femei) sunt plătite cu ora.