Clarificările MApN despre incidentul din poligonul Cincu

0
1528

man 1Un proiectil militar folosit în cadrul exerciţiului Saber Guardian 17 care are loc în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu (judeţul Braşov) a aterizat în grădina unui localnic din Merghindeal (judeţul Sibiu), fără a exista probleme deosebite. Evenimentul este însă cercetat de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), având în vedere că muniţia a părăsit perimetrul protejat al poligonului.

“Comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu a fost informată joi, 13 iulie, în jurul orei 18.00, despre faptul că un fragment metalic de muniţie desprins în urma unui ricoşeu a căzut pe un teren aflat la marginea localităţii Merghindeal, jud. Sibiu, la aproximativ 300 de metri lateral de marginea poligonului Cincu, fără a fi înregistrate victime.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare administrativă condusă de comandantul CNII, care investighează cauzele producerii evenimentului. Din observaţiile echipei de cercetare, elementul metalic nu a cauzat o explozie la impactul cu solul.

În poligonul Cincu s-au desfăşurat, joi, 13 iulie, între orele 16.00-16.55, trageri de luptă cu armament de artilerie, precum şi cu tehnică de tancuri şi blindate”, se arată în comunicatul oficial.

Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exerciţiu desfăşurat în regiunea ţării noastre, a început. La SG17 participă 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. Exerciţiul, condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfăşura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei.

SG17 va începe cu activităţi de relaţionare ale militarilor români şi americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele şi raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii şi din Brigăzile Multinaţională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Braşov. Militarii vor organiza expoziţii de tehnică sau ceremonii militare în localităţile Arad şi Sinaia (11 iulie), Ploieşti (12 iulie), Sibiu (13 iulie) şi Râmnicu Vâlcea şi Slobozia (14 iulie).

Pe teritoriul României, SG17 se desfăşoară în peste 20 de poligoane şi raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră, iar activităţile deschise presei sunt următoarele:

– 14 iulie – Exerciţiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exerciţiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Borduşani;
– 16 iulie – Exerciţiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopţii – Saber Guardian 2017, judeţul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exerciţiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operaţiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura, în acest an, 18 exerciţii internaţionale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari, SG17 fiind cel mai mare şi mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciţii urmăresc să demonstreze capabilităţile întrunite şi multinaţionale superioare ale SUA, aliaţilor şi partenerilor şi evidenţiază coeziunea, unitatea şi solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

M.Ap.N. reaminteşte cetăţenilor care au domiciliul în localităţile adiacente centrelor de instruire obligaţia de a respecta măsurile de siguranţă stabilite pe timpul tragerilor cu muniţie reală, precum şi marcajele, însemnele privind restricţiile şi indicaţiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. şi a zonelor de siguranţă. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deşeurilor metalice rezultate în urma activităţilor de tragere cu muniţie reală sunt strict interzise şi prezintă riscuri majore.