A fost lansat Centrul Regional de Comunicare şi Cercetare Craiova ’89

0
397

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie şi Asociaţia Umanitară pentru Protejarea şi Sprijinirea Invalizilor, Răniţilor şi Urmaşilor celor căzuţi în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 – Dolj au inaugurat, ieri, Centrul Regional de Comunicare şi Cercetare Craiova ’89. Lucrările s-au desfăşurat la Cercul Militar Craiova, în prezenţa mai multor istorici, revoluţionari şi tineri cercetători ai Revoluţie din 1989. Raţiunea înfiinţării la Craiova a acestui centru este şi aceea de a pune la dispoziţia bibliotecilor fondul de carte şi publicaţiile ce analizează Revoluţia din 1989.

revolutionari (1)Cercul Militar din Craiova a găzduit, ieri, deschiderea Centrului Regional de Comunicare şi Cercetare Craiova ’89. Au participat reprezentanţi ai revoluţionarilor, ai mediului universitar şi ai administraţiei publice.

Creat şi la Craiova, acest centru va avea menirea de a pune la dispoziţia bibliotecilor publicaţiile şi fondul de carte ce tratează fenomenul revoluţionar din 1989. Mai mult, se doreşte formarea unei reţele online de comunicare cu Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), precum şi între asociaţii, reţea care să preia evenimentele importante din activitate acestora din urmă. S-a mai stabilit ca, anual, coordonatorii Centrelor Regionale de Comunicare şi Cercetare Decembrie ’89 să se întâlnească la Bucureşti, la sediul IRRD, într-o sesiune ce va analiza activităţile Centrelor şi va decide asupra optimizării activităţilor.

Scurt istoric al centrelor

revolutionariAnul 2015 a însemnat şi anul în care IRRD a lansat un proiect de înfiinţare, în oraşele martir ale României, centre menite să aprofundeze cercetările cu privire la cauzele, desfăşurarea şi efectele Revoluţiei din 1989. Un demers, spuneau ieri organizatorii, care vine să păstreze cât mai neşterse memoria şi dezideratele Revoluţiei de la 1989. De altfel, la Timişoara, „primul oraş liber de comunism”, a fost inaugurat în 25 noiembrie 2015 primul Centrul regional de comunicare şi cercetare. A urmat Braşovul, în 21 decembrie 2015. Anul următor, la 5 aprilie, la Alba-Iulia s-a deschis cel de-al treilea centru, iar a doua zi a fost rândul Aradului. La 16 iunie 2016, la Sibiu s-a instituit al cincilea centru. Au urmat, la 6 octombrie 2016, centrul de la Târgovişte şi cel din Târgu Mureş. Anul acesta, Brăila a fost vizată de IRRD, care a şi deschis aici un Centru Regional de Comunicare şi Cercetare Brăila ’89.

Ieri, iată, a venit şi rândul Craiovei. Evenimentul a constat şi în prezentarea a două cărţi: „Revoluţia din Decembrie 1989 de la Craiova”, autori Ionel Turcin, Marin Ilie, Ion Pâlşoiu şi Axente Corneanu, şi „România şi şocurile geopolitice ale Războiului Rece (1980-1991)”, autor Constantin Hlihor. Acesta din urmă semnează şi un articol intitulat sugestiv „Revoluţia din 1989 între uriaşul val de speranţe, aşteptări şi deziluziile tranziţiei post-comuniste”, în Caietele Revoluţiei, nr. 3 (68), 2017, p. 17, revistă editată de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.