Prof.dr. Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan”, din Craiova: “De produsele de la Staţiunea Didactică “Pedagogic” beneficiază în primul rând elevii noştri”

3
1071

Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan Velovan din Craiova, reprezintă una dintre şcolile preuniversitare de tradiţie ale învăţământului românesc întemeiată la 1870 de către ilustrul om politic Gheorghe Chiţu, vizionar, primarul Craiovei, ministrul Justiţiei, Instrucţiunii Publice, Justiţiei, membru al Academiei Române. Această instituţie se află situată în Craiova, în partea de Nord-Vest având o suprafaţă de aproximativ 5 hectare, fiind printre primele instituţii şcolare ca suprafaţă din judeţ şi chiar din regiune. În curtea colegiului regăsim un parc multisecular ce se întinde ca un arc pe lângă vechile clădiri de secol XIX.   Înainte de 1990 exista o tradiție legată de cultivarea legumelor în acest spațiu. În anul 2013, după 23 de ani de abandonare a acestui proiect, a renăscut Stațiunea Didactică ,,Pedagogic” restaurând în totalitate două sere și plantând peste 1.300 de pomi  dintre care 300 fructiferi de altoi din soiurile : măr, prun, cireș, cais, nectarin, păr, nuc. După câteva luni de la  înființare, serele au început să producă peste 1000 de kilograme de legume bio (roșii, dovlecei, castraveți, ardei, vinete), beneficiind de aceste produse bio peste 150 de elevi zilnic în cantina colegiului. Am stat de vorbă despre acest proiect curajos, chiar cu iniţiatorul său, prof.dr. Ionuţ Pătulare, directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan”, din Craiova.

 

D-le director, care este istoria acestei Staţiuni Didactice ?!

          Înainte de 1990 aici a existat o fermă didactică unde îşi desfăşurau activitatea profesorii de specialitate dar mai ales elevii, care făceau practică sub îndrumarea domnului profesor Dănescu Constantin având girul unor distinşi manageri precum domnul Taşcău Vasile,  domnul Drăgoescu Corneliu şi domnul Bărbulescu Ovidiu. După 1989 această fermă didactică a intrat în ruină din anumite cauze ce ţin mai degrabă de o anumită mentalitate românească a sistemului postdecembrist.Ne-am dat seama că proiectul privind Stațiunea Didactică, ce fusese abandonat de aproape 25 de ani, merită atenție pentru că poate  oferi o nouă abordare mentală a unei societăți ce trebuie să renască după o perioadă de “adormire” și în același timp acest proiect ne poate oferi o autonomie economică demnă de luat în considerare.

De fapt ce v-aţi propus să faceţi cu acest teren ? Este vorba de mai bine de un hectar.

          Terenul rezervat Stațiunii Didactice “Pedagogic” se întinde pe o suprafață de aproximativ un hectar în partea de Est a Colegiului. Suprafața respectivă fiind abandonată de atâția ani a trebuit să parcurgem mai multe etape specifice pentru amenajarea unei Statiuni Didactice, importantă administrativ și procesului de învățământ. Astfel buruienile și arboretul sălbatic specific a fost defrișat în totalitate însă rădăcinile puternice au rămas în sol. De aceea am propus ca aceste rădăcini să fie scoase cu un utilaj de tip scarificator ce a lucrat până la aproximativ 1 metru adâncime în sol. După ce au fost îndepărtate rădăcinile a urmat nivelarea și compactarea terenului pentru că existau diferențe majore de nivel (aproximativ 1,5m – 2 m între partea de Nord și partea de Sud a terenului). După ce s-a realizat compactarea și nivelarea am trecut la următoarea etapă ce a constat în ararea suprafeței. Prin acest proiect ne-am propus ca acest teren să fie plantat cu pomi fructiferi de aproximativ 95%), bineînțeles și datorită condițiilor climaterice de excepție pentru sădirea pomilor deoarece în primăvara-vara anului 2014 a plouat aproape săptămânal 15-20litri/m2. Singurul soi care ne-a pus ceva probleme a fost cel de nectarin care după cum se știe este ceva mai pretențios cu tipurile de sol altoi, ceea ce s-a și realizat, din următoarele specii: măr, prun, cireș, vișin, cais, păr, nectarin, nuc, însumând 400 de pomi fructiferi plantați.

Plantarea a fost realizată în luna noiembrie a anului 2013

Vorbim de o plantaţie de 400 de pomi fructiferi, care sunt soiurile pe care le-aţi plantat ?

Am respectat normele elementare de plantare, luând în considerație protejarea coroanei în creștere. Astfel am plantat în sistemul 4m/4m iar în cazul nucului având o circumferință a coroanei mai  mare am considerat că ar fi necesar ca plantarea să se facă pe un  minim de 6m/6m. Nucii au fost plantați în zona de Nord acolo unde umbra este mai pregnantă ei fiind iubitori de un asemenea ecosistem. Numărul nucilor plantați este de aproximativ 50 din cei 400 de pomi fructiferi. De asemenea am urmărit ca rândurile de pomi fructiferi să își păstreze identitatea soiurilor, adică rândul de măr, cireș, păr, cais să meargă pe toată lungimea suprafeței și mai puțin să intercalăm soiurile. Plantarea a fost realizată în luna noiembrie a anului 2013, ceea ce ne-a adus un procent foarte ridicat de prindere a pomilor fructiferi din jurul Craiovei.

Să înţeleg că nu v-aţi rezumat doar plantarea de pomi fructiferi, aţi trecut şi la restauarea serelor, cândva extrem de apreciate …

După ce am realizat acest obiectiv major al Stațiunii Didactice “Pedagogic”, ne-am propus să restaurăm sera ce fusese abandonată tot înainte de 1990, astfel am dorit să abordăm două tipologii. Unul dintre grupul de sere este construit la suprafața solului (epigeu) aproximativ 100 m2 iar celălat grup (semihipogeu), având aproximativ aceeaşi  suprafaţa de 100 metri2. Am căutat să aducem pământ (îngrășământ natural sau mraniță) dar și pământ din parcul nostru, pământ încărcat de nutrienți specifici pentru o recoltă bună în condiții de seră. Trebuie sămenționăm faptul că Stațiunea  Didactică  și-a propus să fie o stațiune ecologică, folosind doar substanțe naturale respingând în totalitate pe cele chimice, care chiar dacă au un randament mai mare în ceea ce privește producția, deoarece se știe (conform cercetărilor), că sunt dăunătoare sănătății noastre, mai ales dacă sunt consumate în mod frecvent.

În cele două module de seră au fost sădite peste 300 de plante de roșii

Cine consumă legumele şi fructele produse la Staţiunea Didactică „Pedagogic” ?

De aceste produse beneficiază în primul rând elevii noștrii într-un număr de aproximativ 150 (100 elevi sunt cei din internat, iar aproximativ 50 beneficiază de programul after school foarte apreciat în ultimul timp mai ales, după realizarea proiectului didactic). În cele două module de seră au fost sădite peste 300 de plante de roșii, 300 de ardei gras, 100 de vinete, 100 de dovlecei, 100 de fasole. Astfel, la finalul sezonului, mai precis în luna septembrie am reușit să culegem peste 1.000 kg de legume ecologice din care s-au realizat conserve pentru a satisface nevoile cantinei noastre școlare, primind avizul ANSV Dolj. Cultura speciilor legumicole și a pomilor fructiferi, a fost posibilă prin munca depusă în acest scop de către angajații instituției, vizând varietatea de conserve.

În cadrul acestui demers au fost plantaţi şi 1000 de copaci forestieri, chiar şi brazi… despre această acţiune ce ne puteţi spune ?

        Realizarea Statiunii Didactice „Pedagogic” a fost apreciata la nivel local dar și național fiind dat exemplu în emisiuni naționale de specialitate, ca o pledoarie  pentru a mânca sănătos și a reuși să te administrezi în regie proprie fără să ai nevoie de mari costuri în realizarea acestui obiectiv. Trebuie să menționez faptul că această Stațiune Didactică ce însumează plantarea a 400 pomi fructiferi, 1.000 de pomi forestieri și două grupuri de seră, ne-a costat sub 10.000 lei, sumă ce a fost obținută în totalitate din sponsorizari, de la persoane fizice și juridice ce au rezonat cu proiectul nostru. În literatura consultată lipsesc referinţele privind exisţenta și funcţionarea unor unităţi anexe gen Staţiune Didactică, pe langă colegiile naționale (Mogonea, 2010). Remarcăm faptul că în cadrul acestui demers au fost plantați și 1.000 de copaci forestieri in zona parcului care înconjoară instituţia noastră. Ne-am dat seama ca actualii arbori multiseculari sunt in declin, spunându-ne ca niște batrâni poveştile lor, intinerind acest parc de care ne bucurăm zi de zi. În zona de Sud a Colegiului au fost plantaţi brazi (200 bucăți puieți), iar în zona Vestică și Nordică (800 puieți) din speciile: stejar, fag, moșdrean, arțar tătărăsc, salcâm, plop. Campania de plantare am început-o în toamna anului 2013 și a fost continuată cu succes în primăvara anului 2014, procentul de prindere a puieților forestieri fiind de peste 95%.

Protocol încheiat între Colegiul Pedagogic „Ştefan Velovan” și Facultatea de Agronomie

Aţi colaborat şi cu alte instituţii de învăţământ. Mai exact..

În tot demersul nostru privind înființarea Stațiunea Didactice ”Pedagogic” am beneficiat de consilierea Facultății de Agronomie și Horticultură din Craiova prin aportul domnului prof.univ.dr. Marin Soare, decanul facultății, prof.univ.dr. Gabriel Corneanu, membru al Academiei de Științe din New York, prof.univ dr. Mihaela Corneanu, USAMVB din Timișoara, lect.univ.dr. Ciobanu Ion precum și domnul conf.univ.dr. Constantin Nețoiu.  În urma unui protocol încheiat între Colegiul Pedagogic „Ştefan Velovan” și Facultatea de Agronomie și Horticultura, Universitatea din Craiova, am stabilit de comun acord ca studenții de la Facultatea de Agronomie și Horticultură să facă practică la Stațiunea Didactică Pedagogic, demers ce ne onorează și responsabilizează.

Ce v-aţi propus pentru 2015 ? Cu ce ne mai surprindeţi ?!

Ne-am propus ca în toamna anului 2015 să creștem numărul pomilor fructiferi la 500 și să plantam 200 de butași de vie din soiurile de masă, pentru a putea beneficia alături de legume și de fructe proaspete ecologice pentru elevii noștrii. Alături de acest concept privind înființarea a două grupuri de seră și plantarea a 1.400 de pomi dintre care 400 fructiferi, credem că Stațiunea Didactică „Pedagogic” se poate extinde și diversifica în viitor, urmărind și activitați privind creșterea animalelor(in special a pasarilor) pentru a putea beneficia la cantină de ouă proaspete bio dar si înființarea unei ciupercării care se derulează în acest moment. Ne propunem ca această stațiune didactică a Colegiului Național Pedagogic din Craiova să crească în următorii ani și să ne permită o autonomie privind legumele și fructele bio, cultivate în regie proprie.

3 COMENTARII

  1. Foarte interesant ce se intampla in acel liceu.
    De cand a venit noul director, parca a inceput sa se schimbe fata liceului.
    Imi amintesc si cand mergeam eu sa joc fotbal acolo…ce rau arata zona, acum este un liceu cu adevarat european unde cu placere mi-as trimite copilul sa studieze.

  2. Felicitări, Domnule Director Ionuț Pătularu! Ați sădit o mie de pomi și vă îngrijiți de educația a câteva mii de elevi. Aceasta este menirea oricărui director de vocație, rodul pasiunii, al muncii și al faptelor Domniei Voastre și ale inimoasei echipe care vă susține. Prin aceasta veți rămâne în conștiința unei generații care vă iubețte, vă susține și vă apreciază. Mult succes!

  3. Interesanta initiativa.
    Mi-ar fi placut sa fie si la mine la scoala asa.
    Vad ca incet, incet se schimba lucrurile si in tara noastra. Felicitari celor care se ocupa de proiect si care au avut initiativa.
    Poate, cine stie, in curand putem sa gustam si noi din produsele ”Pedagogic” nu doar elevii.
    ps: poza cu doamna in rosu este geniala. 🙂

Comments are closed.