S-au stins, nejustificat de rapid, toate ecourile după anunţarea mecanică a rezultatelor la Bac – iulie 2014 în judeţul Dolj. Mai bune faţă de anul trecut – creşterea promovabilităţii fiind de aproape 7 procente –, cu destule revelaţii, dar şi cu nu puţine deprimante stări de fapt. Fiindcă, până la urmă, un procent de 55,71% la nivelul Doljului (promovabilitate) poate sugera şi o exigenţă notabilă din partea comisiilor de examinare, dar şi o băltire în submediocritate a procesului educaţional. Comentarii de specialitate pe marginea rezultatelor rămân încă aşteptate din partea ISJ Dolj. Ca să nu spunem că inclusiv la nivelul Colegiului prefectural, unde avem o recentă schimbare a reprezentantului Guvernului în teritoriu, o informare detaliată asupra bilanţului de la Bac şi-ar avea rostul său. Prin faptul că ISJ este considerat un serviciu deconcentrat. Până la urmă, Bac-ul constituie „hârtia de turnesol” a stării învăţământului nostru secundar. Acceptând doar evidenţa că rezultatele de ansamblu sunt mai bune decât anul trecut, ceea ce este o realitate, nu facem altceva decât să cauţionăm, cum spuneam, partea goală a paharului, care reprezintă… 45%. Şi destule observaţii merită inventariate. Când din totalul de 95 de medii de 10 la nivel naţional, 12 medii aparţin unor absolvenţi doljeni (din care doi sunt din Dăbuleni!), baza unor analize riguroase, care să dezlege toate enigmele, acolo unde acestea persistă, există. Sigur că evocăm cu satisfacţie cadenţa emblematicelor colegii naţionale – „Fraţii Buzeşti”, „Carol I”, „Elena Cuza” – consecinţa unor performanţe didactice, sofism mărunt, în procesul formativ a ceea ce numim dobândirea culturii generale. Dar lângă aceste prestigioase oaze craiovene, cu dascăli sârguincioşi, devotaţi profesiei şi, subliniem, disciplină liber consimţită din partea elevilor, avem şi zona gri, din care evadările se lasă aşteptate. Argumente schizoide, menite să justifice rezultatele submediocre, care nu lipsesc, se pot găsi, însă în vedere trebuie avut esenţialul: în forţa de muncă de mâine se va regăsi şi contingentul de absolvenţi şi neabsolvenţi de la Bac – iulie 2014. Că fiecare candidat a obţinut pe măsura investiţiei de efort, asta se subînţelege, dar în deşertul notelor de nepromovare se regăseşte şi aportul unor dascăli salarizaţi identic celor performanţi. Oricum am întoarce orice discuţie şi oricât am circumstanţia-o, sunt destule lucruri care trebuie rostite răspicat, cu maximă responsabilitate, încât elaborarea strategiei pentru anul următor să înceapă chiar din aceste zile. Rezultatele Bac 2014 nu sunt un fapt divers, ci exprimă, cu gravitatea de rigoare, cât preţ punem pe învăţământul secundar, principalul palier educaţional al fiecărui tânăr. Şi peste tot, în statele Uniunii Europene, acest „indicator” al performanţei pedagogice este comentat, cu accentele de rigoare, şi afirmaţia noastră se poate verifica.
Atenţie, să nu fim amăgiţi de aceste faimoase procente!
Numarul absolvenţilor înscrişi şi efectiv participanţi la examen este mai mic decât în 2013.
Cu procentele victoriilor LOR (de multe ori împotriva intereselor comunităţii) se laudă politicienii, “uitând” de procentul ESENŢIAL într-o societate funcţională, acela al participanţilor la diversele alegeri. În ceea ce priveşte educaţia şi şcoala, DELOC PARADOXAL, actualii (şi vremelnicii) ocupanţi ai fotoliilor (prea mari pentru capacităţile lor) de preşedinte şi premier îşi dau mâna cu naturaleţe – ultimele idei guvernamentale (susţinute de Ponta cu elan) arată că, ÎN ESENŢĂ, puterea nu dă 2 bani pe educaţia de calitate, pe efort, valoare şi rezultate autentice. Metoda “Copy-Paste” tinde să devină emblema acestei ţări! Mediocritatea devine o virtute!
În anii trecuţi, când învăţământul doljean nu a obţinut nota de trecere, având SUB 50% promovabilitate, NICIUN membru (desigur plătit onorabil) al echipelor de conducere din Dolj nu a considerat că este o datorie ELEMENTARĂ să-şi asume eşecul prin demisie. Acum, cu 55%, într-un limbaj de lemn (dar când auzi un asemenea limbaj ce pretenţii să mai ai de la rostitor!!!) joacă o operetă ieftină de mulţumire ponderată. Se apără CU DINŢII ideea de mulţime (pt. a fi elegant în exprimare), unde contează vechimea şi nu implicarea, cartonul de cotizant şi nu HARUL de a comunica şi, astfel, de a educa.
Şcoala devine tot mai mult – ŞI ESTE DRAMATIC – o înşiruire îmbâcsită de teme şi activităţi FORMALE, tot mai departe de organismul viu de formare a tinerilor români.
Cu atât mai mult, RESPECT SINCER pentru acei (nu foarte mulţi) DASCĂLI autentici, aşa cum am avut şi eu şansa să am la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”.
cantare,cifra de promovabilitate este in jur de 30% daca se iau in considerare,normal,si pe cei care nu s-au prezentat la examen.exact cum in dolj avem peste 120 000 de cetateni peste 18 ani care nu invata si care nu muncesc,deci somaj peste 50%.
voi presa, preluati minciunile acestor securisti de la INS care minteau cu nerusinare si pe timpul lui ceausescu.
ps. sa trecem la lucruri serioase: ce se intampla cu prioteasa si gasca lui penala de la CJ?
ati instaurat omerta in legatura cu situatia sefului de sala!
ce se
intampla cu un alt potential puscariabil,dan mogos?
marijean va bate palma cu el,cum a batut palma cu altii la fel gen sovaila,stoica,iancu,marinica,marcea,cosmin,etc?
nu mai vrem sa fim condusi de jigodiile care au devalizat romania!
ps.niciun cuvant desptre diletantii de la meteo care ne-au “speriat” cu canicula de peste 45 de grade incepand din iunie…
pss. stiu ca nu veti afisa postarea. ordin.
Comments are closed.