Iulie – luna salariilor mărite cu 8%

0
372

În vara lui 2010, preşedintele României, Traian Băsescu, anunţa de la Palatul Cotroceni măsurile dure de austeritate, printre care se numărau, la acea vreme, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor cu 15%. Ulterior, după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională tăierea pensiilor, Guvernul Boc a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%. În principiu măsura luată de Guvernul Boc era anunţată până la sfârşitul anului 2010. Numai că şi în 2011 şi 2012 Guvernul Boc a anunţat că salariile vor fi îngheţate. A trebuit ca guvernarea să fie luată de USL ca o parte din banii luaţi bugetarilor să fie returnaţi. În această lună bugetarii au primit salariile mai mari cu 8%. 

Prima măsură luată de Guvernul Ponta a fost să majoreze salariile aparatului bugetar în două tranşe – prima începând cu 1 iulie, iar a doua în luna decembrie –, pentru a se evita încălcarea Legii responsabilităţii fiscale. „Guvernul pe care îl conduc va proceda, prin ordonanţă de urgenţă, începând cu 1 iunie, la acordarea unei creşteri de 8% pentru personalul bugetar, urmând ca restul sumelor necesare pentru a reveni la salariile din 2010 să fie acordate în decembrie. Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat în mod greşit, vom începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii peste 740 de lei cărora li s-a încasat în mod greşit o contribuţie de sănătate pentru întreaga sumă, şi nu doar pentru diferenţa de la 740, aşa cum a decis, de altfel, CCR. Mai direct, pentru bugetari 8% de la 1 iunie, restul în decembrie, pentru pensionari de la 1 iunie, în tranşe lunare. Exact cum le-a fost luat de guvernele trecute le va fi restituit de guvernul actual”, a spus Victor Ponta, la sfârşitul primei şedinţe de Guvern.

A doua tranşă – în luna decembrie

În această lună bugetarii au luat salarii mai mari şi, în funcţie de încadrarea în muncă, sumele au fost şi cu 200 de lei în plus. Începând de luna aceasta, aproximativ 1,2 milioane de funcţionari din întreaga ţară au primit 8% la leafă. Pentru mulţi dintre ei asta înseamnă acoperirea unor facturi sau a ratelor la bancă. Acolo unde ambii soţi sunt funcţionari, mărirea salarială s-a simţit puternic în bugetul familiei. Cea de-a doua tranşă de reîntregire a salariilor bugetarilor va fi calculată în decembrie. Oamenii vor primi aceşti bani din ianuarie 2013. Guvernul Boc a luat în urmă cu doi ani decizia de a tăia salariile cu 25%, iar în această primăvară bugetarii au primit promisiunea salariile vor fi reîntregite în două etape.

Cei 60.000 de bugetari concediaţi nu s-au putut bucura de această mărire 

Din păcate, de aceste măriri salariale nu se pot bucura şi cei aproximativ 60.00 de bugetari care au fost concediaţi în toată ţara. Pentru că nu trebuie să uităm că aparatul bugetar a fost redus cu 4% tot în 2010. „Dacă nu se dau afară cel puţin 4% din angajaţii de la stat, nu putem indexa salariile angajaţilor din sistemul bugetar în 2011. Măsura trebuie luată până pe 15 octombrie, când ne ducem în Parlament cu bugetul pe anul următor. Dacă nu se ia această decizie şi numărul disponibilizaţilor va fi mai mic de 60.000, salariile vor fi indexate foarte puţin, cu diferenţa de bani care se economiseşte în acest fel”, declarau surse guvernamentale după tăierile salariale.

15.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi din învăţământ în septembrie, 540 numai în judeţul Dolj, 3.300 de salariaţi din asistenţă socială, în condiţiile în care alte 19.000 de persoane au ieşit din sistem pe cale naturală, respectiv prin pensionare, demisie, deces. Au fost făcute restructurări în administraţia locală, dar şi în Sănătate, prin desfiinţarea unor spitale. Este adevărat că unii dintre aceşti oameni, foarte puţini, s-au reîntors în sistem pentru că au demonstrat în instanţă că demiterea lor a fost abuzivă. Unii mai stau şi acum acasă, deşi au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.