Ioan Rus: „În acest moment sunt 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot”

0
293

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a furnizat, ieri, o cifră a cetăţenilor cu drept de vot ai României. Acesta a precizat că nu se ştie câţi dintre cetăţenii cu drept de vot se află în ţară şi câţi sunt plecaţi în străinătate.

“În România, în acest moment sunt 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot. Nu ştim câţi dintre ei se află în România şi câţi sunt în străinătate”, a spus Ioan Rus. Ministrul a precizat că în 24 iulie va fi definitivată lista care cuprinde cetăţenii cu drept de vot, inclusiv cei care împlinesc 18 de ani până la data referendumului din 29 iulie. Ioan Rus a adăugat că singurul lucru care nu poate fi controlat este numărul persoanelor care decedează după definitivarea listelor, până în ziua referendumului, însă este vorba de o eroare asumată în oricare dintre procesele electorale. Pe listele electorale permanente pentru alegerile locale din 10 iunie au fost înscrise 18.315.880 de persoane.

Legea referendumului nu face referire la numărul de zile în care se poate desfăşura consultarea populară, singura reglementare în ceea ce priveşte referendumul menţionând un interval de 12 ore în care alegătorii îşi pot exprima opţiunile. Conform Legii referendumului, în forma completată şi modificată până în prezent, în cazul referendumului de demitere a preşedintelui Parlamentul este cel care stabileşte data organizării acestuia prin hotărâre. În cazul referendumului de revizuire a Constituţiei, organizarea referendumului se stabileşte prin lege, în timp ce în cazul referendumului pe probleme de interes naţional data este stabilită prin decret al preşedintelui. În cazul tuturor tipurilor de referendum există menţiunea că “scrutinul se va deschide la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00”, fiind vorba de un interval de timp de 12 ore alocat pentru exprimarea opţiunilor electorale.

Cu toate acestea, Legea referendumului menţionează în cazul referendumurilor locale că “referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica”. În ceea ce priveşte organizarea unui referendum pe parcursul a mai multe zile există un precedent, cel din octombrie 2003, pentru revizuirea Constituţiei. În acel moment, Guvernul Năstase a emis Ordonanţa de Urgenţă 92 din 9 octombrie 2003 – contrasemnată de miniştrii Ioan Rus şi Gabriel Oprea –, prin care se instituiau două zile pentru referendum, respectiv sâmbătă, 18 octombrie, şi duminică, 19 octombrie, cu un interval de votare de 12 ore aferent fiecărei zile între 8.00 şi 20.00.