Educaţie antreprenorială şi educaţie civică, discipline extracurriculare pentru studenţii craioveni

0
326

În lunile iunie-iulie, Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Educaţie Fizică Sport şi Kinetoterapie (ASFEFSK), în parteneriat cu Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti a desfăşurat două proiecte dedicate instruirii studenţilor în educaţie antreprenorială, respectiv educaţie civică. Bazate pe ample campanii de informare, dar şi cursuri de formare, ambele proiecte au antrenat mii de tineri craioveni. Dincolo de cunoştinţele dobândite în cadrul studiilor universitare, aceştia se pot baza de-acum înainte, în orice tip de activitate pe care o iniţiază sau în care se implică, şi pe un bagaj informaţional extracurricular în domeniile amintite.

Proiectul “Primii paşi în iniţierea unei afaceri!”, desfăşurat în perioada 7 iunie – 7 iulie, la Craiova, a avut ca obiectiv formarea studenţilor craioveni în domeniul “educaţiei antreprenoriale”. Pe parcursul a şase zile, 3.000 de studenţi au fost informaţi în domeniul managementului şi comunicării în afaceri. Finanţat din fondurile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, proiectul a presupus instruirea studenţilor în cadrul unor seminarii pe diverse specializări: Antreprenoriat, Managementul afacerii, Comunicare în afaceri sau Managementul timpului.

Activitatea de formare s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile, timp în care cursanţii au învăţat şi regulile de realizare a unui plan de afaceri. “La finalul proiectului, participanţii au dispus de toate informaţiile necesare iniţierii şi coordonării unei afaceri. 60 de studenţi din mediul universitar craiovean au aprofundat, la nivel avansat, noţiuni legate de managementul riscului, munca în echipă şi leadership, fundamentale în domeniul educaţiei antreprenoriale. Aceste elemente le vor facilita intrarea în mediul afacerilor pe cont propriu. Tinerii au mai multe şanse de reuşită în afaceri, pentru că au dobândit cunoştinţele necesare pentru o bună negociere cu partenerii, precum şi uşurinţa în coordonarea unei afaceri, cunoscând riscurile pe care acest lucru le implică. Totodată, ei au învăţat ce înseamnă o bună organizare a timpului şi a activităţilor”, a declarat Mihai Cordescu, preşedintele ASFEFSK.

Studenţii craioveni, orientaţi către voluntariat

Între 20 iunie şi 8 iulie, membrii ASFEFSK au implementat şi proiectul “Împreună pentru viitor”, menit să popularizeze atitudinea de participare civică în rândul studenţilor din Craiova. Pe parcursul a cinci zile, 5.000 de studenţi au fost informaţi cu privire la avantajele participării civice şi la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Campania de informare a avut rol în prezentarea beneficiilor acţiunilor cu caracter civic, promovarea ideii de ONG  şi a importanţei implicării studenţilor în programele organizaţiilor neguvernamentale, lipsa mediatizării acestora reprezentând una dintre cauzele principale ale lipsei de voluntari.

“Prin creşterea numărului de studenţi ce se implică în acţiuni civice se îmbunătăţeşte şi calitatea acţiunilor desfăşurate. În cadrul proiectului, participanţii au fost informaţi cu privire la avantajele acestui tip de activităţi extracurriculare. În primul rând, ei dobândesc experienţă în ceea ce priveşte lucrul în echipă, coordonare şi comunicare, iar în al doilea rând realizează importanţa acţiunilor civice, atât la nivel naţional, cât şi internaţional”, a mai spus Mihai Cordescu.