După inundațiile de sâmbăta trecută, / Primăria Craiova a cerut comandament de ploi

0
424

Alertată de dimensiunea inundațiilor care au cuprins orașul, la sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Craiova a solicitat prefectului de Dolj stabilirea unei proceduri speciale de intervenție în astfel de situații. Primarul Mihail Genoiu a mărturisit că l-a pus serios pe gânduri imaginea pasajului Electro, înecat de ploaie, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. 

Sâmbătă, în timp ce toată conducerea primăriei se afla la București, în calitate de participanți la mitingul împotriva abuzurilor, o ploaie torențială s-a abătut peste Craiova. Canalizarea nu a mai făcut față volumului mare de apă și puțin a durat până ce apa s-a deversat în șuvoaie, pe străzi, chiar și zona centrală fiind un lac vălurit de ape. Întrebat cine se face vinovat pentru această stare de fapt, primarul a replicat că situații de acest gen apar din pricină că precipitațiile „sunt mult peste media normală și peste ceea ce ne-am obișnuit”. „Intensitatea ploilor a crescut, este o realitate trimisă inclusiv de Institutul Național de Meteorologie, o realitate la nivelul întregii țări”, a menționat edilul Craiovei.

Potrivit acestuia, inundațiile din Bariera Vâlcii, pasajul Electro și strada Caracal au fost sesizate de cetățeni pe 112, dar că nu s-ar fi răspuns la aceste apeluri. „Mesajele pe 112 sunt recepționate instantaneu și de ISU, și de Poliția Locală și Jandarmerie. Deci este exclus să spună cei de la ISU că nu au știut. Și nu știu să fi intervenit ISU, în Craiova”, a comentat primarul Craiovei.

„O situație rar întâlnită”

Cert este că, ieri, în așteptarea unui nou cod galben de ploi, primarul Mihail Genoiu a solicitat prefectului de Dolj o întâlnire cu toți factorii care trebuie să intervină într-o asemenea situație. „Craiova s-a confruntat sâmbăta trecută cu o situație rar întâlnită în privința debitului care s-a vărsat în urma ploii de la ora 18.00 și am constatând că anumite zone care până acum nu au avut de-a face cu blocaje în urma ploilor – cum a fost pasajul de la Electroputere – au fost afectate, de această dată. De aceea, am solicitat prefectului județului să avem un comandament – azi (n.r. – ieri) la ora 10.00 – în privința modului cum se intervine în situațiile de ploi și calamități din punct de vedere al căderilor masive de ploaie”, a precizat edilul Craiovei, într-o conferință de presă, organizată la primărie. 

Codul galben de ploi, un fel de …portocaliu

Potrivit primarului, în cadrul comandamentului, s-a stabilit ca, în situația de cod portocaliu de ploi, procedura să fie dirijată, așa cum prevede legea, de către ISU. În caz de codul galben, procedura va fi una specială, urmând să fie coordonată de către un grup mai larg de acțiune, cel care a fost stabilit ieri. „Pot să apară precipitații pe care, în mod normal, canalizările orașului Craiova să le preia, dar poate exista și posibilitatea ca, local, pe zone relativ restrânse, precipitațiile să fie mult mai mari decât sunt anunțate în codul galben. Practic, pe zona respectivă să nu fie cod galben, ci să fie un cod portocaliu și, pentru aceste situații, s-a stabilit o procedură”, a explicat primarul Craiovei.

Cine și cum acționează

Grupul de acțiune care se activează în situațiile în care apar inundații locale este format din echipe ale CAO, RAADPFL, Poliția Locală și Poliția Rutieră și va fi coordonat de către ISU. În plus, pe toată perioada codului, celula de criză va fi corelată cu telefonul cetățeanului și cu apelul de urgență 112. „În situațiile de inundații locale, cum au fost blocajele de pasaje, situațiile anunțate de cetățeni vor fi verificate de către Poliția Locală și vor fi transmise, concomitent, tuturor celor care sunt implicați – Compania de Apă, care va avea permanență pentru intervenție”. Tot ca o măsură de intervenție, s-a stabilit ca, în momentul în care o zonă începe să se inunde, traficul să fie închis în zona respectivă pentru a se evita accidentele, dar și pentru a se ușura intervențiile. De asemenea, RAADPFL este obligată „să aibă permanență pe copaci căzuți”.