Evoluţia Internetului, dezbătută la Craiova de cercetători de pe cinci continente

0
348

Cercetători din 30 de ţări de pe cinci continente sunt prezenţi în aceste zile la Craiova, la „International Coference on Web Intelligence, Mining and Semantics – WIMS’12”, conferinţă organizată de Asociaţia Română pentru Inteligenţă Artificială – ARIA. Evenimentul este găzduit de Universitatea din Craiova şi aduce în prim-plan cele mai importante şi mai actuale teme legate de internet şi de căutarea informaţiilor Web, concentrate în 71 de lucrări, ce vor fi prezentate pe zece secţiuni diferite în intervalul 13-15 iunie. Expunerile vor fi indexate în ACM Digital Library, o comunitate web vizionată de 350.000 de persoane din întreaga lume. Printre cei care îşi vor posta lucrările se află şi profesori de la patru universităţi din ţară: Craiova, Cluj, Iaşi şi Bucureşti. 

Conferinţa a fost deschisă, ieri-dimineaţă, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, de profesorul coordonator Dumitru Dan Burdescu, alături de rectorul Dan Claudiu Dănişor şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care au prezentat participanţilor câteva date despre obiectivele învăţământului superior local, dar şi despre regiune. „Universitatea din Craiova vrea să se implice în cercetare cât mai profund cu putinţă şi cred că este important ca cercetarea să fie făcută mult mai puţin în media, prin revistele de specialitate, şi mai mult prin schimbul de idei. Cred că dialogul şi dezbaterea sunt puncte foarte importante pentru mediul academic şi sunt convins că din contradicţiile de aici se vor naşte idei, care vor face cinste universităţii noastre”, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Lucrările au trecut printr-o selecţie riguroasă

Lucrările prezentate la această conferinţă au trecut printr-o etapă de selecţie realizată de cadrele didactice universitare, specializate în domeniul calculatoarelor. „Am primit mai multe lucrări şi le-am selectat pe cele care au avut originalitate, dar şi inovaţie. Pe baza topicilor din conferinţă am grupat apoi aceste lucrări pe zece secţiuni care abordează teme legate de reţelele sociale, web mining, regăsirea informaţiei, aplicaţii e-learning. Cele mai multe lucrări abordează teme de web data mining, pentru că reprezintă o mare problemă viteza cu care creşte informaţia pe internet”, a precizat prof. univ. dr. Costin Bădică. În acest fel, organizatorii conferinţei au dorit să atragă atenţia studenţilor şi a cadrelor didactice.

Învăţământul informatic din România, apreciat în Europa de Vest

Prezenţa cercetătorilor străini în România nu este întâmplătoare. Ţara noastră reprezintă o importantă sursă de furnizare a resursei umane pentru Europa de Vest, fapt confirmat şi de participanţi. Invitat special la lucrările acestei conferinţe este Elena Simperl, cercetător de origine română, la Karlsruhe Institute of Technology din Germania, care a precizat că a plecat de 15 ani din România, însă din discuţiile cu colegii din cercetare „Europa de Vest are nevoie de  cercetători, iar România şi alte ţări din estul Europei sunt foarte bine privite pentru că au învăţământ de calitate şi nu sunt mari diferenţe de cultură la nivelul populaţiei”.