Doi miniştri ai Guvernului României s-au aflat, azi, la Craiova. Este vorba despre ministrul Fondurilor Europene, Adrian Cîciu și Ștefan Oprea, deţinătorul portofoliului Economiei. Aceştia au fost prezenţi la inaugurarea Clinicii de Oncologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, au vizitat şantierul noului terminal al Aeroportului Internaţional “George Constantinescu” și au asistat la primul zbor al avionului IAR 99 “Şoim” Standard modernizat. Investiţii de anvergură pentru judeţ şi Regiunea Oltenia.
Prima oprire a celor doi miniştri a fost la SCJU Craiova, unde a fost prezentată finalizarea reabilitării Clinicii de Oncologie. “Vorbim despre o investiţie de 17 milioane de lei, din fonduri europene, accesată de Consiliul Judeţean Dolj. Vom avea şi cel mai modern aparat de radiologie din România, iar lucrările nu se opresc aici. Vom avea şi o Clinică de Oncopediatrie şi ne dorim să devenim un Centru de tratare a cancerului”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj. La rândul său, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a menţionat : “Felicitări CJ Dolj! Noi, Primăria, ne-am ocupat de dotarea la standarde europene a spitalelor, creând şi confortul pacienţilor”.
Un lucru important a fost prezentat de ministrul Economiei, Ştefan Oprea: “Vreau să vă spun ceva, cred că în premieră. În perioada 2014 – 2020, Doljul a fost pe locul 5 naţional în ceea ce priveşte depunerea de contracte, undeva peste trei miliarde de euro. Dar, mai mult, absorbţia acestora a fost aproape de 99%, ceea ce dovedeşte capacitatea celor din Dolj. Realizarea acestui obiectiv, vorbim de Clinica de Oncologie, este unul dintre succese”. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Cîciu, a precizat: “Este ceva extraordinar ce se întâmplă la Craiova şi în Dolj. Nu vorbim doar de această clinică, ci şi de alte proiecte, cum ar fi cel de la Aeroport”.
Un aeroport internaţional la standarde europene
A urmat o vizită la Aeroportul Internaţional “George Constantinescu”. Amfitrion a fost directorul instituţiei, Sorin Manda, care a declarat: “Este un proiect amplu, demarat în urmă cu un an şi cred că este cel mai mare din România, după “Henri Coandă” de la Otopeni. În 2023, am avut peste 600.000 de pasageri, 10% dintre aceştia fiind străini. Targetul nostru este de două milioane de persoane, în 2030. Terminalul pe care îl vedeţi este la 75% finalizat. Investiţia a fost de 118,5 milioane de euro, bani europeni”. Cosmin Vasile a precizat: “Mulţumiri echipei care lucrează aici, în condiţii grele, de şantier! Până la sfârşitul acestui an, sperăm să finalizăm lucrările”. Ministrul Oprea a declarat că, “acum vreo trei luni, când am fost aici, era ceva urât, dacă pot să spun aşa. S-au mişcat foarte repede, iar, în prezent, arată extraordinar”. Adrian Cîciu a precizat :”Este o dezvoltare extraordinară a regiunii, mai ales în ultimii doi ani. Se va pune în valoare potenţialul economic al Olteniei. Toate aceste progrese nu puteau fi realizate fără sprijinul autoriţăţilor locale şi judeţene”.
SC “Avioane” SA trăieşte şi zboară
Dată ca şi decedată, SC “Avioane” SA Craiova a renăscut, ca pasărea Phoenix. În ziua de 14 mai, a fost lansat noul avion IAR “Şoim”, modernizat. “Este un lucru de echipă, iar cea de la noi este extraordinar de pregătită. Va zbura primul avion modernizat şi vor urma alte zece. Dacă acest proiect era pus în valoare cu 15 ani în urmă, eram departe. Vor fi aeronave de antrenament serios pentru F 16, care vor intra în dotarea Armatei Române”, a spus Victor Peţa, liderul Sindicatului de la “Avioane”. Implicat direct în eveniment, prin funcţia pe care o deţine, Ştefan Oprea a completat: “Avioane SA” are de lucru. Sunt contracte în derulare, pentru Armata Română. La acest moment, avem asigurată prezenţa pieselor pentru avioane în proporţie de 50%. Puteam ajunge mai repede la derularea proiectului, dar nu a depins de noi, ci de legislaţia din SUA. Acolo au fost întârzieri. Mai mult, SC “Avioane” SA Craiova nu mai are datorii, lucru confirmat şi de d-nul Peţa, putând participa la orice licitaţie de proiecte”.