Uniunea Europeană a fost prima entitate care a finanțat cercetarea pentru vaccinul anti Covid 19, iar vaccinul Pfizer este si produsul acestei cooperari.
Pandemia a evidențiat necesitatea unor noi politici europene comune: de sănătate, de educație și de turism.
Dacă aceste politici ar fi fost comune, #UE ar fi fost capabilă să ia măsuri mai rapide și coordonate încă de la începutul pandemiei.
Aceste domenii afectează foarte mulți cetățeni, de aceea eu am pledat încă de la început pentru transformarea lor în politici europene. Sper ca Uniunea și-a învățat lecția din această pandemie.
Cât privește lupta cu populismul anti-european, aș spune că ceea ce avem de elaborat din punct de vedere legislativ în perioada următoare va fi decisiv pentru a contracara cu succes populismul și euroscepticismul. Votul pe ținta de reducere a emisiilor de CO2 în 2050 a arătat că foarte mulți colegi au votat doar pentru a fi in trend cu acesta ținta de 60 %, fără să se gândească la cum se va ajunge practic la atingerea acestui obiectiv. De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți cu ce vom elabora și vota în perioada următoare, pentru ca nici un stat membru să nu rămână în urmă. Populismul înseamnă un mare efort de comunicare, dar comunicarea este eficientă dacă are un conținut adevarat și corect. Nu cred ca vom scapa prea curând de populism, iar arma cea mai importantă de contracarare a acestuia este conținutul activității noastre.
(Intervenție europarlamentarului Marian Jean Marinescu în cadrul dezbaterii online a Biroului PE de la București cu tema “Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul impreuna”, 7 mai 2021)