Simpozionul Naţional Studenţesc de la Craiova, la a XIII-a ediţie

0
515

Timp de două zile, în perioada 12 – 13 mai, Facultatea de Teologie din Craiova a organizat a XIII-a ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc. Organizat după tematica anului omagial 2021, activitatea academică a reunit, în regim on-line, peste 50 de studenţi de la mai multe facultăţi de teologie din întreaga ţară. Au fost accesibile astfel trei secţiuni, în cadrul cărora participanţii au susţinut prelegerile pregătite sub coordonarea profesorilor îndrumători: 1. Pastoraţia în diaspora: contribuţia teologiei româneşti; 2. Eshatologie şi viaţă veşnică; 3. Biserica şi conştiinţa naţională la începutul epocii moderne: 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

În deschiderea simpozionului, a fost transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. „Din mila lui Dumnezeu, anul acesta am reuşit să ducem mai departe proiectul nostru academic, „Opus Discipulorum”, dedicat studenţilor teologi ortodocşi din întreaga ţară. O lucrare academică frumoasă şi de folos, pe care o aniversăm anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, Simpozionul Naţional Studenţesc beneficiază de data aceasta de un context special, supus regulamentelor în vigoare cu privire la prevenirea şi combaterea Covid-19. De aceea, dincolo de formatul atipic al întâlnirii noastre, suntem încredinţaţi că vom avea rezultate frumoase, marcate în primul rând de dorinţa domniilor voastre de a comunica şi dezbate rezultatele cercetărilor teologice întreprinse alături de profesorii coordonatori. În acest sens, avem dintru început bucuria de a vă primi şi binecuvânta părinteşte, dorindu-vă mult spor şi folos duhovnicesc în cadrul dezbaterilor propuse. Urmând tradiţiei anilor precedenţi, organizatorii Simpozionului Naţional Studenţesc, profesori la Facultatea de Teologie din Craiova, şi-au propus să vină în întâmpinarea dumneavoastră cu câteva propuneri interesante de cercetare: 1. Pastoraţia în diaspora: contribuţia teologiei româneşti; 2. Eshatologie şi viaţă veşnică; 3. Biserica şi conştiinţa naţională la începutul epocii moderne: 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. În concordanţă cu aceste trei opţiuni de studiu, fiecare participant a putut alege direcţia potrivită, având ca suport supervizarea şi ajutorul logistic al unui profesor coordonator. În felul acesta, participarea domniilor voastre la acest Simpozion reprezintă o legătură academică mult mai complexă, aducând laolaltă profesorul care v-a fost alături, facultatea din care faceţi parte şi nu în ultimul rând arhiereasca binecuvântare prin care aţi fost mandataţi să luaţi parte la această întâlnire”, a menţionat IPS Părinte Mitropolit.

În prima parte a întâlnirii, diac. Lect. Univ. Dr. Mihai Ciurea a prezentat volumul „Opus Discipulorum”, publicat recent la Editura Mitropolia Olteniei, cuprinzând studiile participanţilor de anul trecut (2020). De asemenea, la finele primei zile de lucru, părintele Cornel Grecu, parohul Bisericii „Sfânta Veronica” din Coventry, UK, le-a vorbit participanţilor despre specificitatea pastoraţiei ortodoxe în diaspora.