Primăria Craiova a renovat Spitalul de Copii

0
494

Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia” a fost reabilitată cu fonduri de la bugetul local şi din sponsorizări. O sumă de 8 miliarde de lei vechi, echivalentul a 180.000 de euro, a fost investită în modernizarea clădirii care funcţionează lângă Parcul Romanescu, cu aceşti bani fiind refăcute saloanele, grupurile sanitare, bucătăria, compartimentul de primiri-ugenţe, precum şi celelalte cabinete. Totdată, la spital au fost aduse mobilier nou şi aparatură medicală pentru consultaţii. Primăria Craiova intenţionează să definitiveze această modernizare prin preluarea unei clădiri vecine, de la Consiliul Judeţean Dolj, pentru a amenaja în incintă secţia de chirurgie pediatrică.

Numai de la bugetul local au fost investiţi 800.000 de lei, adică 180.000 de euro. La aceşti bani s-au adăugat şi donaţiile unor sponsori, care s-au ridicat la aproximativ 300.000 de lei. Cu ajutorul Rotary Probitas au fost renovate patru saloane și sala de tratament, în total 200.000 de lei; compania CEZ a oferit o sponsorizare de 45.000 de lei cu care s-a cumpărat mobilierul de la parter, Facultatea de Medicină a din Craiova a participat cu mobilierul pentru sala de curs, ecograf și electrocardiograf, iar Biserica „Sfântul Anton” a donat scaune pentru sala de așteptare. Nu în ultimul rând, RAADPFL Craiova a amenajat curtea spitalului.

„Acum sunt condiții de top”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a mers, ieri, la spital pentru a vedea cum arată saloanele după ce s-a terminat modernizarea. Edilul a vizitat mai multe cabinete, declarând la final că spitalul a devenit unul „de top”: „Spitalul de copii este complet renovat. Mi-aduc aminte că acum doi ani, când am intrat în el, m-am gândit cu groază ce s-ar întâmpla cu copilul meu dacă ar trebui să îl aduc aici. Îl aduci cu o boală și îl iei, probabil, cu alte șapte. Acum sunt condiții de top, se poate compara cu orice spital din Uniunea Europeană. Înainte toate țevile erau pline de rugină, mobilierul era foarte vechi. Erau și niște săli care nu se știe la ce foloseau și care acum au fost transformate în băi, practic fiecare salon are baie proprie. Sunt băi pentru medici, există și o sală de curs pentru studenți”, a declarat Olguţa Vasilescu.

800.000 de lei, investiţie de la bugetul local

Autorităţile locale consideră însă că investiția este mică în comparaţie cu volumul de lucrări care s-a putut face. Printre altele, în acoperiș s-au investit 200.000 de lei. Tot atât au costat şi renovările la cele șapte saloane pentru spitalizarea copiilor, plus scările de acces, dar şi sala de curs pentru studenți, sala de explorări funcționale, bucătăria dietetică și sala de mese. Instalațiile termice, reamenajarea corpului de reanimare, încă cinci saloane, compartimentul primiri-urgențe copii şi biroul internări au costat şi ele 50.000 de lei, iar renovarea grupurilor sanitare – 30.000 de lei. Alte investiţii s-au făcut în covorul PVC antibacterian – 30.000 lei, la ambulatoriul de specialitate și la sala de așteptare – 100.000 de lei. S-au achiziţionat saltele şi lenjerie nouă pentru 40 de paturi, cinci frigidere şi aparatură medicală – scaun ORL, 11 măsuțe de instrumentar. „Sper ca toate mămicile din municipiul Craiova să fie mândre că au unde să vină să-și rezolve cazurile cu copii. Orice problemă o pot rezolva în spitalul de pediatrie care tocmai a fost renovat și sperăm că nu vom dezamăgi în ceea ce privește serviciile medicale”, a declarat Alice Gavrilă, managerul spitalului Clinic Municipal Filantropia.

Aparatură nouă pentru toate spitalele Primăriei Craiova

Lucrările nu se opresc aici. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, ieri, că intenţionează să preia o clădire vecină de la Consiliul Județean, care va fi renovată şi transformată în secție de chirurgie. „Vrem să transferăm aici secţia de chirurgie de la Spitalul nr. 1 pentru că acolo știți cum sunt condițiile și municipalitatea nu poate să investească pentru că nu îi aparține.Cert este că până la jumătatea anului viitor toate spitalele din Craiova, aflate în subordinea municipalității, trebuie să fie la țiplă, cum îmi place mie să spun, adică să fie totul nou. Nu numai igienizările făcute, dar și reabilitarea termică, mobilier și aparatură”. Primarul a mai spus că se află în tratative și cu Ministerul Sănătății pentru aparatură nouă pe care unităţile sanitare din subordinea municipalităţii ar urma să o primească. În plus, prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Spitalul de Boli Infecțioase va beneficia de reabilitare termică.

Planuri pentru spitalul municipal

Primarul Olguţa Vasilescu a explicat cum va funcţiona noul spital municipal care trebuie să se construiască în curte la Filantropia. Se pare că primul şantier va fi deschis la Boli Infecţioase, mai precis la scheletul de lângă acesta unde ar urma să fie mutate secţiile de la Filantropia pe parcursul lucrărilor de construcţie a viitorului spital municipal. „Până vom construi aceste spaţii noi, ne vom înghesui cât se poate”. Pe de altă parte, este aşteptată şi construcţia spitalului regional, care va fi printre cele trei care se vor face în ţară cu fonduri europene. „Am avut o discuţie cu ministrul Bănicioiu (n.r. – Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii), care îmi spunea că se va construi la Craiova un spital regional şi că spitalul nr. 1 îl va preda municipalităţii. Şi eu i-am spus: mi-l dai ca să-l demolez pentru că eu nu investesc nici măcar un leu acolo. Structura de rezistenţă este terminată, sunt microbii acolo, deci nu mai poate niciodată să devină un spital oricâţi bani s-ar băga în el. Probabil că acest lucru se va întâmpla când va fi construit spitalul regional pe fonduri europene. Sunt trei spitale din România care se vor construi în următorul ciclu financiar pe fonduri europene, Iaşi, Cluj şi Craiova. Ne mândrim că l-am obţinut pentru că nu a fost uşor, ne săriseră din nou din schemă”, a declarat Olguţa Vasilescu.

RADU ILICEANU  şi LAURA MOŢÎRLICHE