Opera Română Craiova își prezintă „perla repertoriului”: opereta „Silvia”

0
1132


Un nou proiect a prins contur pe scena Operei Române Craiova: opereta „Silvia”, de Emmerich Kalman. Spectacolul este montat de regizorul maghiar Kurthy Andras, de la Opera de Stat din Budapesta, împreună cu scenograful craiovean Răsvan Drăgănescu, coregraful clujean Adrian Mureșan și o distribuție de tineri artiști, rolul Silviei Varescu fiind atribuit sopranei Renata Vari. Considerat de conducerea instituției „perla repertoriului Operei Române Craiova”, spectacolul va avea premiera mâine, 15 mai, ora 19.00, o altă reprezentație fiind programată pentru sâmbătă, 17 mai, de la aceeași oră. Ambele vor avea loc sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu – actualmente dirijor principal la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Nu este însă singurul eveniment grandios pe care instituția îl anunță: pe 1 iunie, în închiderea Zilelor Craiovei, în Piața „Mihai Viteazul” vă răsuna „Carmina Burana” de Carl Orff, într-o impresionantă desfășurare de forțe… artistice.

Dragostea dintre Silvia, o celebră cântăreață de cabaret, și prințul Edwin este profund dezaprobată de familia lui. Mai ales mama sa, prințesa Cecilia, este deosebit de afectată de această relație, considerată scandaloasă, și încearcă să o împiedice prin toate mijloacele. Toate aceste uneltiri duc la despărțirea celor doi îndrăgostiți. Prietenii Silviei și ai lui EdwinBoni, Feri și Miska – reușesc să o convingă pe prințesa Cecilia să recunoască faptul că și ea a fost, de fapt, în tinerețe, o cântăreață de cabaret, care și-a părăsit iubitul pentru a ajunge în rândul aristocrației. Cuprinsă de remușcările stârnite de amintirile tinereții, prințesa Cecilia – Cilico pe numele ei de cântăreață – își dă consimțământul pentru căsătoria lui Edwin cu Silvia, care a devenit noua „regină a ceardașului”.

Un titlu care nu lipsește de pe marile scene lirice ale lumii

Pe scurt, acesta este subiectul operetei „Silvia”, una dintre cele mai faimoase creații ale lui Emmerich Kalman, montată pe toate marile scene ale lumii. Având la bază un libret scris de Leo Stein și Bela Jenbach și păstrând toată voioșia unei epoci frumoase, cunoscută la noi sub numele de „La belle époque”, opereta a fost prezentată în premieră la 17 noiembrie 1915, la Teatrul „Johann Strauss” din Viena. Și-a dorit-o în repertoriu și Opera Română Craiova, primele demersuri în acest sens fiind făcute, după cum a mărturisit managerul Antoniu Zamfir, încă din toamna anului trecut. Viziunea regizorală este una clasică și îi aparține unui artist al scenei lirice de renume internațional, cu care instituția craioveană colaborează pentru prima dată: Kurthy Andras. „Sunt foarte mulțumit de distribuție și de artiștii cu care am lucrat, am avut o experiență destul de plăcută aici”, a declarat artistul maghiar în cadrul unei conferințe de presă.

Soprana Renata Vari, în rolul Silviei: „Această operetă a fost un vis al meu”

Rolul principal, al tinerei cântărețe Silvia Varescu, a fost încredințat sopranei Renata Vari, artistă cu studii de licenţă şi de master la Facultatea de Muzică din Braşov (clasa de canto a Claudiei Pop), solistă permanentă a Operei craiovene de la începutul stagiunii 2013-2014. „Această operetă a fost un vis al meu, de când eram copil, pentru că la mine în familie se asculta muzica aceasta, am crescut cu ea. Și mi-am dorit foarte mult să debutez în această operetă. E o ocazie și o onoare să am parte de colegi extraordinari de scenă, de un regizor și un coregraf deosebiți, care au realizat o producție incredibilă”, a menționat aceasta.

Doi artişti invitați: ieșeanul Cosmin Marcovici și Peter Hercz, din Budapesta

Alături de soprana Renata Vari se află și doi artişti invitați: Cosmin Marcovici, de la Opera Naţională Română din Iași – în rolul prințului Edwin, și Peter Hercz – român stabilit de ceva vreme la Budapesta, care interpretează rolul Miska. Ambii s-au declarat încântați de colectivul artistic întâlnit la Craiova. „Eu lucrez împreună cu regizorul Kurthy Andras de foarte mult timp și atunci când m-a invitat la Craiova am venit cu mare bucurie, știind că iarăși vom lucra împreună. Nici nu m-am gândit că această bucurie va fi înzecită, pentru că am găsit aici o trupă extraordinar de profesionistă. Este unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele că pot să fiu aici”, a subliniat Peter Hercz.

Replici savuroase puse în valoare de o nouă și inspirată generație de artiști

Un rol care va impresiona, cu siguranță, este cel realizat de Laurențiu Nicu (Contele Bonifaciu Kauciano), artist complex, pe care publicul l-a putut vedea și aplauda în numeroase reprezentații pe scena Operei Române Craiova. „O bucurie și o provocare, în același timp, să fac parte din distribuția acestui spectacol. Într-adevăr, s-a lucrat frumos și constructiv. Spectacolul, din punctul meu de vedere, este incredibil, de la coregrafia care ne pune în valoare la jocul între interpreți, colaborarea și comunicarea între noi, ca echipă, și regizor – la fel, desăvârșită. O bucurie, într-un cuvânt, spectacolul, la care vă așteptăm cu mare drag”, a declarat Laurențiu Nicu.

Replicile savuroase vor fi puse în valoare de o nouă și inspirată generație de artiști: Florin Budnaru, Cosmin Vasilescu, Edith Mag, Noemi Modra, Laurențiu Nicu, Ioan Cherata, Mircea Tudora, Gabriel Marciu, Lelia Vais, Violeta Țicu, Anca Țecu, Ștefan Ciucă, Dragoș Dragomirescu, Alexandru Petre, Nicolae Popa și Costin Nanu.

***

Dacă la premiera de mâine-seară locurile rămase libere se numărau, ieri, pe degete, la reprezentația de sâmbătă găsiți bilete: costă între 16 și 30 de lei.

Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova:

«Considerăm că acest spectacol poate fi numit perla repertoriului Operei Române Craiova, ținând cont de realizarea pe care o veți vedea – scenografie, costume de o frumusețe rar întâlnită, apoi distribuția – una tânără, cu care regizorul a lucrat foarte bine. Sperăm ca publicul să se bucure de acest spectacol. (…) Urmează un alt mare proiect al Operei craiovene: „Carmina Burana” va închide, pe 1 iunie, Zilele Craiovei. Vom avea în Piața „Mihai Viteazul” un spectacol grandios: două scene, peste 100 de balerini – concepția coregrafică fiind cea a maestrului Francisc Valkay –, orchestră, cor, soliști și un dirijor italian de mare prestigiu».