Democrat-liberalul Marian-Jean Marinescu este cel mai influent europarlamentar român din legislatura 2009-2014, potrivit unui studiu realizat de Institutul European pentru Democraţie Participativă Qvorum.
Vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE) pe durata întregului mandat, Marian-Jean Marinescu ocupă primul loc între europarlamentarii români, cu patru rapoarte legislative asumate în calitate de raportor și cu 215 rapoarte amendate (n.r. la care a propus modificări) în perioada 2009-2014. Criteriile avute în vedere în realizarea clasamentului Qvorum au fost redactarea şi amendarea de rapoarte legislative (n.r. rapoarte care devin legi europene) şi ocuparea de poziții-cheie în grupurile politice și în comisiile parlamentare. Studiul Qvorum mai relevă faptul că, dintre partidele politice românești, delegația PDL în Parlamentul European a avut cele mai multe rapoarte pe parcursul mandatului 2009-2014 şi că a fost pe primul loc din punct de vedere al participării la voturile din plen. Analiza integrală Qvorum poate fi consultată la adresa: http://bit.ly/1hH6Cts, precum și pe site-ul oficial www.qvorum.ro.
De opt ori raportor de fond al Parlamentului European
În rapoartele legiferate prin procedura de co-decizie, Parlamentul European are un rol susbtanţial mai ridicat decât în cazul celorlaltor proceduri, având posibilitatea de a modifica propunerea trimisă de către Comisia Europeană. Marian-Jean Marinescu este vicepreşedinte al Grupului PPE din anul 2007, membru al comisiei pentru Transport şi Turism (TRAN) a Parlamentului European şi membru supleant în comisiile: Control Bugetar (CONT), Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE), Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). În perioada 2009-2014 a fost de opt ori raportor de fond al Parlamentului European și de 13 ori raportor de fond al Grupului PPE (raportor din umbră). Marian-Jean Marinescu este și membru al Delegației pentru relațiile cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Kosovo și membru supleant în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, respectiv în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.
Dintre cele opt rapoarte asumate în calitate de raportor al Parlamentului European, patru rapoarte au devenit legi europene, ele vizând:
· Regulamentul privind punerea în aplicare a cerului unic european (reformare)
· Regulamentul privind implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit
· Regulamentul de instituire, ca parte a Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru frontiere externe și vize
· Regulament privind reţeaua feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv.