Ziua și Noaptea Muzeelor, sărbătorite la Craiova / În acest week-end, Muzeul Olteniei va fi deschis până târziu în noapte

0
517

Peste 100 de instituții culturale din toată ţara sărbătoresc anul acesta, în 18 spre 19 mai, Noaptea Muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale. Și Muzeul Olteniei, susținut de Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria municipiului Craiova, vă invită la o nouă aventură, de Ziua și Noaptea Muzeelor.

Sâmbătă, 18 mai, ora 17.00, Secția de Istorie-Arheologie – care îşi va deschide porţile pentru prima dată în acest an – vă așteaptă să descoperiți secretele Olteniei călătorind în timp, adică vizitând două expoziții de excepție: „Gârla Mare” – un periplu în istoria ceramicii străvechi şi „Descoperă harta în umbre” – Oltenia povestită prin hărţi. Accesul publicului – atât la Secția de Istorie-Arheologie, cât și la Secțiile de Etnografie și Științele Naturii ale muzeului – va fi liber, în intervalul orar 18.00 – 2.00, însă există posibilitatea prelungirii programului, spune managerul Florin Ridiche.

Noaptea Muzeelor – aflată la cea de-a IX-a ediție autohtonă – este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită întotdeauna pe 18 mai.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat în 1999 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, care din 2005 s-a extins în toată Europa, în prezent aflându-se la cea de-a IX-a ediţie. Evenimentul – sărbătorit anual de aproximativ 3.000 de muzee europene – este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial la nivel internațional, asigurând o promovare amplă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de Muzeul Național de Artă al României.

„Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu”

Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale și în Baia Mare și Sibiu – orașe în care vor fi disponibile hărți tipărite cu instituțiile participante, după modelul implementat cu succes la București în ultimii cinci ani și la Cluj-Napoca anul trecut. Proiectul „Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri în proiect sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

De asemenea, pentru prima oară colecții muzeale, colecții private și bisericești din zonele rurale ale Sibiului își așteaptă vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Caransebeş, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Golești, Iași, Oradea, Ploiești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș și Timișoara. Lista muzeelor și instituțiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele și evenimentele speciale pregătite pentru această ocazie.

Peste 30 de muzee şi organizaţii culturale deschise în capitală 

 În București vizitatorii au de ales între 32 de muzee și organizații culturale care își deschid porțile până târziu în noapte și invită publicul la expoziții, concerte, proiecții de filme, activități pentru copii, spectacole etc. Muzeele care participă la eveniment încă de la primele sale ediții continuă să atragă anual mii de vizitatori: Muzeul Național al Aviaţiei Române, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român ș.a.

Printre instituțiile care s-au alăturat evenimentului în ultimii ani amintim World Press Photo România, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Bellu, Muzeul Național al Pompierilor – Foişorul de Foc, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” ş.a. Nu lipsesc noutățile și prezențele inedite: anul acesta sărbătoresc pentru prima dată Noaptea Muzeelor Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul „Theodor Aman”, Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei, Galeria Galateca și Ferma Animalelor.


La Craiova, Ziua și Noaptea Muzeelor vor fi marcate de Muzeul Olteniei, prin cele trei secţii ale sale, Muzeul de Artă fiind încă închis pentru lucrări de consolidare și restaurare. Evenimentul le va prilejui, din nou, craiovenilor vizitarea gratuită a expozițiilor adăpostite de cele trei secții. Astfel, în Sala „Ştefan Ciuceanu” din clădirea nouă (strada „Madona Dudu” nr. 14) vor putea vedea „Arme albe şi de foc” și „Obiecte din cositor – secolele XVI-XIX din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu”, cele mai recente expoziții ale muzeului craiovean. Și anul trecut, în aceeași perioadă, aici a fost deschisă o expoziție cu obiecte din patrimoniul muzeului sibian: „Capodopere din argint”. De asemenea, și celelalte două secții vor veni în întâmpinarea publicului cu expoziţiile permanente, dar şi cu proiecţii de filme specifice fiecăreia din ele. Publicul va putea vizita expoziţiile „Facerea pâinii”, „Ritmurile vieţii”, „Memoria păpuşilor jucate” – la Secţia de Etnografie / Casa Băniei (strada „Matei Basarab” nr. 14), „Oltenia – Terra Fossilis”, „Ecosisteme din Oltenia”, „Colecţia de roci şi minerale”, „Universul şi sistemul nostru solar” și Planetariul – la Secţia de Ştiinţele Naturii (strada „Popa Şapcă nr. 8).