Pentru că nu repune un angajat în drepturi – Primarul comunei Botoşeşti Paia este acuzat de abuz în serviciu

0
419

După noul recensământ, comuna Botoşeşti Paia, care a primit de la Guvernul Ungureanu 520 de mii lei, mai are 800 de locuitori. O localitate numai bună de manevrat după bunul plac al primarului Ion Moraru, care se crede boier pe moşie, şi pentru care legile din România nu reprezintă nimic.  Pentru că dacă ar da măcar doi bani pe lege, ar pune în aplicare o Decizie a Curţii de Apel Craiova, Secţia civilă, cu privire la repunerea în funcţie a unui angajat al Primăriei Botoşeşti Paia, care a fost demis în 2010. 

În septembrie 2010, Mihai Despa a fost concediat din calitatea de muncitor calificat la Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Botoşeşti Paia, în urma Ordonanţei nr. 63 din 2010. Simţindu-se neîndreptăţit, Mihai Despa a atacat decizia primarului Ion Moraru la Tribunalul Dolj, considerând-o nelegală, deoarece în Organigramă mai erau două posturi neocupate. Tribunalul Dolj, la data de 3 iunie 2011, i-a dat câştig de cauză lui Mihai Despa, hotărând: „Admite contestaţia astfel cum a fost formulată şi precizată de Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” Craiova pentru constestator Despa Mihai în contradictoriu cu pârâtul primarul comunei Botoşeşti Paia. Constată nulitatea absolută a dispoziţiei nr. 241/10.09.2010 emisă de intimată. Dispune reintegrarea constatorului pe postul deţinut anterior. Obligă intimata să plătească contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data încetării raportului de muncă şi până la efectiva reintegrare. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare”. Primarul Ion Moraru a făcut recurs, însă în această perioadă, nu i-a eliberat lui Mihai Despa actele necesare întocmirii dosarului de ajutor social. Mihai Despa, concediat în mod abuziv, a fost nevoit să muncească pe unde a găsit, pentru a-şi întreţine familia şi a le pune la dispoziţie cele necesare celor doi copii care îşi fac liceul în Craiova.

Actul concedierii afectat de nulitate

La recurs, Curtea de Apel Craiova, la data de 28 februiarie 2010 a reţinut: „Desfacerea contractului de muncă al intimatului contestator s-a dispus în temeiul art. 65 alin. 1 din Codul muncii. Deciziile/dispoziţiile de desfacere a contractului de muncă întemeiate pe aceste prevederi legale trebuie să conţină în mod obligatoriu cele prevăzute de art. 74 din Codul muncii, în forma pe care acest act normativ o avea la data desfacerii contractului de muncă al intimatului, respectiv motivele care au determinat desfacerea contractului de muncă şi termenul de preaviz. Litera c din art. 74 din Codul muncii nu este aplicabilă întrucât concedierea a fost una individuală; totodată, prin decizia nr. 6/2011 pronunţată în interesul legii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a statuat că pentru acest gen de concedieri nu sunt aplicabile nici prevederile art. 74 lit. d din Codul muncii. Observându-se dispoziţia contestată în cauză Curtea a constatat că nu au fost respectate prevederile art. 74 alin. 1 lit. a şi b din Codul muncii. Astfel dispoziţia face trimitere la o Hotărâre a Consiliului Local nr. 66/2010 şi OUG nr. 63/2010, trimiteri care reprezintă motivarea în drept a acesteia. Această dispoziţiei nu este motivată în fapt; din cuprinsul acesteia nu rezultă în concret, ce modificări au intervenit în structura de personal din aparatul Primăriei Botoşeşti Paia, respectiv cauza pentru care în temeiul actelor menţionate mai sus s-a dispus concedierea intimatului reclamant. Dispoziţia nu cuprinde deasemenea nici termenul de preaviz de care a beneficiat sau urma să beneficieze intimatul reclamant. În condiţiile în care prevederile legale menţionate se referă la menţiuni ce trebuie incluse cu caracter obligatoriu în actul concedierii, lipsa acestora face ca actul să fie afectat de nulitate”. Am prezentat apărarea lui Mihai Despa, cu care a câştigat la Tribunalul Dolj, contestată de primarul comunei Botoşeşti Paia, Ion Moraru, pentru a demonstra lipsa de cunoaştere a legilor în vigoare, a celor din administraţia publică locală. Curtea de Apel Craiova a decis respingerea contestaţiei în anulare.

În Consiliul Local Botoşeşti Paia s-a votat repunerea în drepturi a lui Mihai Despa

La data de 22 martie 2012, Mihai Despa a făcut o adresă către Primăria Botoşeşti Paia, în atenţia primarului Ion Moraru, prin care îi solicită să pună în executare soluţia intanţei de judecată: „Vă solicit să puneţi în executare de bunăvoie Senţinţa civilă nr. 8500/2011 pronunţată în Dosarul nr. 12765/63/2010, definitivă şi irevocabilă, în termenul prevăzut de lege, dat fiind că neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare”. La data de 3 aprilie 2012, primarul Ion Morar pune pe ordinea de zi a Consiliului Local Botoşeşti Paia cazul lui Mihai Despa: „Se ia act şi se pune în aplicare dispoziţiile Deciziei 2540 din 28.02.2012 pronunţată de Curtea de Apel; se acordă despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactulizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat domnul Despa Mihai de la data de 11.09.2010 şi până în prezent”.

Postul lui Mihai Despa nu mai există din anul 2010

Până la acest moment s-ar crede că Ion Moraru şi-a revenit în fire, şi va pune în aplicare legea. Numai că la data de 4 aprilie 2012, Mihai Despa primeşte o adresă, în care este înştiinţat de următoarele: „Începând cu data de 03.04.2012 încetează aplicabilitatea art. 1 a Dispoziţiei 82 din data de 03.04.2012 conform organigramei şi ştatului de funcţii pe anul 2012 al aparatului primarului comunei Botoşeşti Paia judeţul Dolj, aprobat de Consiliul Local prin Hotărârea 8 din 2012 fiind avizate de ANFP Bucureşti postul pe care a fost încadrat domnul Despa Mihai nu mai există din anul 2010, deasemenea nu mai există nici un alt post similar”. Pentru că a desfiinţat postul lui Mihai Despa, care era într-un litigiu, cu privire la care instanţa de judecată nu se pronunţase, şi pentru că nu îl repune în funcţie pe acesta, Ion Moraru face abuz în serviciu. Pentru abuz în serviciu a depus plângere Mihai Despa, prin Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” Craiova, împotriva primarului Ion Moraru.