Consilierii municipali au fost convocaţi, ieri, într-o şedinţă extraordinară, care, însă, nu s-a mai ţinut. Proiectele de hotărâre puse pe ordinea de zi, deşi erau de importanţă maximă, nu au mai apucat să fie votate, din simplu motiv că nu a mai avut cine să le dezbată…
Absenţa primarului Antonie Solomon de la prezidiul şedinţei a fost şi ieri motiv de scandal în CLM Craiova. De această dată, tonul ostilităţilor l-au dat consilierii USL. Preşedintele de şedinţă, consilierul PDL, Dan Cherciu, a dat citire dispoziţiei primarului Craiovei de convocare a şedinţei extraordinare şi le-a cerut colegilor consilieri să voteze ordinea de zi, pe care se aflau şapte proiecte de hotărâre, toate cu referire la bugetul Craiovei. Alesul local PSD, Florentin Tudor, a intervenit atunci şi a spus că nu poate să voteze o ordine de zi a cărui iniţiator lipseşte. “Grupul de consilieri USL solicită, până să ajungem la momentul aprobării ordinii de zi – pentru că aţi dat citire unei dispoziţii semnate de primarul municipiului Craiova – o pauză de zece minute. Încă o dată, domnul primar lipseşte de la şedinţa convocată chiar de dânsul, prin dispoziţia pe care dumneavostră ne-aţi amintit-o”, a arătat consilierul.
Dincă a lovit la fileu
Propunerea social-democratului a fost susţinută şi de reprezentanţii PDL. Viceprimarul Mărinică Dincă a intervenit şi el, cerând pauză, pentru aşteptarea primarului. “Este procedural ce spune colegul nostru. Eu îmi aduc aminte că, de acum şapte luni, am cerut acest lucru. Chiar am cerut o pauză de o oră pentru a da răgaz să-l avem pe cel care ne propune aceste proiecte şi să facă dări de seamă, în măsura în care sunt discuţii şi probleme. Cred că este o cerere de bun simţ şi, persoanal, sunt de acord cu această propunere”, a afirmat Dincă.
Fără “dezbateri acide” în Vinerea Mare
Anticipând că Antonie Solomon nu va veni nici măcar după pauză, consilierii USL au anunţat că, în lipsa acestuia, vor părăsi sala. “În cazul în care se epuizează termenul pe care îl propunem cu toţii, de un sfert de oră sau 20 de minute, în funcţie de programul domnului primar, vreau să vă anunţ că astăzi, în Sfânta Sărbătoare, Vinerea Mare, colegii mei, consilierii USL, nu vrem să transformăm o şedinţă de consiliu într-o dezbatere acidă. Dacă domnul primar nu ajunge la şedinţa extraordinară, fac public anunţul că nici consilierii USL nu vor mai participa la ea”, a precizat Florentin Tudor.
Consilierii UNPR au cerut explicaţii din lege
Consilierul UNPR, Radu Marin, a cerut explicaţii secretarului Nicoleta Miulescu dacă prezenţa primarului este obligatorie. Acesta a lăsat să se înţeleagă că, de fapt, Solomon nu a fost prezent pentru a nu fi pus în situaţia de a nu interacţiona cu Nicoleta Miulescu, aceasta fiind una dintre persoanele cu care instanţa de judecată a impus restricţii de comunicare. “Propunerile colegilor sunt ale lor, le respectăm. Eu pe doamna Miulescu vreau să o întreb dacă e obligatoriu ca domnul primar să fie la şedinţă sau nu, ţinând cont de problemele pe care le are”, s-a adresat consilierul. “Potrivit prevederilor legale, primarul participă în calitatea pe care o are, de reprezentant al Executivului, şi de cel care convoacă şedinţa CLM. Dar nu este obligat să participe la şedinţă”, a venit explicaţia secretarului municipiului.
Monologul lui Dincă în faţa colegilor de partid
A fost supusă la vot propunerea alesului PSD Florentin Tudor de amânare a şedinţei şi pentru câteva minute dezbaterile au intrat în pauză.
Cum Solomon nu şi-a făcut apariţia nici după acest interval de graţie, consilierii USL şi-au respectat promisiunea şi au ieşit din sală. La fel au făcut şi consilierii UNPR, care nu au mai fost văzuţi în scaune, iscând reacţii ironice din partea colegilor: “Cred că au plecat şi ei pe şantier”, aceasta fiind o aluzie la o altă explicaţie a lipsei primarului, cum că acesta ar supraveghea lucrările de investiţii din oraş, în timpul derulării şedinţei. Contracandidatul primarului Antonie Solomon, viceprimarul Mărinică Dincă, nu a părăsit însă sala şi a continuat să le vorbească colegilor consilieri din PDL despre proiectele pe care şi-ar fi dorit să le promoveze. Despre adevăratele proiecte, cele aflate pe ordinea de zi, nu s-a mai interesat nimeni, rămânând stocate pe memoria leaptopurilor din dotare şi aşteptându-şi rândul la vot la o altă şedinţă extraordinară.
ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAURA MOŢÎRLICHE