Ispite… meşteşugite, la Târgul de Sfintele Paşte

0
432

Marea sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, este celebrată, din nou, de Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie şi Primăria Craiova, printr-o mare expoziţie în aer liber, deschisă pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Meşteri din aproape toată ţara, în special iconari şi încondeietoare de ouă din Oltenia şi Bucovina, dar şi ceramişti, meşteri de soi ai lemnului, sticlari din Transilvania şi Banat, ţesătoare din Maramureş, argintari şi bijutieri îşi expun spre vânzare obiectele, la preţuri ce pornesc de la câţiva lei şi ajung la câteva zeci. Totodată, deşi suntem în postul Sfintelor Paşti, ispitesc cu afumături şi lactate producătorii sibieni, deja nelipsiţi de la astfel de manifestări organizate în Craiova. Târgul de Paşte va rămâne deschis şi astăzi, dar şi mâine, între orele 8.00 şi 18.00.

Cuvântul de bun venit a fost adresat celor aproape 60 de participanţi la cea de-a III-a ediţie a Târgului de Paşte de la Craiova de reprezentanţii Muzeului Olteniei – managerul Mihai Fifor şi şeful Secţiei de Etnografie, Cornel Bălosu, de viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan. „O ediţie care sperăm să fie reuşită şi care să ducă în tradiţie Târgul nostru. Sincer să fiu, mi-aş fi dorit să fie poate un pic mai mult soare şi ceva mai cald, dar lucrurile astea nu se pot tocmi…”, a spus Mihai Fifor. Reprezentantul administraţiei judeţene a salutat, totodată, ideea organizării „unor asemenea evenimente în pieţele din Craiova, care nu fac decât să ne aducă mai aproape de oameni şi să pună în valoare munca meşterilor”.

10 lei oul încondeiat, 100 de lei cel decorat cu mărgele!

Ieri, la deschiderea Târgului, principalele atracţii pentru prea puţinii vizitatori, zgribuliţi de frig, au fost ouăle încondeiate sau decorate cu mărgele, împletiturile şi vasele de ceramică. Curioşii s-au oprit pentru câteva clipe la pavilionul Asinetei Gâscan, din Craiova, meşter de soi al încondeierii ouălor, pentru a-i admira exponatele – din păcate, fără vânzare! De altfel, în urmă cu câteva zile, Asineta Gâscan a susţinut, la Casa Băniei, două ateliere de încondeiat ouă, la care au participat copiii de gimnaziu şi de grădiniţă. Puteţi cumpăra însă ouă încondeiate de la pavilionul Mariei Soldănescu, din Suceava, la preţul de 10 lei, şi tot aici găsiţi ouă decorate cu mărgele: mai mici la 17 lei, mai mari la 100 lei – toate purtând eticheta „Produs în Bucovina”.

Meşteri populari din Craiova, dar şi din Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Cluj, Bucureşti, Braşov, Satu Mare, Timişoara, Harghita, Prahova şi Maramureş au mai adus la Târgul de Paşte icoane pe lemn, pictate sau sculptate, ţesături, pietre semipreţioase şi bijuterii, diverse obiecte funcţionale sau decorative din lemn, instrumente muzicale, sticlărie, goblenuri, pielărie, aranjamente florale, sporul casei lucrat manual din seminţe, piese de mobilier, costume ş.a.

S-au dedulcit cu o alviţă, nu cu afumăturile sibienilor…

Pe esplanada TNC îşi află locul şi păstrătorii unor reţete culinare tradiţionale şi, bineînţeles, ecologice. De la Eugen Duma, din Cluj, puteţi cumpăra ulei natural de floarea-soarelui, presat la rece – nerafinat, la 12 lei litrul. Şi tot la un clujean, Anton Chepeş, găsiţi o diversitate de produse apicole. Marea ispită (cu atât mai mult în postul Sfintelor Paşte…) vine însă de la producătorii sibieni, deja nelipsiţi de la Târgurile Meşterilor organizate la Craiova: cârnaţi de porc şi de viţel, cu 30, respectiv 40 lei/kg, pastramă de viţel cu 45 lei/kg, muşchiuleţ de porc cu 50 lei/kg, caşcaval cu 35 lei/kg, caş afumat şi brânză de burduf cu 30 lei/kg. Însă ori că-i post, ori că-i… sărăcie, craiovenii nu prea s-au înghesuit, ieri, să le cumpere… N-au dat de prea mulţi bani prin buzunare, dar s-au… dedulcit totuşi fie cu un cozonac de casă (12 lei bucata) ori un kurtos – tradiţionalul cozonac secuiesc, care costă 5 lei, fie cu o turtă dulce sau un măr glazurat cu 3 lei, fie cu susan sau cu alviţă la 2 lei.

***

Deşi vremea nu dă mari semne de schimbare, meşterii speră ca, astăzi şi mâine, craiovenii să-şi facă drum prin Târg şi, mai ales că praznicul Sfintelor Paşte este aproape, să plece acasă măcar cu un ou încondeiat. La ediţiile viitoare, organizatorii se gândesc să dea culoare acestei manifestări şi printr-un spectacol folcloric: «Ne gândim la ceva mai amplu, poate chiar să revenim la o manifestare tradiţională a muzeului nostru, „Satul românesc în zi de sărbătoare”», a anunţat managerul Muzeului Olteniei.