Fostul şef de la “Arme” şi-a împuşcat soţia şi fiica

0
73

Tragedie de proporţii la Craiova. Fostul şef al Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Dolj, Ion Gruia, şi-a împuşcat soţia şi fiica, ieri dimineaţă, apoi a încercat să se sinucidă. Soţia sa a murit pe loc, iar fostul poliţist şi fiica acestuia au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Bărbatul a decedat în timpul operaţiei, în urma unui stop cardio-respirator, în timp ce fiica sa a ieşit cu bine din operaţie, însă medicii sunt încă rezervaţi cu privire la evoluţia stării de sănătate a acesteia. Se pare că toată această tragedie a fost provocată de un conflict izbucnit în familie, mai ales că cei doi soţi divorţaseră din luna februarie. De altfel, în scrisoarea de adio pe care a lăsat-o, Ion Gruia o învinovăţeşte pe fiica sa de divorţ şi cere unor apropiaţi ai familiei, din judeţul Alba, să aibă grijă de fiul său, care are un handicap fizic. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanţele producerii acestui eveniment şocant.

Ion Gruia

Tragedia s-a petrecut ieri dimineţă, puţin înaintea orei 07.30, în casa pe care familia Gruia o deţinea în zona Fabricii “Ford” din Craiova. Liniştea locatarilor de pe “Aleea II Siloz” a fost tulburată de mai multe focuri de armăşi de ţipete. Vecinii au ieşit să vadă ce se îmtâmplă şi au găsit-o pe Ruxandra Gruia, fiica în vârstă de 24 de ani a familiei Gruia, căzută în stradă, plină de sânge. În timp ce încercau să-i acorde ajutorul şi sunau la 112 pentru a anunţa evenimentul, oamenii spun că din casă s-au mai auzit alte focuri de armă. Potrivit procurorului de caz, apelul pe 112 a fost înregistrat la ora 07.33, la faţa locului fiind îndrumate mai multe echipaje ale SMURD, dar şi de la Ambulanţă. În plus, la faţa locului a ajuns şi o echipă operativă de cercetare condusă de Florin Grecu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Echipajele medicale au ajuns primele la locuinţa familiei Gruia şi au găsit-o pe Ruxandra Gruia, fiica familiei, căzută în stradă. Fata, în vârstă de 24 de ani, care prezenta două plăgi împuşcate, a fost resuscitată şi trimisă cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. În casă, în living, au fost găsiţi şi cei doi soţi. Angela Carmen Gruia, în vârstă de 51 de ani, nu mai respira, astfel că medicii n-au mai putut face altceva decât să constate decesul acesteia, în timp ce Ion Gruia, căruia toată lumea îi spunea Nelu, de 55 de ani, prezenta semne vitale, astfel că a fost şi el transportat la spital. Cei doi soţi mai aveau şi un băiat, Andrei, de 22 de ani, care are probleme medicale şi care era în casă în momentul producerii tragediei, însă nu a păţit nimic. “Când echipajul SMURD a ajuns la faţa locului, a găsit o femeie decedată, o fată de 24 de ani cu plagă împuşcată la nivelul toracelui, în şoc hemoragic şi un bărbat de 55 de ani cu plagă împuşcată la nivelul toracelui. Bărbatul a fost transportat de SMURD, iar pacienta a fost predată Serviciului de Ambulanţă. În casă mai era un băiat care a fost preluat de organele de cercetare”, a declarat Luciana Rotaru, medic SMURD.

Echipajele de poliţie au izolat întreaga zonă, au făcut cercetarea la faţa locului împreună cu procurorul criminalist, au găsit şi ridicat arma cu care Nelu Gruia şi-a împuşcat soţia şi fiica şi a încercat să se sinucidă, stabilind că este vorba despre un pistol Glock de calibrul 9 mm. Bărbatul deţinea pistolul legal şi mai avea, în plus, şi o armă de vânătoare. Pe jos, în living, oamenii legii au găsit atât tuburi goale, cât şi cartuşe intacte, iar pe masă a fost găsită o scrisoare de adio, lăsată de Nelu Gruia.

Nelu Gruia a murit pe masa de operaţie

În timp ce criminaliştii şi procurorul finalizau cercetarea la faţa locului, cadavrul Angelei Gruia fiind trimis la morgă în vederea efectuării necropsiei, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova medicii se luptau să-i salveze pe bărbat şi pe fiica acestuia, care intraseră direct în sala de operaţii. După ce a intrat de două ori în stop cardio-respirator în timpul operaţiei şi a fost resuscitat, Nelu Gruia, care avea trei plăgi împuşcate la nivelul toracelui, a decedat pe masa de operaţie. “Pacientul de sex bărbătesc, în vârstă de 55 de ani, a ajuns la spital în şoc hemoragic extrem de grav, prezentând trei plăgi împuşcate în zona hemitoracică stângă. Două dintre răni erau cu penetrarea plămânului stâng. A ntrat de urgenţă în operaţie, pe parcursul intervenţiei fiind resuscitat de două ori, pentru că intrase în stop cardio-respirator. A treia oară însă nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare, astfel că a fost declarat decesul acestuia”, ne-a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova.

În jurul orei 12.00, medicii au finalizat operaţia Ruxandrei Gruia, care fusese împuşcată în spate, de două ori, tot în zona toracică, cel mai probabil în timp ce încerca să fugă după ajutoare. Ambele gloanţe îi perforaseră plămânul stâng, fata ajungând la spital în şoc hemoragic. A avut însă noroc, dar medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia stării sale de sănătate, chiar dacă operaţia a reuşit. “Pacienta este stabilă, operaţia fiind reuşită din punctul de vedere al echipei de medici chirurgi, însă, pronosticul este încă rezervat. Starea ei de sănătate depinde de următoarele zile, în care se va vedea evoluţia pacientei”, a mai spus dr. Cristiana Geormăneanu.

Soţii Gruia, divorţaţi de două luni

Ancheta cu privire la această tragedie este abia la început, însă din primele date strânse, se pare că pe Nelu Gruia l-a doborât psihic divorţul de soţie. Cei doi locuiau încă împreună, deşi instanţa pronunţase divorţul soţilor. Pe 20 ianuarie 2011, Angela Carmen Gruia a depus, la Judecătoria Craiova, o cerere de divorţ, dosarul fiind înregistrat cu numărul 1680/215/2011. Instanţa a admis, pe 10 februarie a.c., cererea înaintată de reclamantă, a dispus desfacerea căsătorieie prin acordul părţilor. De asemenea, instanţa a dispus reluarea numelui purtat anterior căsătoriei de reclamantă. Decizia privind divorţul este irevocabilă, iar cea cu privire la numele putea fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare. În momentul crimei, cei doi foşti soţi se aflau în partaj.

Comisarul şef Nelu Gruia, care a fost şef al Serviciului Arme de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj în perioada 2006 – 2009, s-a pensionat în anul 2009. Pe parcursul activităţii desfăşurate în cadrul IPJ Dolj acesta nu a avut probleme cu colegii, majoritatea fiind şocaţi de gestul său, pentru care nu găsesc nici o explicaţie. În prezent acesta ocupa funcţia de director al Serviciului de pază al fondului de vânătoare în cadrul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Dolj. Financiar, familia Gruia nu avea probleme, mai ales că fiica lor, Ruxandra, urma un masterat în Elveţia. Ea revenise de curând în ţară, pentru a petrece Sărbătorile Pascale cu mama sa.

De altfel, în scrisoarea-testament, care se întinde pe aproape două pagini, pe care a lăsat-o Nelu Gruia înainte să-şi ucidă soţia, să-şi rănească fiica şi apoi să încerce să se omoare, se pare că acesta nu invocă probleme financiare ci faptul că el era un familist convins, iar divorţul pronunţat în luna februarie îl afectase foarte mult. Potrivit procurorului de caz, din scrisoare reiese că Nelu Gruia o considera vinovată pe fiica sa de divorţ, explicând că aceasta îşi încurajase mama în demersul său.

“Pe masa din living am găsit într-adevăr o scrisoare care se pare că îi aparţine bărbatului. Nu putem spune cu exactitate când a fost scrisă şi este adresată unor apropiaţi ai familiei din judeţul Alba, cărora le cere să aibă grijă de fiul său, în vârstă de 22 de ani, care are nişte probleme medicale. În aceeaşi scrisoare se menţionează şi faptul că fiul este beneficiarul tuturor bunurilor familiei”, a declarat procurorul Florin Grecu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, într-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei, la care a participat şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Claudiu Dinculescu. Acesta a mai precizat că a lucrat în două cauze direct cu Nelu Gruia şi că acesta s-a comportat ca un profesionist.

Scrisoarea este adresată unei femei, Mariana, din Alba Iulia şi părintelui Liviu, ale căror numere de telefon le-a şi trecut pe hârtie. Fostul poliţist le explică acestora că o consideră pe fiica sa principala vinovată de starea tensionată din familie şi le-a cerut să aibă grijă de băiatul lui, Andrei, căruia dorea să-i rămână toată averea. Nu explică însă ce l-a determinat să facă acest gest acum. Scrisoarea, pe care sunt mai multe pasaje subliniate cu marker, se încheie cu urări de sănătate adresate celor două persoane şi conţine lista bunurilor mobile şi imobile deţinute de familie, dar şi conturile bancare. Procurorul a mai spus ca fiul fostului poliţist este bine, însă anchetatorii nu au putut să comunice cu el, fiind surdomut, astfel ca se va recurge la un interpret pentru audierea sa.

Oamenii legii aşteaptă rezultatul necropsiei cadavrului Angelei Gruia, care a fost împuşcată de două ori, tot în zona toracică şi, ieri după-amiază au dispus efectuarea expertizei balistice a pistolului Glock folosit de Nelu Gruia. Cel mai probabil, fostul poliţist a tras şapte gloanţe: două în soţie, alte două în fiica sa, şi cu ultimele trei a încercat să-şi pună el capăt zilelor.

 

Carmen Angela Gruia

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au numai vorbe de laudă despre Carmen Angela Gruia, profesor de limba şi literatura română la Grupul Şcolar „Traian Vuia” Craiova. “A fost un om de o înaltă ţinută morală, un adevărat profesionist, care ne-a spus adio când încă mai avea multe de împărtăşit nouă, dascălilor, elevilor pe care cu atâta dăruire i-a format de-a lungul unei cariere de peste 25 de ani pusă în slujba învăţământului doljean. Implicată în proiecte educative importante, la nivel naţional şi internaţional, în activităţi de voluntariat, mereu activă, dornică de autoperfecţionare, serioasă şi muncitoare, Carmen Gruia a reprezentat un model de profesionalism. Colegii de breaslă mărturisesc cu durere în suflet că nu au suficientă imaginaţie pentru a-şi închipui lumea fără un astfel de om, fără bunătatea, fără simplitatea, fără dragostea ei de viaţă şi fără prietenia sinceră pe care le-o purta celor dragi”, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

 

 

 

 

Traian Igaş

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, ieri, că ceea ce s-a întâmplat la Craiova este un incident regretabil. El a precizat totodată că fostul poliţist Nelu Gruia, care şi-a împuşcat soţia şi fiica şi apoi s-a sinucis, nu mai face parte din structurile MAI de aproximativ doi ani. “Este un gest regretabil ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r.- ieri) la Craiova. Acest personaj nu mai face parte din structurile noastre de aproximativ doi ani de zile”, a precizat ministrul Traian Igaş, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii. Întrebat dacă angajaţilor din MAI li se fac teste psihologice, Igaş a afirmat că astfel de testări s-au făcut şi se vor face în continuare. În plus, ministrul a spus că trebuie urmărite cu atenţie şi acţiunile de succes ale Poliţiei Române şi ale tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne.

 

“E un fost ofiţer din poliţie vorbim de un cadru calificat care nu a făcut decât să testeze, să evalueze, să elibereze permise de armă. E un profesionist care ştia ce înseamnă să deţii o armă, să foloseşti o armă şi modul în care e utilizată. Atâtă timp cât sunt în activitate tot personalul MAI e testat psihologic, la intervale regulate, pentru a se stabili dacă pot folosi armele. Evenimentul pe mine m-ar duce la ideea că e vorba de o dezechilibrare psihică gravă de moment, nu ştiu de ce ar putea fi declanşată, dar cred că e vorba de nebunie de moment, care nu poate fi identificată la un control regulat. Nu cred ca e o acţiune premeditată”, a declarat Adi Baciu, preşedintele Asociaţiei Firmelor de Securitate.