Avanpremieră la Anul „I.L. Caragiale” – „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, în premieră la Teatrul Naţional

0
302

Anul „I.L. Caragiale” – 2012, în care se va comemora centenarul morţii celui mai important dramaturg din literatura română, va fi întâmpinat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova cu noi spectacole. Primul dintre ele: „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” – rezultat al unui proiect destinat tinerilor regizori. „Am făcut o cerere de ofertă, ca să zic aşa, şi am primit 14 proiecte regizoral-scenografice. Fireşte că l-am ales pe cel mai bun dintre ele”, spune Mircea Cornişteanu, directorul instituţiei.

Spectacolul de comedie după textul lui I. L. Caragiale va fi prezentat, în premieră, sâmbătă, 16, şi duminică, 17 aprilie, de la ora 18.30, şi îi va scoate la rampă pe actorii Mirela Cioabă (Efimiţa), Dan Cornescu (Leonida) şi Monica Ardeleanu (Safta), dar şi pe câţiva studenţi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova: Anca Ţecu, Dragoş Teodorescu, Andreea Gheorghe, Ruxandra Radu, Cosmin Dolea, Mihaela Nicolae şi Emy Guran. Regia este realizată de Diana Dragoş, scenografia de Adriana Dinulescu (asistent scenografie: Flavia Varga), iar coregrafia – de Laurenţiu Nicu, actor şi dansator al Teatrului Liric „Elena Teodorini”.

Dorinţa directorului TNC este ca în repertoriul instituţiei să se regăsească toate piesele lui Caragiale şi, în cadrul stagiunii viitoare, să aibă loc o săptămână numai cu spectacole după texte ale marelui dramaturg. «Avem deja în repertoriu „Năpasta” – un spectacol mai vechi al lui Kincses Elemér, dar care se joacă în continuare cu succes, avem „D’ale carnavalului” – care nu s-a mai jucat de vreo doi ani, dar pe care o să-l reluăm. Eu voi realiza, anul acesta, „O noapte furtunoasă” (din septembrie până în noiembrie, va fi penultimul proiect al anului), iar în 2012 voi pune în scenă „O scrisoare pierdută”, piesă cât se poate de potrivită, zic eu, pentru un an electoral…», preciza, încă de la începutul anului, regizorul Mircea Cornişteanu.