RAT Craiova a declarat război blatiştilor de pe Facebook

0
597

Conducerea RAT Craiova a anunţat că va intensifica raziile pe mijloacele de transport. S-a luat decizia ca echipele de control să fie mai numeroase ca de obicei ca urmare a faptului că blatiştii care merg cu autobuzele fostei regii au început să comunice între ei pe reţelele de socializare.

 

Blatiştii din autobuzele RAT Craiova au găsit o metodă ingenioasă de a evita controlorii. În special tinerii crează conturi false, pe reţelele de socializare, în care anunţă pe ce trasee se află echipele de control. Aşa se face că, dacă accesează de pe telefonul mobil grupurile respective, blatiştii află, în orice moment, în ce autobuz nu trebuie să mai urce. Și astfel evită riscul de a fi coborâţi din autobuze şi amendaţi pentru că nu deţin bilet.

„Foarte mult ne afectează mai ales că a luat amploare unul dintre grupuri. Însă împreună cu colegii de la Poliţia Locală, cu angajaţii noştri de la control, sperăm să facem faţă”, a spus administratorul societăţii, Sorin Manda, care a dat şi exemplul unui astfel de cont fals, creat de blatişti.

400 de amenzi în numai două zile

În urmă cu două săptămâni, controlorii RAT Craiova, împreună cu echipe de poliţişti de la Poliţia Locală, au făcut razii în mai multe puncte şi pe mai multe trasee. În numai două zile, de joi şi vineri, au fost aplicate aproape 400 de contravenţii persoanelor care au fost prinse călătorind fără bilet.

„Mi s-a părut un număr foarte mare, ceea ce înseamnă că, în perioada următoare, trebuie să intensificăm controlul pe mijloacele de transport în comun”, a precizat Sorin Manda.

Pe tramvaie, ca şi pe autobuze, preţul biletului pentru o călătorie va rămâne acelaşi, respectiv 2 lei dac ă este procurat din staţii şi 2,5 lei dacă este cumnpărat de la şoferi. Diferenţa de 0,5 lei este un comision care i se acordă conducătorului auto care face acest serviciu. Conducerea societăţii a menţionat că au fost scoşi încasatorii de pe trasee deoarece aceştia erau vatmani şi vor reveni la postul lor după data de 24 martie, când se vor începe probele tehnice la tramvai, urmând ca de la 31 martie să se circula normal cu tramvaiul.

Toate facilităţile se păstrează

Chiar dacă regia s-a transformat în societate comercială, subvenţiile acordate anumitor categorii de călători rămân neschimbate, a anunţat Sorin Manda.

„Ce face primăria pentru elevi, studenţi, pensionari, donatori de sânge, persoane cu dizabilităţi, cu handicap şi însoţitorii acestora, veterani de război şi urmaşi nu este legat de regulament. Primăria dă această facilitate către un operator de transport. Nu scrie absolut nicăieri în legislaţie că acel operator de transport să fie o societate comercială, cu răspundere limitată, ci să fie operator de transport. Și atunci relaţia pe care o are primăria cu noi este între administraţia unitativ-teritorială, cea care decide unde să aloce banii contribuabililor, şi noi, ca şi operator de transport. Deci nu are nici un fel de problemă”, a explicat Manda.

Elevii şi studenţii beneficiază de un abonament cu reducere de 50% (în valoare de 32,5 lei). Persoanele cu handicap şi nevăzătorii călătoresc gratuit, la fel şi pensionarii care au o pensie de până la 1.000 de lei şi au vârsta de peste 70 de ani. Cei care au pensia mai mare de 1.000 de lei, primesc o reducere cu 50% a abonamentului.

Abonamentul pe o lună, pe toate liniile, este de 65 de lei, iar cel pe o zi – 6 lei.