Târgul de Carte „GADEAMUS”: final cu premii

0
930

Sâmbătă, 12 martie, cea de a X-a ediţie a Târgului de Carte „GAUDEAMUS” de la Craiova – organizată de Radio România, prin Echipa „GAUDEAMUS”, şi Radio „Oltenia” – şi-a închis porţile. Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, şi a reprezentat debutul Caravanei „GAUDEAMUS”, aceasta urmând să mai poposească, pe parcursul anului, la Cluj-Napoca (13-17 aprilie), Timişoara (4-8 mai) şi Mamaia (11-15 august). Statistic, bilanţul final al ediţiei, întocmit de organizatori, se prezintă astfel: suprafaţa Târgului – 384 mp; 74 de participanţi reuniţi în 39 de standuri; circa 11.000 de vizitatori;  vânzări de aproximativ 180.000 lei, conform declaraţiilor expozanţilor.

Vladimir Epstein: „Acest Târg s-a impus ca un brand al Craiovei”

„Au fost cinci zile în care tineri şi vârstnici, din Craiova, din judeţul Dolj sau din judeţele învecinate, au venit şi s-au bucurat să găsească aici cărţile de care aveau nevoie. Este pentru noi un lucru îmbucurător că ideea de a citi nu a murit, aşa cum se credea la un moment dat, şi mai ales ideea de a citi cartea pe suport de hârtie. Este şi speranţa ca pe viitor asemenea lucruri să se întâmple, cel puţin la acelaşi nivel”, a precizat Mircea Pospai, directorul Radio „Oltenia”, la festivitatea de închidere a Târgului.

„Pot să vă spun acum, la final de ediţie, că pronosticurile scepticilor au fost date peste cap de căldura cu care ne-a întâmpinat publicul craiovean. Târgul a crescut ca dimensiuni şi e un semnal că interesul expozanţilor pentru participare, pentru întâlnirea cu publicul a fost mai mare. Să nu uităm că vorbim totuşi de condiţii dificile ale unui context delicat. Şi mai pot spune că acest Târg s-a impus ca un brand al Craiovei”, a adăugat directorul Târgului „GAUDEAMUS”, Vladimir Epstein.

Directorul TNC: „Voi încerca să profit cât mai puţin de faptul că sunt gazdă”

Alături de aceştia, la festivitate a mai luat cuvântul prof. Nicolae Marinescu, director al Editurii „Aius” – cea care a organizat cele mai multe activităţi educative în cadrul Târgului şi care, în 2011, aniversează „20 de ani de carte liberă”. În plus, alături de „Scrisul Românesc”, este «cel mai vechi şi mai constant partener al Târgului „GAUDEAMUS”», după cum sublinia Marinescu. „Craiovenii noştri se dovedesc încă o dată oameni inteligenţi, pentru că înţeleg o chestiune fundamentală: din criză nu se iese stând, ci acţionând. De aceea, a investi în cultură, în carte, în vremuri de criză sunt sigur că este o afacere foarte profitabilă”, a mai spus directorul Editurii „Aius”.

Preşedintele de onoare al Târgului a fost, ca la toate ediţiile precedente, îndrăgitul om de teatru Emil Boroghină, iar gazdă bună, tot ca la toate ediţiile precedente – Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. «Nu mă gândeam, acum 10 ani, când domnii Pospai şi Epstein mi-au propus să fim parteneri pentru Târgul „GAUDEAMUS”, că voi fi martor şi la cea de-a X-a ediţie tot din postura de director al teatrului… Îi asigur pe organizatori de toată înţelegerea mea şi pe mai departe, promiţându-le că le voi fi alături chiar dacă, poate, condiţiile materiale nu vor fi cele mai fericite. Voi încerca, deci, să profit cât mai puţin de faptul că sunt gazdă», a mărturisit Cornişteanu, căruia, la ediţie jubiliară a Târgului, organizatorii i-au oferit o plachetă aniversară.

Premii pentru expozanţi, mass-media şi pentru cumpărătorii de carte

Momentul cel mai aşteptat al festivităţii de sâmbătă a fost decernarea Trofeelor „GAUDEAMUS”, acordate expozanţilor prezenţi la Târg prin Votului Publicului. În acest an, ele au revenit, în ordine, Editurilor „Humanitas”, „Okian – Pearson” şi „Adevărul Holding”. Cea mai râvnită carte a Târgului a fost „Sfârşitul Ceauşeştilor”, de Grigore Cartianu, publicată la „Adevărul Holding”.

Trofeul Presei la secţiunea publicaţii, acordat instituţiilor mass-media tot prin Votul Publicului, a ajuns, din nou, la cotidianul „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII”. La secţiunea TV, el a revenit TVR Craiova, iar la secţiunea radio de această dată nu a fost acordat. «În ceea ce priveşte premiile pentru presă, votul publicului este decisiv. O distanţă atât mare a separat numărul de voturi pe care l-a avut, pentru promovarea Târgului, Radio „Oltenia” de restul radiourilor încât s-a născut un decalaj enorm. Aşadar, acest premiu îl merită Radio „Oltenia”», a explicat Vladimir Epstein. Premiul „Educaţia”, oferit de Radio România uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la Târg, a fost obţinut de Editura Universităţii de Vest din Timişoara. Un Premiu Special a fost acordat Editurii „Aius”, „pentru 20 de ani de activitate culturală în Craiova”.

Trofeul Presei pentru cotidianul „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII”!

Trofeul Presei, acordat instituţiilor mass-media care au reflectat cel mai bine ediţia din acest an a Târgului de Carte „GAUDEAMUS”, a revenit, la secţiunea publicaţii, cotidianului „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII”. Trofeul este decernat în fiecare an pe baza votului publicului, prin însumarea menţiunilor care indică instituţii de presă (publicaţii, radio, TV) drept cele mai bune surse de informaţii despre Târg. De altfel, este pentru a noua oară, din 2002 – anul organizării la Craiova a primei ediţii a Târgului – până în prezent, când „CUVÂNTUL LIBERTĂŢII” obţine Trofeul Presei la Târgul „GAUDEAMUS”, dovadă că în segmentul presă scrisă rămâne principala sursă de informare a craiovenilor. Le mulţumim cititorilor noştri şi vizitatorilor Târgului!

 

Premiile acordate expozanţilor:

  • Locul I: Editura „Humanitas”
  • Locul al II-lea: Editura „Okian – Pearson”
  • Locul al III-lea: Editura „Adevărul Holding”


Iulia Colan

„Miss Lectura” – actriţa craioveană Iulia Colan

Cea mai frumoasă vizitatoare a Târgului de Carte „GAUDEAMUS” a fost desemnată Iulia Colan, actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Premiul „Miss Lectura” care i-a fost oferit a constat într-o rochie – creaţie a Casei de Modă „Ilinca”, produse Oriflame şi cărţi din partea organizatorilor Târgului, precum şi o diplomă şi o plachetă. Iulia Colan s-a născut la Craiova şi are 26 de ani. A absolvit, în 2008, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, în decembrie acelaşi an fiind angajată a Naţionalului craiovean. Premiul „Miss Lectura” este acordat, an de an, pe baza fotografiilor realizate în cadrul Târgului, surprinse fiind cele mai frumoase cititoare.

 


Irina Pirlea

Tombola i-a adus un Micro Hi-Fi System!

N-a avut noroc la Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” – faza zonală, la care a participat în cadrul Târgului, dar a avut la Tombolă! Este vorba despre Irina Pîrlea – elevă în clasa a XI-a H la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, cea care sâmbătă a plecat acasă cu un Micro Hi-Fi System, premiu oferit de Rotary Club, şi cu un set de cărţi din partea organizatorilor. Tombola „GAUDEAMUS” s-a adresat cumpărătorilor a cel puţin două cărţi şi s-a desfăşurat pe baza unui buletin de Vot al Publicului, distribuit la intrarea în Târg, care trebuia completat integral, ştampilat la Secretariatul Târgului, apoi introdus în urna special amenajată în incinta TNC.