Cum se sărbătorește Sf. Valentin în lume?

0
2449

       Ziua Sfântului Valentin numită și Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită anual pe 14 februarie, zi în care cei atinși de săgeata lui Cupidon au la dispozitie o zi întreagă pentru a-și exprima iubirea și recunoștința față de persoanele dragi.

Până în urmă cu câțiva ani, românii considerau – ca și italienii – Ziua Îndrăgostiților ca fiind o sărbătoare comercială. În condițiile în care Romania are deja o sărbătoare traditională a iubirii, și anume Dragobetele, tinerii sunt cei care obișnuiesc să vină în această zi cu flori, bomboane și jucării de pluș.

Adusă de către coloniștii englezi în secolul XIX, Sărbătoarea Sf. Valentin (Valentine’s Day) se bucura de cea mai mare popularitate in Statele Unite, unde această zi este declarată sărbatoare oficială (zi nelucrătoare). Când vine vorba de cadouri, pragul micilor atenții a fost trecut, petrecerile private, diamantele și bijuteriile fine fiind nelipsite.

În Franța, Sărbătoarea Sf.Valentin (Saint Valentin) îi face pe oamenii lipsiți de talent la scris să scoată bani din buzunar pentru a folosi darul poeților și al scriitorilor pentru a-și dovedi iubirea. Povestea bilețelelor de dragoste a pornit de la tânărul francez, Charles, Duce de Orleans, care în timp ce era închis în Turnul Londrei, ca prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt, a trimis prima scrisoare de dragoste numită „Valentine”.

În Japonia ,,răsfățatulʼʼ Zilei Indragostiților este bărbatul. Astfel, femeile sunt cele care fac daruri bărbaților pentru a-și mărturisi dragostea.

Danezii trimit ghiocei prietenelor și iubitelor lor de Sf. Valentin. Tot în această zi, se organizează concerte, spectacole și expoziții de artă, dar și ieșiri la restaurant.

Pornită de la ideea unui festival de primavară sărbătorit în aer liber, în care tinerii se adunau în grădini sau lângă copacii bătrâni, unde ascultau muzică și rosteau poezii, Ziua Sf. Valentin este o zi în care prietenii și membrii familiei nu obișnuiesc să-și facă daruri, considerând că acestă sărbătoare este comercială. În Italia, cele mai obișnuite cadouri dăruite fiind parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolată, bijuteriile și ,,Baci Perugina” – o mică alună invelită în ciocolată, care conține o bucată de hârtie cu un citat romantic scris în patru limbi.

Străzile sunt decorate cu inimioare în Finlanda, țară în care sărbatoarea pune accent pe iubirea non-romantică, cea față de prieteni și de membii familiei.

În Turcia, echivalentul acestei zile este Ziua Inimilor Dragi și este sărbătorită pe 17 februarie, iar în Brazilia, cuplurile își dau cadouri pe 12 februarie.

       Sf. Valentin a reușit, de-a lungul timpului, să depășească bariere sociale, religioase și culturale în multe state din întreaga lume. Deși esența este aceeași peste tot în lume, există tradiții și obiceiuri diferite legate de această sărbătoare.