Cătălin Besciu, secretar de stat : „Ştiu exact ce vă doare şi ştiu exact prin ce aţi trecut în acest sfert de secol de capitalism românesc”

0
1129

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a organizat ieri, la Craiova, la Centrul Multifuncţional, o întâlnire cu reprezentanţii mediului antreprenorial din Oltenia, la care a luat parte secretarul de stat din cadrul acestui minister, Narcis Cătălin Beciu, care este de asemenea un antreprenor de succes. Întâlnirea cu întreprinzătorii olteni vine la o zi după întâlnirea cu reprezentanţii IMM-urilor din zona judeţului Timiş. Problemele oamenilor de afaceri fiind cam aceleaşi, cele mai multe fiind legate de licitaţiile publice, de modul în care se derulează acestea şi cum se fac decontările ulterioare.

Conferinţa face parte dintr-o serie de consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, în scopul identificării şi remedierii în regim de urgenţă a principalelor problematici şi deficienţe cu care se confruntă aceştia, precum şi în scopul promovării programelor aflate în derularea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi a proiectelor legislative sau politicilor publice avute în vedere a fi iniţiate. „Sper să fie utilă întâlnirea noastră. Motivul acesteia fiind legată de trei propuneri pe care Ministerul vrea să le facă, două având legătură cu Codul Fiscal, care trebuie să apară în curând. Şi pentru că am un bun background antreprenorial şi având pretenţia că ştiu exact ce vă doare şi ştiu exact prin ce aţi trecut în acest sfert de secol de capitalism românesc, am reuşit să identific câteva probleme majore care pot şi rezolvate foarte simplu. Aşa cum ştiţi cu toţii, personaje mesianice în politica românească nu există, şi nici noi prin acest Minister şi nici Guvernul nu avem pretenţia că putem să rezolvăm toate propunerile, dar veţi vedea că măsurile pe care vi le propun se referă situaţii grave care ne încurcă pe toţi şi pot fi rezolvate foarte simplu….”, a spus Cătălin Beciu, secretar de stat în cadrul MEIMMMA.

Criteriile de eligibilitate ale companiilor participante la licitaţii  publice

Ministerul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, a înaintat Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, prin secretarul de stat Cătălin Beciu, o propunere referitoare la introducerea unor condiţii pentru participanţii la licitaţiile publice. Aceştia ar urma să facă dovada, printr-un proces verbal, că şi-au achitat obligaţiile financiare anterioare faţă de subcontractanţii cu care lucrează. “O altă măsura propusă şi susţinută de Ministerul pe care-l reprezint şi transmisă spre analiza Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice se referă la introducerea între criteriile de eligibilitate ale companiilor participante la licitaţii  publice a obligaţiei de a prezenta un proces verbal încheiat intre aceste companii şi subcontractorii lor de la lucrările anterioare, care să fie prezentat la capitolul experienţa în domeniu. Din acest proces verbal ar trebuie să rezulte faptul că obligaţiile financiare dintre părţi au fost stinse. Astfel se urmăreşte eliminarea din piaţa a comportamentelor lipsite de etică, deoarece mulţi contractori principali, deşi au un comportament fiscal corect în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, refuza sau întârzie plata către subcontractanţi”, a mai spus Cătălin Beciu.

Definitivarea procesului de rescriere a Codului Fiscal

Reprezentantul Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, a mai lansat ieri, în discuţie şi o serie de propuneri primite din partea mediului de afaceri în vederea definitivării procesului de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală. Secretarul de stat, Cătălin Besciu i-a întrebat pe oamenii de afaceri prezenţi ieri la dezbatere, câţi dintre ei au apelat la serviciile Biroului de Asistenţă Contribuabili. Niciunul dintre antreprenorii olteni nu apelaseră la acest Birou. Reprezentantul Guvernului a spus că şi dacă ar fi apelat nu ar fi primit răspunsul de care aveau nevoie, din contră, funcţionarii de acolo îi trimitea la lege. „Asumarea punctelor de vedere emise de către Biroul Asistenţă Contribuabili din cadrul Ministerului Finantelor Publice, astfel încat acestea să fie opozabile ANAF cât şi altor organe de control, atâta timp cât legislaţia în domeniu fiscal nu se modifică, e una din propunerile dedicate Ministerului Finanţelor. Iar cea de-a doua se referă la interpretarea reglementărilor fiscale care se vor face în favoarea contribuabilului, cu respectarea voinţei legiuitorului aşa cum este exprimată în lege”, a mai spus secretarul de stat, Cătălin Besciu.