Artiști din Coreea de Sud, într-un concert cu muzică de Beethoven și Bach

0
518

Concert simfonic, și în această seară de 14 februarie, la Filarmonica „Oltenia”! Invitați sunt dirijorul Hur Dae-Sik și violonistul Kim Tae-Guen, ambii din Coreea de Sud. Tânărul concertmaestru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene va interpreta, alături de solistul sud-coreean, Concertul în Re minor pentru două viori şi orchestră de Johann Sebastian Bach. Melomanii mai pot audia și două creații de Ludwig van Beethoven: Uvertura „Leonora” nr. 3, op. 72b, și Simfonia a VII-a în La major, op. 92. Concertul începe la ora 19.00, iar biletele costă 15 lei, cu reducere la 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Hur Dae-Sik

Hur Dae-Sik este licențiat în muzică la Universitatea Națională din Jeju și are un masterat în interpretare (flaut) la Universitatea Kyung Hee, Seul. De asemenea, a obținut un doctorat în Arte Muzicale pentru interpretare (flaut) la Universitatea din Texas, Denton, Statele Unite ale Americii, unde a studiat cu dr. Mary Karen Clardy. În plus, a urmat ca domeniu secundar dirijatul de orchestră. În prezent este director și dirijor al Orchestrei de Suflători de la Universitatea Națională Jeju (Coreea) și profesor de studiu instrumental la Departamentul de Arte al aceleiași instituții. A fost membru al Orchestrei Filarmonicii Chung Nam din Kong-ju și al Orchestrei de suflători din Seul și a susținut recitaluri de flaut și  concerte cu orchestre și ansambluri camerale.

Kim Tae-Guen

Violonistul Kim Tae-Guen a absolvit succesiv cursurile muzicale ale High school of Art Busan,  National Jeju University, National Seoul University. S-a perfecţionat în Cehia (Czech Janackova Mistrovske Kurzy Diplom, Czech Ostrava University Diploma) şi în Ungaria (Hungary Debreceni Egyetem Zenei Tabor Diploma).  În prezent este concertmaestru al Jeju Chamber Orchestra, CTS Jeju Broadcasting Symphony Orchestra şi al Jeju Festival Symphony Orchestra, conducător al ansamblului „Spirit” şi profesor la Departamentul de muzică de la Jeju University.

Alexandru Marian

Violonistul Alexandru Marian (n. 1987) îşi datorează pregătirea de specialitate Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, după studiile din perioada 2006-2010 urmând un master cu prof. univ. dr. Gabriel Croitoru (2011-2013). A colaborat cu orchestre de peste hotare – Lanciano (Italia), Graz şi Linz (Austria) şi a susţinut recitaluri în Italia (Pescara) şi Israel. În ţară, este adesea solicitat să colaboreze, ca prim-violonist, cu orchestrele bucureştene „Concerto”, „Philharmonia”, „Romanian Symphony Orchestra”, Orchestra Operei Naţionale, Orchestra Simfonică Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio. Anul acesta a beneficiat de o bursă acordată de Asociaţia SONORO. În prezent este concertmaestru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”.

  • Concertul în Re minor pentru două viori şi orchestră este unica lucrare de acest gen care a rămas până în zilele noastre sub înfăţişarea iniţială; alte duble concerte de Bach s-au păstrat în transcripţii pentru două piane. Deşi celebru, concertul – exprimând romantismul unei personalităţi puternice – este, din păcate, destul de rar cântat în public.
  • Simfonia a VII-a în La major, op. 92 de Beethoven a fost definitivată în 1812, în celebra vară petrecută la Teplitz, unde compozitorul  l-a cunoscut pe Goethe. Ecoul dramatismului simfoniilor anterioare (a III-a şi a V-a) se stinge, lăsând să se întrevadă frumuseţea şi nobleţea atitudinii clasicizante. Cele două teme din final, de o vervă deosebită, îndreptăţesc caracterizarea făcută de Wagner Simfoniei a VII-a, privită ca o „apoteoză a dansului”.