Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri, în timpul consultărilor cu partidele politice, de la Palatul Cotroceni, la care USL a refuzat să meargă, încheierea unui protocol comun, de către toate formaţiunile parlamentare, pentru susţinerea tratatului UE de guvernanţă fiscală. „Tratatul trebuie semnat pe 2 martie, dacă decidem să-l semnăm. Nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii. Am discutat cu partidele politice şi propunerea făcută a fost să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Sper ca în timpul cel mai scurt să fie redactat tratatul”, a spus Băsescu.
Imediat după terminarea consultărilor, liderul PDL, Emil Boc, a declarat că „poziţia noastră comună a fost aceea ca, în cadrul coaliţiei, să semnăm un acord pentru susţinerea semnării şi ratificării de către România a acestui tratat, acord care trebuie consfinţit într-un protocol al coaliţiei şi care urmează a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare, pentru că este vorba de interesul naţional”. El a adăugat că, pe lângă susţinerea acestui protocol, coaliţia va propune opoziţiei şi „o discuţie cu privire la subiectele de interes public, inclusiv acelea pe care le-a lansat la votul de învestitură a noului guvern”.
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că USL ar trebui să vină şi să semneze acest protocol între partidele politice parlamentare, „ca un prim pas către un dialog constructiv în anul 2012 şi în perspectiva anilor care urmează”. În opinia acestuia, dialogul cu opoziţia ar putea avea loc „marţi, miercuri sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare”.
USL nu a participat la consultările de ieri cu preşedintele Traian Băsescu, liderul PNL, Crin Antonescu, precizând că, pentru USL, subiectele propuse de către şeful statului nu sunt pe agendă, ci ceea ce se întâmplă în ţară. Un alt motiv menţionat de Antonescu este atitudinea inacceptabilă a preşedintelui Băsescu la precedentele consultări, referitoare la desemnarea premierului.