Stabilită prin Legea 238/2010 şi sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie – ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale este marcată şi de Muzeul de Artă Craiova – Palatul Mihail. Astfel, instituţia va putea fi vizitată gratuit duminică, între orele 9.00 şi 17.00.
Potrivit muzeografului Mihaela Velea, şef Serviciu în cadrul muzeului craiovean, publicul poate vedea, cu acest prilej, colecţia de artă românească (lucrări de Ion Țuculescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian ş.a.) şi Cabinetul Brâncuşi, în care sunt expuse şase opere ale artistului: „Sărutul”, „Domnişoara Pogany”, „Vitellius”, „Orgoliu”, „Cap de copil” şi „Tors”, cărora li se alătură un scaun colţar – datând din perioada în care Brâncuşi era elev la Școala de Artă şi Meserii din Craiova, şi „Ecorşeu” – aparţinând perioadei studenţiei la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.
De asemenea, deschisă în această perioadă este şi expoziţia de sculptură „Hipercarne”, cuprinzând lucrări realizate de Virgilius Moldovan – artist de origine română, din 1986 stabilit la Viena, în Austria. Expoziţia a fost vernisată pe 20 octombrie 2016 şi cuprinde lucrări de mari dimensiuni – figuri şi trupuri umane supradimensionate, surprinse în ipostaze aproape groteşti, realizate din silicon şi o combinaţie de răşini preparată după o formulă proprie a artistului, acesta reuşind astfel să reproducă cu acurateţe culoarea, consistenţa şi aspectul cărnii omeneşti.
Construit între 1898 şi 1907, în mijlocul unui oraş cuprins de febra înnoirilor de la începutul secolului XX, Palatul Mihail se detaşează prin detaliile de execuţie, ce au distincţia unei bijuterii migălos meşteşugite. Sunt reflectate astfel pretenţiile şi statutul social ale unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai vremii, precum şi ambiţia şi spiritul de concurenţă care l-au ajutat să facă avere. După mai bine de un secol de existenţă, clădirea palatului a beneficiat de ample lucrări de consolidare şi restaurare, dar şi de reamenajare a interioarelor, care au durat aproape cinci ani. Și-a recăpătat, astfel, strălucirea de odinioară, fiind redeschis publicului din 20 martie 2015.