Curs antifumat pentru craioveni

1
411

Craiovenii care doresc să renunţe la fumat se pot înscrie la cursul organizat de Grupul de suport antifumat, la Centrul Medical Sănătatea. Acesta funcţionează pe structura a patru sesiuni de grup, cu câte două ore fiecare. Costul este de 120 lei/persoană pentru întregul program ceea ce reprezintă contravaloarea ţigărilor fumate într-o săptămână de un consumator mediu.

Cursul vine în întâmpinarea celor care vor să se lase de fumat şi sunt în căutarea modalităţilor prin care să o facă. Potrivit specialiştilor, dacă fumătorul este definit drept persoana care fumează, se disting mai multe stadii ale acestei deprinderi. Există stadiul iniţierii, stadiul fumătorului fericit, stadiul fumătorului nehotărât, stadiul pregătirii, stadiul acţiunii şi stadiul menţinerii.

“Abordarea se face din perspectivă psihologică. Nu putem schimba un lucru fără să ne schimbăm felul de a vedea lucrurile. Renunţarea la fumat presupune o schimbare de mentalitate: este trecerea de la fumător la nefumător, cu tot ce presupune acest parcurs. În primul rând schimbarea de mentalitate presupune conştientizare, informare şi determinare. Lucrăm asupra gândurilor iluzorii şi a dialogurilor interioare care blochează încercările de renunţare. Formula pe care noi o recomandăm este cea de renunţare dintr-o dată, fără substituenţi nicotinici, animaţi de convingerea că decizia este una bună iar aici este foarte importantă motivaţia celor care vor să-şi schimbe stilul de viaţă”, a precizat psihologul Claudia Scornea, psihoterapeut şi trainer dezvoltare personală, facilitator în cadrul programului. În calitate de co-facilitator la acest curs va participa Loredana-Otilia Bobic, psiholog clinician şi terapeut.

Unde se fac înscrieri

Sesiunile din cadrul acestui curs încep pe data de 22 ianuarie a.c. şi se vor desfăşura în Craiova, la Centrul Medical Sănătatea, de pe strada Împăratul Traian nr. 69. Înscrieri şi răspunsuri suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0745.258.662.  «Ceea ce noi cultivăm este a te lăsa de fumat cu gândul la persoana care vei fi, cu bucuria începerii unei adevărate aventuri către a fi un om mai… aşa cum vrei tu. Cuvântul “renunţare” are o conotaţie uşor negativă; e ca şi când ai da la o parte ceva ce îţi este drag şi de care trebuie să te desparţi. Activându-ţi toate simţurile, poţi însa schimba perspectiva, iar văzând în viitor câştigul a ceea ce acum simţi că te reprezintă, trecerea va fi uşoară. E atât de simplu: schimbi ceva care ţi-a plăcut un timp şi care te-a reprezentat, cu ceva care te reprezintă acum. E vorba de hotărârea de a lua o decizie, cu trup şi suflet şi de a veghea la respectarea ei», a mai spus Claudia Scornea.

Zilnic, se fumează o sută de milioane de ţigări

În România se fumează zilnic o sută de milioane de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Totodată, studiile arată că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că circa 31 la sută din populaţia României fuma în mod curent în 2010 (aproximativ 5.773.800 persoane), iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7 la sută a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă va fuma circa 23 la sută din populaţia României (aproximativ 4,055 milioane de persoane), cu condiţia ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească. În 2010, aproximativ 41 la sută dintre români şi aproximativ 22 la sută dintre românce fumau, previziunea OMS pentru 2025 fiind de circa 29 la sută pentru bărbaţi şi 18 la sută pentru femei. În 2010, rata cea mai ridicată de fumători se înregistra în grupul de vârstă 25-39 ani, atât la bărbaţi cât şi la femei. În dinamica primului deceniu 2000, numărul persoanelor ce fumau curent a scăzut îmbucurător de la 6,99 milioane de persoane în 2000 la 5,77 milioane în 2010. La orizontul 2025, OMS estimează continuarea scăderii până la circa 4,05 milioane persoane. În privinţa fumatului zilnic, cifrele sunt 5,92 milioane fumători în 2000 şi 4,89 milioane în 2010. În următoarea decadă se estimează continuarea scăderii până la circa 3,39 milioane în 2025.

În România, cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor şi este a treia afecţiune necruţătoare în rândul femeilor. În cele mai multe cazuri, consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancerul de plămâni. Aproape 80 la sută din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat şi 20 la sută din cauza poluării.

Comments are closed.