Poliţişti din Olt „săltaţi” pentru infracţiuni de crimă organizată

0
1036

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu suportul tehnic şi informativ al DGA, SRI şi DGIPI, au organizat, ieri, o acţiune de amploare în judeţele Olt şi Dolj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor. Culmea este că gruparea era condusă chiar de un om al legii, potrivit anchetatorilor, în speţă comisarul-şef Laurenţiu Lazăr, din cadrul Serviciului de Investigarea fraudelor de la IPJ Olt, sprijinit de alţi trei colegi, tot ofiţeri, de la acelaşi serviciu. Cei patru poliţişti împreună cu alţi membri ai grupului infracţional au ajuns, aseară, rând pe rând, la sediul DIICOT Craiova, pentru audieri.

Oamenii legii au descins, ieri, dis-de-dimineaţă, la 19 locaţii din judeţele Olt şi Dolj, fiind vorba despre locuinţe, sedii de firme şi chiar sediul Poliţiei Olt. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional coordonat de Laurenţiu Lazăr, comisar şef în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor al IPJ Olt şi sprijinit de comisarul-şef Constantin Nedeloiu şi inspectorii principali de poliţie Liviu Voiculescu şi Ciprian Gheorghiceanu, din cadrul aceluiaşi serviciu.

Potrivit anchetatorilor, „învinuiţii au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice, faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt, în scopul determinării acestora să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o societate comercială din municipiul Slatina, administrată de soţia liderului grupării. Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiții au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt, A.P.I.A. Olt sau DIRECŢIA VAMALĂ CRAIOVA, care au respins cereri de rambursare de TVA sau alte solicitări, formulate de societăţile comerciale protejate de membrii grupării. Sub coordonarea ofiţerilor de poliţie, membrii grupării au obţinut beneficii financiare din introducerea ilegală pe teritoriul României a unor aparate de joc de tipul slot-machines şi înlocuirea plăcii de bază cu una contrafăcută, aparatele fiind amplasate în baruri sau discoteci pe raza judeţelor Olt, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi. În aceeaşi cauză mai sunt cercetaţi un număr de 8 funcţionari din cadrul DGFP OLT, în sarcina cărora se reţine că au aprobat, în mod ilegal, pentru o societate comercială din judeţul Olt, rambursări de T.V.A. în cuantum de aproximativ 3.000.000 lei”. Între funcţionarii DGFP OLT „săltaţi” ieri-dimineaţă se află şi fostul şef al Finanţelor oltene, Florin Bâlteanu, actual şef al Inspecţiei Fiscale Olt. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este evaluat la peste un milion de euro.

Din câte se pare, comisarul-şef Laurenţiu Lazăr nu este tocmai „uşă de biserică”. Atât el, cât şi Ciprian Gheorghiceanu erau anchetaţi, în 2010, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Asta după ce patronul unui service auto din localitatea Slătioara a depus plângere împotriva lor, declarând că cei doi ofiţeri au lăsat un BMW decapotabil la reparat, iar când maşina a fost gata au recurs la fel şi fel de manevre pentru a-l determina să le dea maşina fără ca ei să mai plătească vreun ban pentru reparaţii.