Parcul Tineretului : “Basecamp”, două trasee cu obstacole destinate testării limitelor

0
649

Primăria Craiova, Universitatea din Craiova, Naval Suport Facility Deveselu și CRAF au inaugurat ieri, 12 noiembrie 2022, două trasee cu obstacole destinate testării limitelor, realizate prin proiectul “Basecamp”. Primaria Municipiului Craiova a pus la dispozitie amplasamentul necesar pentru dezvoltarea acestui proiect, în timp ce RAADPFL a contribuit prin amenajarea propriu-zisă. Ideea proiectului a pornit de la un grup de studenți ai Universității din Craiova și a fost dezvoltată cu sprijinul specialiștilor americani din cadrul Naval Suport Facility Deveselu, care au pus la dispoziție machetele grafice, planurile de realizare a traseelor și experiența unor militari de carieră.

Prin proiectul “Basecamp” au fost dezvoltate trasee cu obstacole pentru petrecerea timpului liber pentru locuitorii municipiului Craiova, dar și pentru turiști. În cadrul parcului de aventură sunt organizate ateliere de supraviețuire în natură, competiții sportive cu scop caritabil, dar și grupe de fitness în aer liber. În prezent, în cadrul proiectului s-au dezvoltat două trasee cu obstacole (unul la sol și unul la înălțime) cu grade diferite de dificultate. Pe traseul la înălțime vor avea acces copiii cu vârsta începând de la 8 ani, cu o înălțime de minimum 110 cm. De asemenea, și adulții vor putea intra pe acest traseu, dar trebuie să aibă maximum 1.80 înălțime. Ovidiu Fundulache, studentul Universități din Craiova este inițiatorul proiectului. Acesta a spus că ideea proiectul i-a venit în perioada de pandemie, când multă lume nu avea unde să desfășoare activități fizice decât în parcuri. “Ne-am gândit astfel cum să facem să creștem oportunitățile. Traseul la înălțime este unul de divertisment, iar cel cu specific militar este o luptă cu sine, de autodepășire. Ultimul este mult mai dificil, îți trebuie antrenament”, a spus Ovidiu Fudulache.

Proiectul BaseCamp a fost finanțat prin Centrul de Resurse și Angajament Ford. (CRAF). CRAF a fost creat în 2015 și este rezultatul colaborării dintre Primăria Municipiului Craiova, Ford Motor Company Fund și Asociația Pentru Educație SV Oltenia (EDUCOL), fiind singurul centru Ford de această natură din Europa. Costurile totale pentru amenajarea celor două trasee se ridică la aproximativ 30.000 de euro. Pentru moment intrarea se va face pe bază de programare și va fi gratuită.  „De astăzi (n.r ieri), orice craiovean își poate testa limitele și rezistența în condițiile în care se antrenează soldații americani, în Parcul Tineretului, unde am amenajat un colț de trasee de aventură și echipamente de antrenament militare. Proiectul a fost solicitat de studenții craioveni și este realizat prin parteneriatul Primăriei Craiova cu Universitatea din Craiova, firma Ford si Baza Militară Deveselu”, a precizat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

La inaugurare au participat prof.univ.dr Cezar Spânu, rectorul Universității din Craiova;  prof.univ.dr Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației; Marius Chiriță, comandantul bazei de la Deveselu  și Tonrey Ford, comandantul Naval Suport Facility Deveselu. “Noi, la Deveselu suntem o echipă și văd că echipa se lărgește cu partea socială, educațională. Deviza noastră este o echipă, o luptă. Vreo s-o ducem înainte și să o consolidăm. Vreau să felicit Universitatea din Craiova pentru inițiativele pe care le-au avut și pentru impactul social și bunăstarea orașului și a comunității”, a precizat col. Marius Chiriță.