În nouă comunităţi din judeţele Dolj, Argeş, Brăila, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi şi Tulcea vor fi organizate, în această lună, campanii de informare pentru a aduce în atenţia comunităţilor locale subiectul violenţei în cuplu şi pericolul expunerii copiilor şi tinerilor în mediul online.
Vorbind de Dolj, tineri din comuna Negoi şi din satul Ocolna (comuna Amărăştii de Jos), alături de cei din Eşelniţa (Mehedinţi), Bumbeşti – Jiu (Gorj), Merişani şi Corbeni (Argeş), Lanurile (Brăila), Găujani (Giurgiu) şi Mahmudia (Tulcea) au primit câte o finanţare de 2.400 de lei fiecare pentru a desfăşura în comunităţile lor campanii de conştientizare a efectelor violenţei în cuplu şi ale celei online. În perioada următoare, ei vor distribui pliante, vor organiza ateliere tematice, piese de teatru, jocuri şi evenimente stradale. În luna septembrie, tinerii au participat la un atelier despre subiectele amintite şi s-au înscris la un concurs de idei de proiect pentru a începe propria campania acolo unde locuiesc.
Astfel, membrii Grupului de Iniţiativă din Ocolna vor desfăşura, sub genericul „Învaţă să trăieşti în 2!”, o campanie de diminuare a nivelului de violenţă în cuplurile de etnie romă din sat (sat preponderent rom – n.r.). Tinerii vor realiza un scurt film despre violenţa în cuplu, în care vor prezenta „în oglindă” comportamentul violent versus cel dezirabil şi vor organiza o dezbatere şi un atelier cu autorităţile locale. La rândul ei, Asociaţia de Dezvoltare Comunitară din Negoi va desfăşura Campania „Spune NU violenţei!”. Voluntari ai asociaţiei vor merge în comunitate, vor distribui pliante şi vor discuta cu locuitorii despre violenţa în cuplu, 50 de tineri dezavantajaţi participând la şase ateliere pe tema combaterii şi prevenirii acestei forme de violenţă, riscurile care pot să apară la nivelul societăţii.
Evenimentele locale fac parte din proiectul „Inspiraţie pentru viitor”, implementat de Fundaţia PACT, în cadrul Campaniei „Respectului”, iniţiativa „Avon” de luptă împotriva violenţei domestice.