Este evenimentul care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, este cel mai aşteptat moment al anului, este Summitul de la Vilnius, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie. Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” continuă să explice cititorilor ce înseamnă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius. Aşa că, dragă cititorului, nu rata articolele, interviurile şi materialele speciale publicate până la momentul istoric de la Vilnius, despre calea europeană a Moldovei. Astăzi, vă vom prezenta cum se vede acest moment de o mare importanţă prin ochii unei tinere, studentă la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Craiova, care face parte şi din Asociaţia Studenţilor Basarabeni.
Anişoara Rusanovschi este studentă, anul II, la Facultatea de Litere, Secţia Franceză-Engleză, o tânără inimoasă şi foarte drăguţă, dar care priveşte cu ceva rezerve acest pas pe care-l pregăteşte cu mare atenţie să-l facă Republica Moldova, Vilnius fiind doar o etapă, desigur, una importantă în acest demers, dar după aceea vor mai fi multe alte lucruri de făcut, până la declararea oficială a Republici Moldova ca ţară membră UE. Tânăra este încântată de posibilitatea de a studia în România, precum şi de posibilitatea de a studia în alte facultăţi de prestigiu din Europa şi este conştientă că acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă ţara sa va deveni membră a marii familii europene.
Transnistria, o problemă spinoasă
Anişoara Rusanovschi a analizat economia, educaţia, modul în care sunt aplicate drepturile şi îndatoririle cetăţenilor europeni, problemele sociale cu care se confruntă ţările din UE şi a constatat că mai sunt multe de făcut în această direcţie. Anişoara consideră că problema integrării europene este strâns legată şi de problema Transnistriei, o problemă spinoasă, dar nu scoate din discuţie nici influenţa Rusiei, binecunoscută în ţara vecină. „Republica Moldova mai are câte ceva de făcut ca să ajungă la nivel de ţară europeană. În plus, mai există şi problema Transnistriei. Atâta timp cât aceasta rămâne nerezolvată nu ne vom putea integra în Uniunea Europeană. O spun cu părere de rău. Rusia oferă unele beneficii cetăţenilor transnistreni, mă refer la acelaşi gaz care este de trei ori mai ieftin decât la noi. Moldova însă, nu are ce oferi acestor oameni…”, a spus Anişoara Rusanovschi.
„Nu poţi să rămâi neutru…”
Tânăra studentă de la Litere are valenţe de diplomat şi creionează şi o soluţie, un proiect de politică externă. Ea crede că totuşi, că într-un final, Transnistria va fi cedată şi Republica Moldova va putea merge înainte spre integrarea europeană, „pentru că într-o lume în care puterile se împart o ţară mai slab dezvoltată ca Republica Moldova nu poate rămâne neutră”. Anişoara crede că Moldova nu prea mai are cale de întoarcere, sunt doar două variante şi în funcţie de viziunea politicienilor, Republica Moldova va putea alege. „Ori ne integrăm în Uniunea Europeană, ori ne întoarcem în URSS, adica ceva mai nou: Uniunea Euroasiatică. Noi şi aşa cam stăm pe loc. Dacă poporul nostru ar fi avut mentalitatea nemţilor sau chinezilor, da, s-ar fi putut vorbi de neutralitate dar ştim şi noi care e situaţia în cazul nostru. Moldova trăieşte în mare parte din investiţii şi la câte împrumuturi are nu cred că am putea noi să dictăm ceva, cuiva. Sau poate crede cineva că toate aceste investiţii sunt de bogdaproste… nimeni în ziua de azi nu-ţi oferă ceva gratis sau nerambursabil”, se întreabă tânăra din Moldova.
Cu toate aceste întrebări şi răspunsuri, cu toate aceste dubii şi controvese, tinerii din Moldova sunt nerăbdători să ajungă mai repede la Bruxelles, în marea familie europeană, să studieze la marile universităţi de la Londra, Paris sau Berlin şi mai ales să se reîntâlnească cu fraţii lor, din România.