“De vorbă la Palat” cu un inspector general “provocat”

0
881

Palatul Copiilor din Craiova a deschis, joi,  10 octombrie, un proiect ambiţios, “De vorbă la Palat”, organizat de Cercul de jurnalism , radio/ tv. Prin acesta  vor fi aduse, în faţa elevilor personalităţi de marcă ale Olteniei, care se pot constitui în adevărate modele pentru cei tineri. Primul invitat a fost prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Cotidianul “Cuvântul libertăţii” se alătură acestui demers, alături de Radio Oltenia Craiova.

Joi, 10 octombrie, la Palatul Copiilor din Craiova a debutat un proiect ambiţios, “De vorbă la Palat “, care a fost pregătit timp de doi ani, iar iniţiatoare au fost prof. Carmen Eugenia Pascu, directorul instituţiei, prof. Aurora Ionaşcu, coordonatoare a Cercului de Etnografie şi Folclor, şi prof. Lorena Bârcu, cea care conduce Cercul de jurnalism, radio/tv , având alături copiii, părinţii acestora, cadrele didactice ale Palatului. “Au fost doi ani de muncă, iar, joi, 10 octombrie, vom demara acest proiect, chiar de Ziua Naţională a Palatelor şi Cluburilor Copiilor. Mulţumim partenerilor media “Cuvântul Libertăţii” şi Radio Oltenia Craiova. Vrem să aducem în faţa copiilor, personalităţi de marcă ale Olteniei, din toate domeniile,  care se pot constitui modele pentru elevi. Primul invitat este prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al ISJ Dolj”, a precizat Carmen Eugenia Pascu. Va fi vorba, în proiect, de emisiuni podcast, la care invitaţii vor răspunde întrebărilor elevilor, acestea desfăşurându-se lunar. Cea care va fi moderatoare este Briana Holinger, binecunoscută publicului după ce s-a remarcat , când urma cursurile de la Palat, la “X-Factor”. “Suntem convinşi că va fi un succes. Invitaţii vor primi întrebări din partea elevilor, acestea fiind scrise pe bileţele, care vor fi introduse într-un bol, de unde vor fi extrase de către invitat. Suntem interesaţi de cariera intervievatului, de modul în care acesta a ajuns la performanţe, despre poveştile copilăriei sale. Cred că va fi o provocare şi pentru invitaţi “, a mai spus Carmen Eugenia Pascu.

Elevi performanţi

Aşteptările au fost îndeplinite, iar elevii, moderatoarea şi invitatul , prof. dr. Daniel Alexandru Ion, au fost la înălţime. Iată câţiva dintre elevii care au luat parte la dezbateri, care nu au avut inhibiţii şi l-au provocat cu adevărat pe invitat. Eduard Anghelescu – Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova – clasa a X-a, fost reprezentant al României la concursuri internaţionale, la canto – muzică uşoară, Briana Holinger – Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova – clasa a XI-a, fostă participantă la “X- Factor” , Fabian Ștefan Despa – Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova – clasa a XI-a, Mențiune,  Medalie de Argint- Olimpiada Națională de Informatică 2024. Briana a fost foarte dezinvoltă, se vede că are experienţa scenei, la fel ca şi Eduard Anghelescu, şi la provocat, cu adevărat, pe inspectorul – general al învăţământului doljean, iar elevii au fost şi ei foarte deschişi.

Menirea unui dascăl

Întrebările s-au referit la începutul carierei invitatului, la modelele pe care le-a avut şi la menirea unui dascăl. Prof dr. Daniel Alexandru Ion a fost foarte deschis, practic a fost pe sufletul elevilor, alături de care, după terminarea emisiunii, a mers şi a vizitat sălile Palatului Copiilor. “Sunt onorat să vin aici şi vă asigur de tot sprijinul nostru. Au fost adresate  întrebări foarte bune, mi-am adus aminte de copilărie , iar şcoala ne artă drumul care trebuie urmat. Dacă ar fi să aleg o meserie, tot pe cea de dascăl aş alege-o. Dar, trebuie să ai această capacitate, să fi făcut pentru aşa ceva, să ai puterea să recunoşti când greşeşti. Eu sunt primul meu critic. La catedră sunt poate riguros, dar vorbesc şi din calitate de părinte, având doi copii. Rolul dascălului şi al părinţilor este acela de a le arăta celor mici drumul bun pe care să-l urmeze “, a precizat Daniel Alexandru Ion.

Răspunsuri

întrebările au mers, aşa cum am arătat, pe bandă rulantă. Redăm câteva dintre răspunsurile invitatului : “Cred că prin clasa a VI-a mi-am descoperit plăcerea pentru MatematicăAm avut norocul să am profesori foarte buni. În alegerea carierei am avut trei profesori mi-au fost modele – Alexandru Drîgnei, Dan Radu Seclăman şi Constantin Niculescu.”; “Am făcut şcoala la Dăbuleni, iar, în acele vremuri, mergeam la clubul de karting din localitate, care depindea de Casa Pionierilor, cum se numea, până în 1990, actualul Palat al Copiilor. Era mai dificil, în acei ani, să vin des la Craiova.”; “Bucuraţi-vă de fiecare etapă a copilăriei. Nu trebuie să mai existe diferenţe între educaţia din zonele urbane şi rurale.Ministerul Educaţiei şi ISJ Dolj au accesat foarte multe fonduri, pentru derularea unor programe care să reducă decalajele”.