Prefectul Judeţului Dolj, Nicuşor Roşca: “Suntem în situaţie de criză”

0
844

Astăzi, prefectul judeţului Dolj a susţinut o conferinţă de presă, în faţa Direcţiei de Sănătate Publică, ceea ce pare a deveni o obişnuinţă, la care a prezentat situaţia judeţului, în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, cu ceea ce se întreprinde, în acest fel, pentru contracararea virusului. Mesajul a fost unul foarte clar: “Vaccinaţi-vă!”. În acelaşi timp, ca şi concluzie, prefectul a admis: “Suntem în situaţie de criză”.

Astăzi, la orele prânzului, prefectul judeţului Dolj, Nicuşor Roşca, a susţinut o conferinţă de presă în faţa sediului Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, referitoare la situaţia COVID – 19, în Dolj. “Suntem într-o situaţie disperată, mai ales în spitale. Ştim cu toţii ceea ce se întâmplă în secţiile ATI. Ieri, în Dolj, am înregistrat 17 morţi. Suntem la momentul în care avem rată de vaccinare de 25% în Craiova, ceea ce este foarte puţin. Transmit un mesaj pentru populaţie, să se vaccineze, pentru a nu ajunge în situaţia Spaniei, Italiei, etc, în plină criză a pandemiei. Spitalul Militar din Craiova a fost privit, la început, ca o secţie suplimentară pentru Covid – 19, facem eforturi pentru a-l transforma în unitate-suport, dar aşteptăm deciziile care se vor lua la nivel central”, a precizat prefectul.

Întrebat de ce nu se instituie carantina în localităţile cu incidenţă mare, acesta a răspuns: “Este nevoie de majoritatea celor care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca să fie adoptată hotărârea, în cadrul acestuia fiind 53 de membri. Dar, ca să carantinăm, nu sunt efective necesare pentru verificare şi control. Sigur, verificări se fac zilnic”.

S-a ajuns la limită

Situaţia din Dolj este foarte gravă. Iuliana Manea, director adjunct al DSP Dolj, a menţionat: “Facem, încă o dată, un apel spre populaţie, pentru vaccinare şi respectarea măsurilor legale adoptate. Nu mai sunt locuri în secţiile ATI, nu mai sunt aparate pentru asigurarea oxigenului pentru cei aflaţi în stare gravă. Sistemul sanitar este suprasolicitat”. La rândul său, Laurenţiu Ivanovici, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a afirmat: “Este o situaţie gravă. Apar cazuri în Unitatea de Primiri Urgenţe, unele fără a avea legătură cu pandemia, şi nu mai putem face faţă. Resursele sunt limitate, instalaţiile de oxigen sunt la capacitate maximă, de aceea îndemnăm oamenii să se vaccineze. Personalul de la UPU şi ATI este suprasolicitat”. La fel vorbeşte şi Adina Turcu, director al Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Craiova: “Suntem unitate destinată COVID, dar am ajuns la limită. Facem o ajustare în secţia pentru copii, pentru a putea să rezolvăm toate cazurile. Şi noi facem un apel la populaţie să se vaccineze. Medicii şi asistenţii sunt la limită”.

Cozi la Morgă

Se vorbeşte mult, se fac promisiuni, se cer intervenţii din partea cadrelor medicale, dar… Astăzi, am intrat pe aleea care duce la Morga SCJU şi am văzut maşini care stau la coadă, pentru a prelua decedaţii din cauza COVID – 19. Imaginea este dezolantă.