Primăria Craiova, luată prin surprindere de amânarea în procesul chioşcarilor

0
378

Problema chioşcarilor, care s-a mutat de ieri în instanţă, la Tribunalul Dolj, se anunţă a fi o poveste cu final îndepărtat. La scurt timp după consumarea primului episod, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a ieşit  într-o conferinţă de presă, în care a recunoscut că lucrurile nu vor fi clarificate într-un timp scurt, ci se aşteptă ca părţile adverse să uzeze de toate ”chichiţele avocăţeşti” pentru a întârzia sentinţa. Până una alta, procesul a început cu o amânare de două săptămâni din cauză că juriştii Primăriei Craiova nu au venit cu toate procesele-verbal de demolare a chioşcurilor deja dezafectate, asta după ce se preschimbase, în mod neaşteptat, termenul iniţial stabilit, pentru anul viitor. 

Ieri a avut loc prima înfăţişare în procesul ”chioşcarilor”, în care sunt implicate Prefectura Dolj şi Primăria Craiova. După ce data procesului – care fusese stabilit iniţial pentru ianuarie 2013 – a fost preschimbată în viteză, şi oarecum bizar, nu ştim cât de justificată, autorităţile locale se aşteptau la o decizie la fel de rapidă, şi încă favorabilă lor. Însă nu s-a întâmplat aşa. După dezbaterile fireşti, magistraţii de la Tribunalul Dolj au decis să amâne judecarea cauzei peste două săptămâni, până pe 26 octombrie, pentru ca părţile implicate să mai vină cu acte. ”Au fost formulate cereri de intervenţie în interesul prefectului Dolj de către cei care sunt posesori ai chioşcurilor şi, după multe deliberări, s-a acordat termen de două săptămâni, pe 26 octombrie”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Mischianu, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Craiova, care şi reprezintă instituţia în acest proces.

Asul din mâneca Primăriei Craiova

Potrivit acestuia, acţiunea de instanţă va fi una de lungă durată din cauza juriştilor Prefecturii care vor încerca să amâne pe cât posibil pronunţarea unui verdict. ”Mă aştept să existe chichiţe avocăţeşti, gen amânări pe motive medicale ale diferitelor persoane. Perioada procesului e foarte relativă. Există motive procedurale de amânare, din cauză că avocatul nu se poate prezenta că nu este în stare bună medicală, că are unn alt litigiu la o altă instanţă, excepţii de neconstituţionalitate, cereri de strămutări. Deşi le am în vedere, toate acestea nu am cum să le împiedic din punct de vedere al termenelor ce pot fi acordate”, a mai spus Mischianu. Acesta a arătat că una dintre probele cu care Primăria s-a prezentat este o listă cu 20 de dispoziţii, emise de primarul din acest mandat, pe marginea cărora prefectul de Dolj a acordat deja viză de legalitate. De cealaltă parte,  juriştii Prefecturii Dolj au invocat faptul că primarul Craiovei a emis dispoziţiile de demolare, repetăm executorii, în mare grabă, creând premizele unor posibile probleme sociale.

Procesul cât mandatul

La rândul ei, primarul Lia Olguţa Vasilescu a recunoscut faptul că procesul va fi mai lung decât se aştepta, dar a spus că îl va continua chiar dacă disputa în instanţă se va duce pe tot parcursul mandatului său. ”Noi vom merge mai departe şi eu sper ca, până la finalul mandatului meu, să reuşesc să aplic legea, ca acest proces să se termine mai devreme de 4 ani. Asta e situaţia, ştiţi şi dumneavoastră să citiţi o lege, să o interpretaţi. Nici nu e loc de interpertări prea mult acolo pentru că se scrie negru pe alb, dispoziţiile de demolare le dă primarul”, a spus edilul, continuând apoi cu acuzele la adresa prefectului de Dolj, Elena Costea, pe care a învinuit-o din nou de necunoaştere a legii. ”Am ajuns în această situaţie absolut nefericită din cauza unei doamne care ori nu a ştiut ce semnează, ori a ştiut, şi e cu atât mai grav. Vom vedea ce se va întâmpla. În orice caz, eu sunt decisă să aplic legea în Craiova. Până atunci însă trebuie să aşteptăm hotărârea instanţei. Din păcate e un blocaj, care şi acesta e o portiţă a legii şi, deci, trebuie să respectăm legea”.

Problema chioşcurilor nu mai poate fi reluată în CLM

Autorităţile locale spun că, în tot acest timp, Primăria Craiova este prejudiciată de bani la buget, dar că nici nu poate să întreprindă nimic în acest sens. Lia Olguţa Vasilescu a declarat, tot ieri, că nu poate să demoleze chioşcurile prin intermediul unor hotărâri de consiliu, întrucât sunt cazuri speciale la care legea nu îi permite să intervină. ”Mi s-a cerut şi mie să punem batista pe ţambal şi să fac o şedinţă de consiliu extraordinară, în care să le cer consilierilor să voteze şi să bag  toate aceste chioşcuri pe hotărâre şi atunci să se termine scandalul. Şi am spus că nu pot pentru că nu îmi permite legea. Legea îmi permite într-un singur caz, când sunt contracte în derulare. Au fost 14 chioşcuri în această situaţie şi din acestea două au fost scoase de pe anexă de către doamna prefect. Ori şi dacă făceam  hotărâre de Consiliu local în aceste cazuri probabil că exista şi un jurist pe la Prefectură care să interpreteze că nu e bine nici aşa”.

Rezultatul controlului, aşteptat cu interes la Primăria Craiova

În opinia primarului, o soluţie mai rapidă pentru rezolvarea conflictului este schimbarea prefectului şi înscăunarea unei alte persoane care să renunţe la proces. ”Nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm să se finalizeze acest proces sau să vină un nou prefect care va retrage procesul din instanţă şi atunci va fi altă discuţie”. Această recomandare de schimbare a prefectului ar trebui să vină ca urmare a controlului efectuat de Corpul de Control al MAI, însă primarul a recunoscut că, nici din această direcţie, nu are vreun semnal concret. ”Nu am cum să am rezultatele Corpului de Control. Eu am pus la dispoziţie, împreună cu juriştii noştri, toate documentele pe care le-au solicitat – şi a fost vorba de câteva mii de pagini, documentaţii care au stat în spatele fiecărei dosar de demolare. Toate aceste documente le-am xeroxat, le-am pus la dispoziţia corpului de control şi aşteptăm şi noi cu interes ca să vedem care va fi decizia. Înţeleg că şi de la Prefectură li s-au cerut nişte documente. Probabil că într-o perioadă – sper eu destul de scurtă – vom avea un răspuns şi din partea dumnealor”.

Demolările continuă în oraş

În timpul în care soarta celor 166 de construcţii provizorii, care urmau să fie demolate prin dispoziţie de primar, se dispută în instanţă, demolările vor continua în Craiova. Edilul Lia Olguţa Vasilescu a spus, tot ieri, că acest litigiu nu o împiedică să emită şi alte dispoziţii asemănătoare, mizând pe faptul că prefectul de Dolj nu va persista în acest blocaj: ”Bineînţeles, eu emit dispoziţii în continuare, conform legii. Ce îmi permite legea să fac şi scrie negru pe alb şi am controlul de legalitate din partea secretarului Primăriei şi al Serviciului Juridic, voi emite în continuare dispoziţii. Ce o să facă, o să dea nelegale în continuare? Să o facă, asta este dacă am ajuns la un blocaj între instituţii care e contrar legii. Ce pot să fac mai mult decât atât? Am cerut demiterea prefectului şi aştept rezultatele controlului şi, în momentul în care vom avea o decizie de acolo, vom putea să discutăm mai multe despre această chestiune. Mai mult decât atât eu nu pot să fac decât să am răbdare şi sper ca răbdarea asta să nu fie până la finalul mandatului şi să rămână toate construcţiile acestea ilegale”.

Un meci ”care pe care”

Dincolo de deznodământul acţiunii în justiţie, devine tot mai evident, atât din tonul ferm şi deloc reflexiv al primarului Lia Olguţa Vasilescu, că şi-a propus să stăruie pentru schimbarea prefectului Elena Costea. Şi dacă nu imediat, atunci într-o perspectivă apropiată. Cum Elena Costea este oferta PNL, iar Lia Olguţa Vasilescu este primar social-democrat, răfuiala aceasta are conotaţie strict politică, fiindcă este greu de presupus că liberalii vor ceda, cu una cu două. Se mizează, de asemenea, ca, sub presiune, Elena Costea să arate inhibare, în perioada imediată, şi să acorde ”pe bandă rulantă” viză de legalitate. Dincolo de ceea ce a spus primarul Craiovei, în conferinţa de presă – şi îi respectăm punctul de vedere – trebuie să ştie că interpretarea juridică pe care a dat-o nu este cea exclusiv corectă. Demolarea unei construcţii, înainte de epuizarea termenului pentru formularea procedurii prealabile şi înainte ca justiţia să se pronunţe, atrage consecinţe. Şi avem în vedere atât legislaţia naţională, cât şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi ajungând aici, Ovidiu Mischianu, directorul Direcţiei Juridice a Primăriei Craiova, pe care îl bănuim că înţelege intimitatea interpretării unor texte de lege, poate lectura cauza ”Hamer contra Belgiei”, hotărârea din 26 noiembrie 2007 a CEDO.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU