Profesorii au anunţat un an şcolar dificil

0
368

A început şcoala. În judeţul Dolj, peste 100.000 de elevi au trecut pragul unităţilor de învăţământ, cuprinşi de bucuria revederii, dar şi de entuziasmul unui nou început. Sălile de festivităţi au devenit neîncăpătoare. Nu au fost organizate ceremonii fastuoase, ci doar momente cu discursuri de bun venit ţinute de manageri şi profesori care au anunţat şi că  „va fi un an dificil”.

Elevii au fost atenţionaţi că examenle naţionale sunt tot mai greu de promovat şi va fi nevoie să muncească mai mult pentru a avea rezultate. De asemenea, aceştia au fost anunţaţi că peste două săptămâni vor intra în evaluări, cu subiecte date de Ministerul Educaţiei pentru care va fi nevoie de recapitulare intensă, ce trebuie începută imediat. Reprezentanţii Inspectoratuşui Şcolar Judeţean Dolj au solicitat astfel implicare tuturor partenerilor educaţionali.

„Nutrim speranţa că va fii un an şcolar sub semnul seriozităţii şi al implicării tuturor partenerilor educaţionali în scopul obţinerii performanţei”, a fost mesajul de final al inspectorului şcolar general Mihaela Moţăţeanu, prezentă la festivitatea de deschidere de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Mesajele tranşante ale dascălilor nu au tăiat însă prea mult din emoţia primei zile de şcoală, trăită intens în special de bobocii de clasa I.

Bobocii au trăit emoţia primei zile de şcoală

6.100 de copii au îmbrăcat ieri prima dată uniforma de elev. Tăcuţi şi ascultând fiecare indicaţie a învăţătorilor, care i-au prins câte doi de mână, au pornit curioşi spre sala de clasă. Pe bănci îi aştepau primele manuale care îi vor introduce în tainele învăţăturii: Abecedarul şi Matematica. Acestea le-au imediat trezit interesul de a le răsfoi. Nu au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit primele instincte, pentru că atenţia le-a fost atrasă din nou de învăţătoare. Emoţia primei zile de şcoală, unică şi de neuitat, a fost imprimată în mod inedit de fiecare clasă. La Colegiul Naţional „Carol I”, învăţătoarea Maria Duran i-a primit pe cei mici într-o clasă ticsită de diplome şi le-a adus în faţa lor şi pe premianţi, promoţia care tocmai a terminat clasele primare. Le-a arătat astfel ce performanţe pot obţine în primii patru ani de şcoală. „În acest an nu vor fi concursuri, dar din clasa a II-a se vor organiza olimpiade şi concursuri naţionale la Română şi Matematică, la care colegii voştri mai mari au făcut performanţă. Şi dacă veţi învăţa şi voi veţi ajunge la fel ca ei ”, le-a spus dascălul.

Bobocii au aflat în prima zi că de acum înainte şcoala va fi „ca a doua casă”.

„Aici este a doua lor familie, cu fraţi, surori şi o mamă nouă. Să păşim cu încredere că aşa le vom rezolva pe toate. Sper să fiţi cei mai buni în ceea ce faceţi, să aveţi curaj, încredere în voi pentru a trece peste orice”, aşa i-a primit învăţătorul Laura Zaharia de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova pe micuţii de clasa I.

Momentele din clasă au fost savurate de boboci. „Prima zi de şcoală este foarte frumoasă. Mi-a plăcut festivitatea, colegii. Mi-am propus să fie cea mai bună din clasă. Ştiu să citesc, să calculez la Matematică şi sper să învăţ şi mai mult şi să am premii”, a precizat Elena Teodora Toma, elevă în clasa I, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

Colegiul Naţional „Carol I”, în faţa unui nou început

Prima zi de şcoală a însemnat un nou început şi pentru echipa managerială a unităţilor de învăţământ. La Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, directorul Dănuţ Mic a anunţat, în faţa unei săli arhipline, noi proiecte de modernizare a clădirilor şcolii.

Noul an şcolar va fi unul dificil, dar împreună cu dumneavoastră, Consiliul Local, Inspectoratul Şcolar, Consiliul Judeţean şi Ministerul Educaţiei vom demara proiecte, lucrări de consolidare şi modernizare a clădirilor şi terenurilor aflate în patrimoniul Colegiului Naţional „Carol I” şi vă promit că va începe alinierea acestui colegiu la standardele oraşului”, a spus managerul. Nu au fost uitate însă nici proiectele educaţionale pentru a spori performanţa.

« Colegiul Naţional „Carol I” ocupă un loc de frunte în ierarhia învăţământului românesc. În anul şcolar 2011-2012 ne vom menţine poziţia câştigată prin munca susţinută a dascălilor şi elevilor colegiului. Vom acorda în continuare o susţinută preocupare pentru stimularea performanţei şcolare, capitol la care, din 1964 când elevul nostru Octavian Bâscă a câştigat prima medalie la Olimpiada de Matematică şi până azi peste 50 de elevi au obţinut la Olimpiade internaţionale şi balcaniade premii şi menţiuni. Vom relua activităţile societăţii „Ion Maiorescu” şi a Cenaclului literar „Traian Demetrescu” vom readuce la viaţă şi revigora revistele elevilor şi activitatea Asociaţiei sportive „Viitorul”», a mai spus prof. Dănuţ Mic.