Zilele trecute, au fost afişate rezultatele finale al Examenului Naţional de Evaluare Naţională, susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a. Aşa cum am prezentat, Doljul stă bine, ca procent de promovare, dar, pentru cei care au trecut prin susţinerea probelor, pe care le-au şi absolvit, urmează alte etape. Astfel, începând cu ziua de 14 iulie, elevii, însoţiţi de părinţi şi de diriginţi, trebuie să completeze fişa de opţiuni, pentru admiterea în învăţământul liceal. Este un prim pas, dar nu ultimul.
FOTO : arhivă
Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, în prezența diriginților, se va desfășura după cum urmează: 14–15 iulie 2025 –pentru candidații care optează pentru locurile speciale destinate elevilor de etnie rromă, precum și candidații cu cerințe educaționale speciale (CES); 14–21 iulie 2025 – pentru ceilalți candidați. Această etapă va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat, programată astfel: 17 iulie 2025 – pentru candidații de etnie rromă și cei cu CES; 23 iulie 2025 – pentru restul candidaților. Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidaţii au fost repartizaţi se va realiza în perioada 24 – 29 iulie 2025. “Este nevoie de o foarte mare atenţie la completarea opţiunilor. Ar trebui, din punctul meu de vedere, să fie completate toate, pentru a nu avea cazuri neprevăzute. Oricum, am avut rezultate foarte bune la Evaluarea Naţională, suntem pe un trend ascendent, şi vom continua. Încă o dată, mare atenţie la completare”, a precizat prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Naţională.
O scurtă orientare
Este perioada depunerii opţiunilor, se fac tot felul de calcule, se urmăreşte Ghidul pentru “Admiterea în învăţământul liceal, învăţământul profesional şi în învăţământul dual de stat, pentru anul şcolar 2025 – 2026”, emis de ISJ Dolj, pentru ca totul să fie în ordine, iar toată lumea să fie mulţumită, în limitele posibilului. Toată lumea caută instituţiile de învăţământ preunivesitar de anvergură, pentru a prinde un loc în acestea. Venim, conform Ghidului, cu o prezentare, orientativă, publicând, la unităţile de TOP, mediile minime de admitere. Astfel, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova a avut, în 2024, următoarele note minime de admitere : 9,67 l-a “Ştiinţe ale naturii”, urmând, cu 9,32, la Matematică – Informatică, bilingv Limba engleză. Mergem la Colegiul Naţional “Carol I” : 9,15, la “Ştiinţe ale naturii – bilingv engleză”, pe poziţia a doua fiind Filologie bilingv spaniolă – 8,57. Trecem la Colegiul Naţional “Elena Cuza” : media minimă, maximă, dacă se poate spune aşa, a fost la “Ştiinţe ale naturii” – 9,1, urmată de 9,05, la Filologie – bilingv engleză. Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” (aici este vorba şi despre o instituţie cu precădere vocaţională – n.r.), anul trecut : pe primul loc, la egalitate, cu 8,72 au fost secţiile de “Matematică – Informatică” şi “Ştiinţe ale naturii.”. În anul precedent, TOP 5, a fost completat de Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova : 8,40 – Filologie, 8,37 Matematică – Informatică – engleză.