Mii de români din țară și diaspora au redescoperit Oltenia prin Repatriot Turism Talks

0
491

Peste 12.000 de români de pretutindeni au redescoperit Oltenia împreună cu invitații din comunitățile Repatriot Turism, în cadrul evenimentului “Hai în Oltenia” care a avut loc în 6 iulie.

A doua întâlnire din seria Repatriot turism Talks – “Hai în Oltenia” a reunit antreprenori, profesioniști în turism din Oltenia, autorități locale, pentru a discuta despre potențialul turistic al acestei regiuni, moderată de Otilia Loidl, avocat și antreprenor în turism și Hilde Brandl, architect și antreprenor în domeniul proiectării. Evenimentul online a avut peste 12.000 de vizualizări, iar printre participanți au fost Marius Bostan – inițiatorul proiectului Repatriot, Dragoș Anastasiu – liderul proiectului Repatriot Turism, Iulian Popescu – consilier de stat la cancelaria Prim ministrului care a povestit despre județul lui natal, Gorj, poetul Mircea Dinescu care desfășoară activități de turism în Portul Cultural Cetate, județul Dolj, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, precum și primarul localității Novaci, Dumitru Leuștean, localitatea in care incepe Transalpina, șoseaua care trece munții spre Ardeal.

În cadrul întâlnirii, s-a vorbit despre Hanul Vatra, din Oltenia de sub Munte, situat lângă Horezu în Costești, clădire istorică reabilitată de Otilia Loidl, repatriată din Germania și soțul ei, Dan Loidl, architect, și transformată în pensiune. Marius Bostan a arătat ce rol îi revine diasporei în promovarea României pe plan internațional, în vederea conectării diasporei cu țara și despre proiectul Repatriot, inițiat de Romanian Business Leaders.

Nu s-ar fi putut vorbi despre Oltenia fără a aduce un omagiu celebrului sculptor Constantin Brâncuși, născut în satul Hobița, județul Gorj, care a fost la rândul lui parte a diasporei din Franța și care a lăsat moștenire celebrele opere de artă “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului”, “Coloana Infinitului” ce pot fi vizitate la Târgu Jiu și care sunt un tezaur artistic în aer liber.

Charlie Ottley, producător BBC, a prezentat prin filmările sale deosebite, o parte din frumoasele locuri, tradițiile și arta culinară din Oltenia. Mircia Gutău, primarul localității Râmnicu Vâlcea a prezentat frumusețile locului, stațiunile Călimănești, Căciulata dar și municipiul Râmnicu Vâlcea și facilitățile turistice de care se pot bucura vizitatorii acestor locuri având in vedere ospitalitatea locuitorilor din această zonă. Zona Olteniei este a doua zonă ca număr de mănăstiri după Bucovina, aici aflându-se Mănăstirile Cozia, Bistrița, Hurezi, Gruiul Lupului, Sărăcinești, Așezămintele Monahale aflate în Peștera Liliecilor, Schitul Pahomie și Schitul Jgheaburi. De asemenea zona se poate mândri cu insula Ostrov, Cascada Lotrișor, Cascada Izvorul Frumos, Valea Cernei, Cheile Bistriței.

Monica Gheorghiu, din partea centrului de Promovare și Informare Turistică, a vorbit despre Vâlcea, partea de intrare în Oltenia, despre parcurile naționale unde frumusețile naturii pot fi admirate de către turiști. Ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul cultural material UNESCO reprezintă cu cinste zona și este un brand local. Festivalul de Blues de la Brezoi și Festivalul Național a Sculptorilor cu Drujba de la Văideni sunt două festivaluri care se desfășoară în Oltenia și care atrag numeroși turiști în zonă.

Familia Frigură, olari din familie faimoasă, ne-au găzduit cu drag în atelierul lor și au prezentat meșteșugul olăritului și istoria lui. La casa familiei există un mini muzeu și o expoziție de unelte tradiționale. Raluca Munteanu, de la Asociația Pro Patrimoniu, care se ocupă de salvarea clădirilor de patrimoniu și repunerea lor într-un circuit economic, a prezentat Biserica de lemn de la Urși, și Conacul Neamțu Olari care au fost restaurate cu ajutorul asociației. Pierre Bortnowski, a povestit despre conacul moștenire de familie de la Curtișoara și despre restaurarea acestei proprietăți.

Domnul primar Leuștean din Novaci, a prezentat Transalpina, Masivul Parâng, Domeniul Schiabil Rânca, Festivalul de Port Tradițional, “Festivalul Tocanului” cu mâncare tradițională gătită la ceaun, șezători și alte activități turistice care se desfășoară în această zonă frumoasă și păstrătoare de tradiții.

Oana Mesea, a vorbit despre mâncărurile tradiționale din Oltenia, de la Costești, Vâlcea, unde a pus bazele unui club pentru copii, unde aceștia pot învăța despre tradiții, mâncăruri, educație financiară și viață activă. Raluca Bauer, co-proprietar al Cramei Bauer, de pe dealurile din Drăgășani ne-a găzduit în crama familiei și a povestit despre afacerea familiei și despre turismul viticol, despre vin și mituri din zona vinului. Florin Stoican, a prezentat Asociația KogaYon, Parcul Național Buila-Vânturarița, Parcul de Trovanți Costești, Parcul Natural Văcărești și proiectul Oltenia de sub Munte – Geoparc aspirant UNESCO. Și nu în ultimul rând, poetul Mircea Dinescu ne-a încântat în dialogul cu Dragoș Anastasiu, cu  petrecerile culinare care se desfășoară în portul cultural Cetate de pe malul Dunării.