Ieri, 12 iulie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au organizat o activitate, al cărei scop a fost acela a preveni apariţia unor fapte cu impact negativ asupra societăţii.
Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie. Din acest motiv, poliţiştii doljeni vin în întâmpinarea cetăţenilor, informându-i cu privire la modurile de operare utilizate şi oferindu-le sfaturi pentru a evita să ajungă victime ale unor infracţiuni.
Astfel, poliţiştii s-au deplasat în zone frecventate de craioveni, abordând, în mod special, subiecte vizând prevenirea victimizării cetăţenilor în cazul infracţiunilor de furt din locuinţă prin metoda distragerii atenţiei şi a infracţiunilor de înşelăciune prin intermediul telefonului.
Poliţiştii le-au recomandat cetăţenilor să nu accepte, în nicio împrejurare, accesul unor persoane necunoscute în locuinţa, să nu furnizeze persoanelor necunoscute informaţii despre vecini şi să nu primească în curte sau în apartament persoane care oferă spre vânzare diverse produse.
Poliţiştii le-au prezentat şi cazuri reale privind infracţiuni de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului, recomandându-le să nu accepte în nicio împrejurare să trimită sume de bani unor persoane care îi contactează telefonic şi pretind că sunt rude sau cunoştinţe ale acestor rude, dar şi să verifice întotdeauna apelul telefonic înainte de a face orice tranzacţie bănească.
De asemenea, craiovenii au primit sfaturi şi de la reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova.
În acest segment de activitate, tinerii craioveni au fost grupul ţintă al autorităţilor, aceştia fiind informaţi cu privire la dependenţa de droguri, toleranţa organismului la aceste substanţe, dar şi despre efectele nocive ale consumului de droguri.
Un subiect care a stârnit interesul în rândul craiovenilor a fost şi prevenirea traficului de persoane, cetăţenii primind recomandări utile referitoare la plecările în străinătate şi identificarea indiciilor care să îi facă să realizeze când anumite persoane, care fac promisiuni de angajare peste hotare, nu au cele mai bune intenţii.
În cadrul acestei activităţi, trecătorii au fost abordaţi de oamenii legii, exemplificându-li-se modalităţi concrete de prevenire a victimizării, fiind înmânate în acest sens aproximativ 200 de pliante cu recomandări.