Ponta îi cere lui Barroso să trimită experţi la Bucureşti, care să analizeze „pe teren” ce se întâmplă în România

0
395
Victor Ponta

Pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu vor fi în atenţia Comisiei Europene, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta. Şi, tot în acelaşi scop, premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe care a încercat să-i convingă de faptul că România respectă statul de drept şi legislaţia UE. Întrevederile vin într-un moment delicat pentru ţara noastră, Comisia Europeană  anunţând, prin vocea comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, că se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică de la Bucureşti, care a stârnit îngrijorare în statele membre UE. România riscă inclusiv o nouă amânare a aderării la Schengen.

Conform unui comunicat difuzat ieri de Biroul preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, imediat după întâlnirea cu premierul român, înaltul oficial european este, în continuare, „profund preocupat” de recentele evenimente din România, din punctul de vedere al independenţei justiţiei şi situaţiei statului de drept. Imediat, Victor Ponta a anunţat că îi va solicita preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la întâlnirea pe care urmau să o aibă, să trimită la Bucureşti experţi care să analizeze situaţia din România „direct pe teren”.

Miercuri, premierul s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ocazie cu care acesta i-a transmis că valorile europene trebuie respectate de către toate statele membre ale UE, fără excepţie, şi este important ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR). „Guvernul va organiza referendumul respectând legislaţia şi luând în consideraţie decizia Curţii Constituţionale ca referendumul să fie considerat valid dacă jumătate din populaţia României îşi va exprima votul pe 29 iulie. Vom lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a ne asigura că toate deciziile Curţii sunt respectate şi vom răspunde tuturor îngrijorărilor legitime exprimate de partenerii noştri europeni”, a fost răspunsul lui Victor Ponta. El a explicat, totodată, că Guvernul nu poate modifica Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 privind referendumul, deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare, acesta fiind motivul pentru care a cerut întrunirea Parlamentului în sesiune extraordinară: „Nu pot anula ordonanţa, pentru că în vacanţa parlamentară nu am voie să dau ordonanţe de urgenţă. Sper însă ca, poate chiar luni, Parlamentul să se reunească şi să pună legislaţia în acord cu decizia Curţii Constituţionale”. În felul acesta, premierul i-a răspuns şi preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, care îi ceruse, în cursul zilei de miercuri, să anuleze OUG 41/2012, aprobată chiar de Guvernul Ponta, printr-o altă ordonanţă de urgenţă.