Festivalul „Hariclea Darclée”: 166 de concurenţi din întreaga lume

0
299

Nu mai puţin de 166 de concurenţi din 24 de ţări s-au înscris şi în acest an la marea competiţie a celor mai frumoase tinere voci ale lumii: 75 de soprane, 26 de mezzosoprane, 23 de tenori, 2 contratenori, 21 de baritoni, 8 bas-baritoni şi 11 başi. Ei reprezintă România, Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ucraina.

Hariclea Darclee

Din rândul acestora, juriul internaţional – format din personalităţi de prestigiu din România, Italia, Polonia, Israel şi Grecia – îi va desemna pe câştigătorii ediţiei 2012 a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”. Deschiderea festivă din 1 august va fi urmată de concertul inaugural al sopranei Edith Borsos din România, laureata Marelui Premiu „Darclée” 2010, pe care l-a obţinut alături de baritonul spaniol Alvaro Lozano. Împreună cu acesta şi cu alţi laureaţi ai ediţiilor anterioare, ea va putea fi admirată şi în capodopera verdiană „Il Trovatore”, sub bagheta maestrului Marco Balderi (10 august).

Concertul din ziua următoare, ca şi această reprezentaţie, vor onora geniul lui Verdi şi, respectiv, Wagner, de la naşterea cărora se vor împlini în curând 200 de ani. Iar creaţiile prezentate au fost alese cu precădere din operele cântate cândva de Hariclea Darclée. Tot Marco Balderi, care contribuie de ani şi ani de zile la triumful prestigioaselor manifestări, va dirija Orchestra Festivalului „Darclée” în etapa finală, cu public, a competiţiei (7 şi 8 august), la concertul extraordinar Verdi-Wagner de pe esplanada Dunării, la care vor asista mii de persoane (11 august) şi la concertul din Gala al Laureaţilor (12 august).

Programul festivalului mai cuprinde, pe 4 august, conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen, intitulată „Nicolae Herlea – O celebrare la 85 de ani”,  însoţită de videoproiecţii cu arii interpretate de marele bariton prezent, ca întotdeauna, la Festivalul şi Concursul „Darclée”.

 

„Aştept cu o mare bucurie întâlnirea cu tinerii concurenţi” – afirmă Mariana Nicolesco –  „şi mărturisesc că am mai multe emoţii pentru fiecare dintre ei decât am avut vreodată în propria mea carieră”.