Echipele Administraţiei Bazinale de Apă JiuJiu monitorizează permanent toate râurile din județele Dolj, Mehedinți, Gorj și Hunedoara, fiind pregătite să intervină, în orice moment, dacă situația o va impune. În prezent se intervine pe râul Rasnic. Încă de la intalarea codului de inundații portocaliu și apoi roșu pe cursurile de apă din județul Dolj, agenții hidrotehnici, hidrologii și echiepele formațiilor de lucru din cadrul sistemelor de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj și Mehedinți, au luat la pas malurile râurilor, fiind pregătiți să intervină preventiv acolo unde sunt punctele slabe.
Formațiile de Intervenție Rapidă și Brabova din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, Administrația Bazinală de Apă Jiu au format două echipe, pregătite pentru intrevenție în punctele critice de pe pârâul Rasnic, după cum urmează : prima echipă acționează pe raza localității Grecești, sat Busu; cea de-a doua echipă este pregatită să intervină aval la cca. 25 km, pe raza localității Rasnic, unde nivelul apei este în creștere prin propagarea undei de viitură. Angajații Apele Române Jiu aflați în teren ridică un zid de saci de nisip preventiv pe pârâul Rasnic, astfel încât să nu apară evenimente neplăcute în zona Melcărie, sat Rasnic, comuna Cernătești. Se folosesc la acțiune, pe lângă resursele umane și resurse materiale, o autobasculantă cu nisip, saci de rafie, un luldoexcavator și o autoutilitară. Scopul final al intervenției este acela de a împiedica apa să ajungă în localitățile Busu-Grecești-Cernătești. Administrația Bazinală de Apă Jiu a intervenit și la Strehaia . Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți au intervenit, în această dimineață, pe pârâul Hușnița, în localitatea Strehaia, amonte de pod. Cei din formațiile Hușnița și Mecanizare Utilaje Grele au ridicat un zid din saci umpluți cu nisip, astfel încât apa să nu ajungă în intravilanul localității Strehaia. Intervenția a fost necesară întrucât a fost depășită Cota de Atenție la stația hidrometrică Strehaia, echipa Apele Române Jiu înălțând malurile cu peste 250 saci cu nisip. Se acționează preventiv și în orele ce urmează, atât cu resurse umane, cât și materiale, utilaje, saci rafie și nisip, atât cât situația o va cere.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a monitorizat râurile toată noaptea
Formația Brabova
- În cursul zilei de ieri și noaptea trecută, în zona comunei Grecesti, sat Busu, în urma precipitațiilor înregistrate, s-au produs creșteri de niveluri și debite pe pârâul Rasnic, fără depășirea Cotelor de Apărare, care au condus la revărsarea, într-o zonă neîndiguită, datorită incapacității de preluare a debitului de apă de către podul situat în zona Cimitir, la intrarea în comună. Astfel, a fost inundată o porțiune de cca. 100 mp a drumului comunal asfaltat, aparținând U.A.T. Grecești.
- Comuna Rasnic, sat Rasnic – podeț tubular afectat peste pârâul Rasnic, pe drum comunal, datorită precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. Formația Brabova monitorizează cursurile de apă și este pregătită să intervină în caz de necesitate, cu agenți hidrotehnici, șeful de formatie și o autoutilitară. Com. Grecești – în jurul orei 06.00 în această dimineață, pârâul Raznic a ieșit din albia minoră, inundând gradinile și livezile din vecinatate, fiind necesară intervenția Formatiei de Interventie Rapida a S.G.A Dolj. S-a acționat imediat cu un buldoexcavator și o autoutilitară.
Formația Scaiești
- Pârâul Argetoaia – drumul județean care face legatura între localitățile Argetoaia și Secu – este inundat pe o lungime de cca. 300 m, cu înălțimea lamei de apă de 6-7 cm.
- În comuna Argetoaia, sat Piria – sunt inundate terenuri agricole și pășuni datorită precipitațiilor și scurgerilor de pe versanți.
Sat Salcia – sediul unei ferme agricole inundat datorită unui tub tubular subdimensionat situat pe pârâul Argetoaia, care nu preia debitul de apă afluent.
- Comuna Braloștita – pârâul Racovița – podeț tubular cu secțiunea blocată datorită gunoielor, a provocat deversarea apei peste drumul județean. Agenții hidrotehnici au intervenit la deblocarea podețului, situația revenind la normal.
Formația Scaiești monitorizează cursurile de apă și este pregătită să intervină în caz de necesitate cu 6 agenți hidrotehnici + țeful de formație și o autoutilitară.
Formația Desnățui
Echipa de agenți hidrotehnici și ingineri monitorizează pârâul Desnățui, sectorul Suharu – Goicea.