Gata de Mondial!

0
390

Mâine începe ediţia cu numărul 21 a Campionatului Mondial de Fotbal, prima organizată în Rusia. Două absenţe de marcă sunt la actuala ediţie, Italia şi Olanda fiind scoase din cursă de naţionala Suediei. Favoritele sunt cele obişnuite şi evidenţiate şi de cotele caselor de pariuri, respectiv: Brazilia, Franţa, Germania, Argentina şi Spania, în timp ce Portugalia, Belgia sau Anglia speră să producă surpriza. Cea mai puternică grupă este D, cu Argentina, Croaţia, Nigeria şi Islanda, în timp ce grupea A, cu Rusia, Uruguay, Egipt şi Arabia Saudită este probabil cea mai slabă. În premieră pentru un Campionat Mondial, ediţia 2018 vine şi cu o noutate tehnologică: arbitrajul video, testat deja în mai multe competiţii importante, inclusiv la Cupa Confederaţiilor. Pe lângă deeciziile care se pot lua după vizionarea live, jucătorii ar putea primi cartonaşe şi în pauza meciurilor. Mingea oficială a Mondialului din Rusia este Adidas Telstar 18, având acelaşi nume cu cea folosită la ediţia din 1970. Competiţia din Mexic, câştigată de Brazilia, după o finală cu Italia, scor 4-1, a fost prima care a avut un balon oficial. De atunci, Adidas este compania responsabilă de realizarea mingii cu care se joacă. „Acest balon se doreşte a fi un omagiu adus primei mingi adidas folosită la Cupa Mondială. Telstar 18 evocă cele mai frumoase amintiri ale Cupei Mondiale din 1970, marcată de legende precum Pele, Gerd Muller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha sau Bobby Moore”, a anunţat FIFA.

Stadioane – cele 64 de partide se vor disputa pe 12 stadioane, din 11 oraşe. Stadionul Lujniki (80.000 de locuri) din Moscova va deschide Cupa Mondială şi va găzdui şi finala. A fost inaugurat la Spartachiada din 1956 şi a fost reconstruit începând cu 2013. A fost principala arenă a Olimpiadei de vară din 1980, a găzduit Campionatele Mondiale de atletism din 2013, finala Cupei UEFA în 1999 şi finala Ligii Campionilor din 2008. Arena Otkrâtie (45.000 de locuri), al doilea stadion din Moscova, găzduieşte meciuri ale echipei locale Spartak şi a fost inaugurat în 2014. Ekaterinburg Arena (35.000 de locuri) a fost renovat pentru Cupa Mondială şi este folosit de echipa Ural Ekaterinburg. Arena Baltika din Kaliningrad (35.000 de locuri ) a fost construit în perioada premergătoare Cupei Mondiale. Kazan Arena (45.000 de locuri) a fost inaugurat în 2013 şi este arena echipei Rubin Kazan. Stadionul Nijnâi Novgorod (45.000) a fost inaugurat acum două luni şi va fi gazda clubului Olimpieţ. Arena Zenit Sankt Petersburg (68.000 de locuri) este nouă, situată pe Insula Krestovski, pe locul fostului stadion Kirov. Arena Volgograd (45.000 de locuri) s-a inaugurat anul acesta şi are acoperişul în formă de roată de bicicletă. Arena Mordovia (45.000 de locuri) a fost construită special pentru Cupa Mondială, în oraşul Saransk. Stadionul Olimpic Fişt (40.000 de locuri) a fost construit special pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, găzduind ceremoniile de deschidere şi închidere. A fost conceput în forma unei coji de ou, a costat 600 de milioane de dolari. Arena Samara (44.000 de locuri), din oraşul cu acelaşi nume, este cunoscută şi sub denumirea de Arena Cosmos. Arena Rostov (45.000 de locuri) din Rostov pe Don a fost inaugurată anul trecut.

 

 

– Mascota turneului din Rusia este un lup jucăuş denumit „Zabivaka”, în rusă însemnând „cel care dă gol”.

– Mexicanul Rafa Marquez ar putea bifa a 5-a Cupă Mondială dacă va fi folosit de selecţionerul Osorio. Doar doi fotbalişti se mai pot mândri cu prezenţe la 5 Campionate Mondiale: legendarul Lothar Matthaus şi un alt mexican, Antonio Carbajal.

– Egipteanul Essam El-Hadary (45 de ani) ar putea deveni cel mai bătrân jucător care evoluează la un Campionat Mondial. În prezent, columbianul Faryd Mondragon deţine acest record (43 de ani şi 3 zile).

– Thomas Muller poate deveni primul jucător care marchează cel puţin 5 goluri la trei ediţii ale Campionatului Mondial.

– Didier Deschamps ar putea deveni al treilea om din istorie care câştigă Cupa Mondială şi ca jucător şi ca antrenor. Până acum, doar Mario Zagallo şi Franz Beckenbauer au reuşit această performanţă.

– Cristiano Ronaldo, Rafa Marquez şi australianul Tim Cahill pot înscrie la a patra ediţie a Cupei Mondiale. Pele, Uwe Seller şi Miroslav Klose sunt singurii care au marcat la mai mult de trei Campionate Mondiale.

– Brazilia deţine recordul celei mai lungi serii de invincibilitate, de 13 meciuri.Germania poate depăşi acest record, nemţii având 8 partide fără înfrângere şi fiind consideraţi favoriţi la câştigarea trofeului.

– 8 echipe naționale au câștigat titlul mondial: Brazilia – 5 trofee, Germania şi Italia câte 4, Argentina şi Uruguay câte 2, Franţa, Anglia şi Spania.