Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că Acordul nuclear iranian este esențial pentru neproliferarea nucleară, iar credibilitatea negocierii de către SUA a viitoarelor acorduri nucleare, în special cu Coreea de Nord, este astăzi pusă în joc. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămâna la Strasbourg, în contextul declarațiilor pe acest subiect din partea Înaltului Reprezentant UE, Federica Mogherini, precum și în contextul summit-ului Trump – Kim Jong-un din Singapore.
Astfel, conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Nu există nimic strategic în dezmembrarea realizărilor noastre, în dezmembrarea sistemului bazat pe reguli multilaterale sau în punerea în discuție a unor victorii diplomatice multilaterale de mare valoare.
Să fim clari, acordul cu Iranul cere Teheranului să elimine 98% din stocul de uraniu, să demonteze și să pună sub sigiliu două treimi din centrifugele sale, să plafoneze nivelurile de îmbogățire a uraniului sub nivelul necesar armelor și să înlăture miezul reactorului său cu plutoniu. Astăzi, regimul de inspecție de amploare al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică certifică faptul că Iranul și-a îndeplinit toate angajamentele.
Da, Planul Comun de Acțiune Globală este fundamental pentru neproliferarea nucleară și ar trebui să fie menținut cât mai mult timp posibil. Acest lucru este esențial pentru pacea și securitatea globală și este în interesul întregii comunități internaționale, inclusiv pentru SUA și Iran. Credibilitatea negocierii de către SUA a viitoarelor acorduri nucleare, în special cu Coreea de Nord, este în joc astăzi și nu pot decât să sper că acordul cu Coreea de Nord va fi la fel de ambițios ca și cel iranian, mai ales astăzi, după întâlnirea lui Donald Trump cu Kim Jong-un.
Prin urmare, ceea ce este cel mai important acum, este de a proteja companiile europene în lumina reintroducerii sancțiunilor de către Statele Unite. Astfel, Grupul S&D salută propunerea Comisiei Europene de a activa «statutul de blocare». Este de la sine înțeles că dialogul cu SUA ar trebui totuși să continue pentru a aborda aspecte separate precum prezența iraniană în Siria în sprijinul regimului sângeros al lui al-Assad și al dezvoltării armelor balistice.”
„Totodată – a mai subliniat eurodeputatul român – solicităm UE să ia toate măsurile necesare pentru a asigura Iranului beneficii economice tangibile, deoarece acestea sunt o parte esențială a acordului, inclusiv eliminarea tuturor obstacolelor care împiedică Banca Europeană de Investiții să finanțeze activitățile economice din Iran.”