Spectacol al Teatrului Naţional din Craiova de Zilele „Matei Vişniec”, în prezenţa autorului

0
366

Piese scrise de Matei Vişniec vor fi puse în scenă la Suceava şi Rădăuţi de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Compania Trap Door Theatre din Chicago, în cadrul Zilelor „Matei Vişniec”, care se vor desfășura în perioada 17-19 iunie. Evenimentul îşi propune să aducă în faţa publicului spectacole montate după piese semnate de unul din cei mai importanţi dramaturgi ai momentului, scriitorul şi publicistul român Matei Vişniec, în prezenţa autorului, și să promoveze imaginea şi opera autorului bucovinean în Suceava şi în Rădăuţi, localitatea unde s-a născut. Naționalul craiovean va prezenta cu acest prilej spectacolul „Occident Express”, pus în scenă de Alexandru Boureanu, o reprezentaţie urmând să aibă loc luni, 17 iunie, în Gara Rădăuți, iar alta, pe 18 iunie, la Suceava. Invitați sunt atât regizorul, cât și managerul instituției, Mircea Cornișteanu. Matei Vișniec – stabilit la Paris încă din anul 1987 – s-a aflat la Teatrului Național din Craiova în martie 2011, când a susținut o conferință în cadrul „Întâlnirilor SpectActor” și și-a lansat câteva cărți.

Stabilit la Paris de peste 25 de ani, este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului

Matei Vişniec

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956, în Bucovina, la Rădăuţi, oraş fabulos, tăiat în două (cu tot cu cimitir) de o cale ferată care reprezintă pentru autor axa de simetrie a universului. Oraşul este descris pe larg în romanul publicat de Matei Vişniec la „Cartea Românească” şi intitulat „Cafeneaua Pas-Parol”. A urmat aici şcoala primară, gimnaziul şi liceul, apoi a absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii din Bucureşti. În septembrie 1987 a părăsit România cu o viză de turist şi a ajuns în Franţa, unde a cerut azil politic. A început să scrie în limba franceză, a lucrat la BBC între 1988 şi 1999, apoi pentru Radio France Internationale. A devenit cetăţean francez în 1993, dar îşi păstrează şi cetăţenia română.

De peste 25 de ani, de când Matei Vişniec trăieşte în Franţa, piesele sale au traversat frontierele, fiind traduse în peste 20 de limbi, iar numele său s-a aflat pe afişe în peste 40 de ţări. Unele dintre piese au fost montate în teatre importante din Europa: Teatrul Rond Point des Champs Elysées din Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul Regal din Stokholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Naţional din Istanbul, Teatrul „Maxim Gorki” din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia) ş.a. Şi în România, după căderea comunismului, în 1989, a devenit unul dintre autorii cei mai jucaţi, cu spectacole create pe toate scenele naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Timişoara), precum şi în alte numeroase oraşe.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

Spectacolul craiovean „Occident Express” a avut premiera în 2009 și a fost prezentat în mai multe gări europene

În „Occident Express” întâlnim oameni, cărora gara le este patrie şi loc de muncă, refugiu şi loc de convergenţă şi întâlnire: cerşetori şi emigranţi, călători cu afaceri şi prostituate, turişti şi soldaţi. Ei spun poveşti despre călătorii, tranzit şi cotidian, care ni s-ar fi putut întâmpla şi nouă…

Zilele „Matei Vișniec”, care vor avea loc luna aceasta în localitatea natală a scriitorului, propun publicului o suită de evenimente de rezonanţă – spectacole de teatru la Suceava şi la Rădăuţi, dialoguri-conferinţe şi lansări de carte. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va prezenta cu acest prilej spectacolul „Occident Express”, după piesa scrisă de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Boureanu, cele două reprezentații urmând a avea loc pe 17 și 18 iunie, la Rădăuți și Suceava, după cum a precizat managerul TNC, Mircea Cornișteanu.

Spectacolul a avut premiera absolută pe data de 27 mai 2009, în Gara Băneasa – Bucureşti, în cadrul proiectului „Orient Express”, iniţiat de Convenţia Teatrală Europeană (CTE), la care au luat parte teatre din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Germania. A fost jucat apoi într-un vagon special dintr-un tren pus la dispoziţie de Căile Ferate din Turcia şi a fost prezentat, în iulie același an, în cadrul Festivalului „Teatru Orient Express” din Stuttgart. Premiera pe scena Teatrului Național din Craiova a avut loc pe data de 22 septembrie 2009, cu actorii Geni Macsim, Corina Druc, Dragoș Măceșanu, Ștefan Mirea, Raluca Păun, Marian Politic și Cosmin Rădescu în distribuție.

De asemenea, Compania Trap Door Theatre din Chicago va prezenta spectacolul „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”, în regia lui Istvan Szabo, care va fi interpretat în limba engleză, cu traducere în română. Pe 18 iunie, la Casa Culturii din Suceava, Matei Vişniec va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava, festivitatea fiind urmată de un dialog despre teatru ca oglindă critică a societăţii cu regizorul Mircea Cornişteanu.

Proiectul își propune promovarea spectacolelor montate după piese semnate de Matei Vişniec şi jucate în alte limbi şi pe alte continente

„Rezultatul estimat al acestui proiect este atragerea publicului, în special a generaţiei tinere, spre teatru, dar şi construirea unui eveniment teatral profesionist, care să aibă continuitate şi care să ofere în fiecare an publicului sucevean spectacole inedite şi de calitate”, a precizat Carmen Veronica Steiciuc, coordonatorul Zilelor „Matei Vișniec”.

Ea a subliniat că obiectivele proiectului sunt revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina şi promovarea pieselor celebrului dramaturg bucovinean Matei Vişniec în spaţiul unde s-a născut, promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului, conştientizarea necesităţii spectacolelor şi a unui teatru ca instituţie profesionistă în viaţa culturală a unui oraş, aducerea în prim-plan a dramaturgiei bucovinene de valoare, promovarea spectacolelor montate după piese semnate de Matei Vişniec şi jucate în alte limbi şi pe alte continente, atragerea tineretului spre teatru.Evenimentul este organizat de Club Rotary Bucovina, în colaborare cu Primăriile Suceava şi Rădăuţi, casele de cultură din cele două municipii, Universitatea din Suceava şi mai multe firme private.