Recital de pian susţinut de Duo „Capriccio”

0
495

Acorduri pianistice de Schubert, Debussy şi Clementi – astă-seară, la Filarmonica „Oltenia”. Recitalul are loc cu începere de la ora 19.00, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, şi este susţinut de Duo „Capriccio”. Adică de Ozana Kalmuski-Zarea – consultant şi director artistic la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, şi de Adriana Maier – lector în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (catedra de muzică de cameră) şi membră a formaţiei „Profil”. Preţul biletului pentru recital este de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari). 

Ozana Kalmuski-Zarea a înfiinţat, în anul 1999, Duo „Capriccio” – ansamblu de pian la patru mâini. Activitatea concertistică numără apreciate recitaluri cu ansambluri camerale, concerte susţinute în ţară şi peste hotare: Italia, Grecia, Bulgaria, Moldova, Germania. Ca solist organist, a fost invitată în Italia, Spania şi Marele Ducat de Luxemburg. A publicat nouă volume: monografia „Emanuel Elenescu”, „Jubileu 50” (monografia Filarmonicii „Mihail Jora”), „Mirajul eternei reîntoarceri”, „Ispitirile destinului”, „Impresii pe portativ”, „Mic tratat de virtuozitate pianistică”, „Definiţia spiritului – Literatură şi muzică”, „Lucian Blaga şi muzica românească”, „Vinovăţia patimii”, două partituri de miniaturi pianistice şi filmul documentar dedicat semicentenarului Filarmonicii „Mihail Jora”. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în muzică cu lucrarea „Premisele metafizice ale principiului ciclic”. Muzicolog şi critic muzical, Ozana Kalmuski-Zarea desfăşoară o bogată activitate publicistică în reviste de cultură şi de specialitate din ţară: „Muzica”, „Melos”, „Azi”, „Vitraliu”, „Cronica”, „Ateneu”, „Meridian 27”, „Plumb”.

Adriana Maier a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a lucrat cu doi reprezentanţi de marcă ai pianisticii româneşti, Aurora Ienei şi Dan Grigore. În cadrul aceleiaşi instituţii, a continuat şi studiile aprofundate, iar în anul 2007 a obţinut titlul de doctor în muzică. Este laureată la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul „Concertino” de la Praga (1988), Festivalul şi Concursul „Ionel Perlea” (ediţiile 1993, 1998, 2000, 2001), Festivalul „Constantin Silvestri”, Congresul Internaţional E.P.T.A. (European Piano Teachers Association) de la Belgrad (1994), Concursul „Eduard Flipse” (Rotterdam, 1994), Festivalul Internaţional „George Enescu” (cinci ediţii). Desfăşoară şi o bogată activitate camerală şi a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate (Olanda, Franţa, Grecia, ex-Iugoslavia, Germania, Elveţia, Polonia).

 

În program:

Muzio Clementi (1752-1832): Sonata în Do Major

Claude Debussy (1862-1918): Mica suită

Franz Schubert (1797-1828): Valsuri, op. 77

Franz Schubert: Patru poloneze, D 599

Franz Schubert: Dansuri germane şi ecoseze, op. 33