În Dolj, peste 15.000 de elevi au participat la Evaluarea Naţională, clasele a II-a, a IV -a şi a VI-a

0
16

În ziua   de 13 mai, au  început  Evaluările Naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a pentru anul școlar 2024-2025. A fost o competiţie cât se poate de reală, iar, în Dolj,  nu au fost probleme ieşite din comun. În teritoriu,  peste 15.000 de elevi, din ciclurile de învăţământ, care fac parte din proiect,  au participat la aceste evaluări.

Conform  celor stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Calendarul de administrare este bine stabilit: Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a II-a — EN II: Limbă și comunicare – scris – Limba română – 13 mai 2025; Limbă și comunicare – citit – Limba română – 14 mai 2025; Matematică și Explorarea mediului – 15 mai 2025; Limbă și comunicare – scris – citit – 16 mai 2025; Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a IV-a — EN IV: Limbă și comunicare — Limba română — 20 mai 2025; Matematică și Științe ale naturii — 21 mai 2025; Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a VI-a — EN VI: Limbă și comunicare — Limba română — 27 mai 2025; Matematică și Științe ale naturii — 28 mai. Elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale (EN 2025), aliniate la prevederile legii privesc: extinderea duratei testului la EN II de la 30 de minute la 45 de minute. Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți; denumirea probelor de evaluare din cadrul EN IV a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii nr. 198/2023 de la art. 99 (4): „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”; testele elaborate pentru EN VI vor fi structurate după cum urmează: primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română; al doilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”. Rezultatele elevilor la EN II, EN IV, EN VI administrate în anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje. Rezultatele individuale obținute la EN 2025 nu se afișează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog. Acestea sunt precizările Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Ce a fost în Dolj

În juideţul Dolj, totul a fost aşa cum trebuie să se întâmple, fără incidente majore. “Avem 157 de unităţi preuniversitar din Dolj, unde se desfăşoară Evaluarile Naţionale, la cele trei cicluri de studiu. În total, avem 15.376 de elevi care participă la aceste evaluări: 5.460 pentru clasa a II-a, 4.872 la a IV-a, şi 5.044, la a VI-a. Educaţia este pentru toată lumea, trebuie să fie echilibrată, iar politicile din domeniu sunt în acord cu legislaţia în vigoare. Şi cei ciu dizabilităţi au aceste drepturi, sunt integraţi în învăţământul public, iar judeţul Dolj nu face excepţie. Avem, în aceste zile, peste 15.000 de elevi care susţin aceste examene, din toate ciclurile de învăţământ . Trebuie să mai spun ceva : întregul proces educaţional trebuie calibrat în timp real, pentru a nu ajunge la rezultate nedorite”, a precizat prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, preşedinte al Comisiei Judeţene Dolj .

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *