Conferința „Femeia și rolul său în dezvoltarea societății” – dialog internațional găzduit de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților s-a desfăşurat cu participarea elevilor Liceului „Charles Laugier” din Craiova.
Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților a găzduit , luni, 12 mai 2025 , conferința cu tema „Rolul femeii in institutiile publice”, un eveniment cu participare internațională, desfășurat în cadrul proiectului Erasmus+ „Lesfilles dans l’Europe du 21e siècle”, implementat de Liceul „Charles Laugier” din Craiova. Din partea Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaților au fost prezenti Mihai Ghigiu, deputat, președinte Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, Silvia Mihalcea, deputat, Secretar Camera Deputaților, Ariana Bucur – deputat, vicepreședinte Comisia de Învățământ, doamna Alexandra Presură, senator, precum şi deputat Irina Stoenică şi Adela Geamănu. De asemenea au fost prezente Prof.dr. Maria Dascălu, Decan la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, Universitatea Naționala de Știință și Tehnologie Politehnica București, Prof. Ciocan Vetuţa, Inspector Școlar General Adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, doamnele Magdalena Manea si Iulia Pandelică, din partea Agenției Naționale Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației si Formarii Profesionale. Evenimentul a reunit invitați din Franța (avand ca speaker pe Karine Vales, Italia (Lucia Ferro) și Croația (Ivana Grcić Jurić), cadre didactice, elevi, reprezentanți ai mediului academic, constituind un spațiu de reflecție și schimb de bune practici în domeniul egalității de gen și al educației pentru incluziune.
Proiect pentru tineri
Conferința face parte din activitățile proiectului Erasmus+ „Lesfilles dans l’Europe du 21e siècle”, un demers european care urmărește consolidarea rolului fetelor în societate, prin educație, dialog intercultural și exemple inspiraționale. Proiectul este derulat de Liceul „Charles Laugier” din Craiova, beneficiind de finanțare europeana prin programul Erasmus+ , parteneriate strategice de mică anvergură. În cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. Mihai Ghiciu a scos în evidentă rolul pe care îl joacă tinerii în dezvoltarea societății, necesitatea formării lor ca tineri educați, adaptațicerințelor sec. XXI. La rândul său , senator de Dolj , Alexandra Presura, a apreciat efortul făcut de Liceul „Charles Laugier” pentru organizarea acestei activități, implicarea scolii, a profesorilor si elevilor prezențiîn dezvoltarea de parteneriate cu scoli din alte tari. S-a evidențiat faptul că , ori de cate ori , instituția va fi solicitată va contribui la implementarea acestor proiecte ce conduc la dezvoltarea sistemului de învățământ românesc. De asemenea, prof. Ciocan Vetuţa a scos în evidenta parteneriatul de peste un deceniu intre Liceul „Charles Laugier” si instituții din domeniul educației si culturii din județul Vâlcea, precum si rolul femeii în domeniul educației. Nu în ultimul rând, profesor Maria Dascălu a evidențiat rolul tinerei generații în dezvoltarea științei, precum si rolul tot mai important al femeilor într-un domeniu care, până nu demult , a fost exclusiv masculin.
Reprezentanţii craioveni
La conferința de la Palatul Parlamentului, liceul craiovean a fost reprezentat de cadre didactice și elevii implicați în proiect, avându-i ca purtători de cuvânt pe prof. Sorin Bîrsan, coordonatorul proiectului, și prof. Alina Marcu, director adjunct al instituţiei de învăţământ preuniversitar din Craiova. „Proiectul « Lesfilles dans l’Europe du 21e siècle » creează un cadru real de dialog între liceeni din patru țări europene, dar și între generații și instituții. Pentru Liceul Charles Laugier, participarea la acest proiect înseamnă mai mult decât schimb de bune practici – înseamnă formarea unor tineri conștienți, curajoși și implicați.Ne bucurăm, de asemenea, de această oportunitate rară de a susține un dialog sincer între mediul preuniversitar și cel academic, între profesori, elevi și factori decidenți, exact acolo unde se formulează legi și viziuni pentru viitorul educației”, a precizat prof. Sorin Bîrsan , în cadrul conferinței. În intervenția sa , prof. Alina Marcu, director- adjunct la “Charles Laugier”, membră în echipa de proiect, a vorbit despre rolul generației tinere, despre importanța educației bazate pe respect și echitate: „Pentru noi, acest proiect înseamnă mai mult decât activități școlare – este o lecție de viață. Ne învață că vocea feminina contează, că putem avea aspirații înalte și că societatea are nevoie de noi. Faptul ca Romania a propus un comisar european femeie este un mod de apreciere a rolului pe care femeia îl joacă în societatea românească.” Concluzia unanimă a fost aceea că educația este cheia prin care femeile pot fi susținute să-și descopere potențialul și să contribuie activ la modelarea unei societăți moderne și echilibrate”, a precizat Sorin Bîrsan.